Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 13.05 - 19.05

Храните, които да не допускаме в хладилника, според диетолози

Мнението - на 5-ма експерти по хранене; въпросът - кои храни абсолютно никога няма да намерим в хладилника ви? 

Health преди 1 месец

Пролетта носи приза "сезон на детоксикацията", тъй като редовно виждаме експерти по натуропатично хранене да съветват кои храни трябва да включим в диетата си, за да детоксикираме тялото и да се чувстваме по-леки и енергизирани. Но днес не сме тук, за да говорим за най-добрите храни за детоксикация. Винаги с цел да дефинираме основните правила на здравословна и съзнателна диета, споделяме с вас принципите на петима натуропати и хранителни консултанти, що се отнася до в известен смисъл "обратния" въпрос. Ето кои храни да НЯМАМЕ, за истинска детокс пролет >>>

Сара Бенаму, натуропат

Преработени сушени меса

Причината е, че съдържат нитрити, химикали (азот и кислород), които имат отрицателно въздействие върху здравето.

Преработени плодови сокове

Те не само гарантирано ще повишат нивата на кръвната захар, но нямат никаква хранителна стойност.

Обработени готови ястия

Съставът им е повече от съмнителен. Ако нямате време за готвене, изберете замразена органична риба и зеленчуци: те се приготвят също толкова бързо, но гарантират здравословна храна.

Лусил Чампи, консултант

Пакетирани сладки кремчета

Те са свръхобработени и пълни с добавки, които сериозно увреждат микрофлората и засилват хроничните възпаления. Толкова е лесно да се правят домашни версии със здравословни съставки.

0% маслено кисело мляко

Изненадващо, хранителните продукти с 0% са най-добрият начин за наддаване на тегло. Те често са по-сладки, за да компенсират липсата на мазнини, а версиите „без захар“ са пълни с изкуствени подсладители.

Масло

Не съм радикално против използването на масло, но предпочитам гхи (продукт, получен от краве масло, което е нагрято и филтрирано, за да се отстранят водата и млечните протеини като казеин) или кремове от маслодайни семена като сусам, мак, лен, коноп и слънчоглед, които са добър източник на фибри, минерали и протеини.

Мери Делберге, натуропат

Кисело краве мляко

Киселото мляко от супермаркета съдържа протеини от краве мляко като казеин и лактоза, които за някои могат да бъдат трудни за смилане и излагат на риск от възпалителни реакции. Откакто спрях да го консумирам, забелязах определена разлика не само на храносмилателно ниво, но и на ниво здраве на кожата. Заменям го с йогурт от растителен произход.

Маргарин

Това е заместител на маслото, от който няма никаква полза, както заради съставките му - включително растителни масла, които са вредни за нашето здраве, така и за планетата като следствие от производствения процес. Повечето разновидности на маргарина на пазара съдържат хидрогенирани растителни масла, които водят до образуването на мазнини, известни със силата си да повишават нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Вместо това използвам естествени източници на мазнини като гхи, кокосово масло, зехтин или ядково масло."

Плодови сокове

Те са с високо съдържание на добавени захари и им липсват полезните фибри, които се намират в целите плодове. Те причиняват повишаване на нивата на кръвната захар, което може да повлияе на телесното тегло и енергийните нива.

Мери Капел, натуропат

Обработени готови ястия

Те са с твърде високо съдържание на сол и нездравословни мазнини. Предпочитам винаги да имам голям запас от зеленчуци в хладилника си, за да мога да ям домашно приготвена храна.

Масло

То съдържа твърде много наситени мазнини, които повишават нивата на холестерола в кръвта. Предпочитам готвене на пара. Ако използвам тигана, избирам зехтин или кокосово масло, които са богати на добри омега-3 мазнини.

Плодови сокове

Липсват им фибри, които забавят усвояването на захарите, тъй като те се губят в процеса на екстракция. Предпочитам да овкусявам обикновена вода с мента, мащерка или портокалов цвят, в съотношение една лъжица на всеки 500 мл вода. Ментата подпомага храносмилането, мащерката пречиства, а портокаловият цвят успокоява.

Мелъди Девевър, натуропат

Продукти от краве мляко

Млечното лоби си свърши много добре работата, защото днес мнозина са убедени, че за да сме здрави и да имаме адекватен прием на калций, трябва да консумираме тези храни. Всъщност продуктите от краве мляко предизвикват възпаления в тялото и съдържат ензим, който затруднява храносмилането, както и казеин, протеин, към който много хора са чувствителни и който може да причини акне, храносмилателни проблеми, мигрена и др. И това без да се вземат предвид сърдечно-съдовите проблеми, които могат да причинят, и въздействието върху околната среда, причинено от тяхното производство.

Преработени продукти

Като готовите ястия, например. Аз съм за пресни и сурови продукти, които могат да бъдат сготвени просто с добавяне на билки, подправки и лимон.

Безалкохолни напитки

Те са пълни със захари и са изключително възпалителни, тъй като причиняват повишаване на нивата на кръвната захар. Добра газирана вода с лъжица Gimber [концентрат от органичен джинджифил] е най-добра или просто вода с малко лимон и мента. 

More Health