Следва

Trend Report: напълно прозрачни поли

Какво идва да ни каже новото Gucci? Поредната колекция не дава отговор

Кой си ти, Сабато Де Сарно? 

Runway преди 1 месец

В нощта на понеделник срещу вторник в Лондон се състоя ревюто на круизната колекция на Gucci за следващата година - с други думи, шоуто Cruise 2025. В известен смисъл, то се превърна за бранда в завръщане у дома - именно на това място, започваки работа като портиер в хотел Savoy, Гучо Гучи взима решението да основе собствен бранд. Препратка към този факт от историята на марката видяхме в тийзъра на ревюто, с красивото участие на Кейт Мос. В краткото видео супермоделът се излежава в хотелска стая в същия този "Савой" преди да се отправи към подиума.

Самото ревю премина в монументалната зала от бетон на Лондонската галерия за съвременно изкуство Tate, превърната в цветна градина с помощта на 10 000 растения, обградили импровизирания подиум. След мероприятието тези цветя бяха предадени на организация, занимаваща се с озеленяването на Лондон, която ще ги дари на нуждаещите се от озеленяване индустриални райони на столицата. Дизайнът на шоуто също бе еко и устойчив и намекна за наскоро състоялата се Met Gala и нейната тема - "градина на времето". Едновременно с тази идея, не би било изненада Сабато Де Сарно изобщо да не е имал това предвид, а просто да е направил опит да озелени пространството, облагородявайки го и вдъхвайки му живот. Което му се получи добре. 

Що се касае до самата колекция, нещата не са толкова еднозначни. Може би най-точното определение за видяното онзи ден е: "симпатично". Действително, на подиума се разходиха много приятни облекла и аксесоари, красиви в най-конвенционалния смисъл на думата: мини-рокли и сака от мека коприна, класически черни обувки и балеринки с каишка Horsebit, сака-ризи от кожа в пастилни тонове, ярки прозирни поли, блузки от 70-те с дълги панделки, развяващи се при ходене, огромни чанти-хобо, напомнящи на създаденото от Том Форд и Фрида Джанини в Гучи, костюми с панталон, скроени брилянтно. И всичко това - момичешко, нежно и дори скромно. И абсолютно лишено от революционност. Сабато Де Сарно очевидно събира на едно място и анализира всички трендове на последните два сезона, и и вади от тях средно аритметично.


Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Gucci и "няма тема, темата са дрехите"


В колекцията различаваме силуети, фактури и цветови съчетания, характерни за предшествениците на дизайнера - Том Форд и Алесандро Микеле - както и за почти всички дизайнери от конкурентни модни къщи. В куртките, прозрачните поли и късите шорти без проблем откриваме Miu Miu, в костюмите със скъсени панталони и полите-молив - ръката на Мария Грация Кюри, а в съчетанието от овърсайз-ризи и широки джинси плюс балетни пантофки - разпознаваемия почерк на Пиерпаоло Пичоли, който дълго време бе началник на Де Сарно в Valentino. При цялата визуална привлекателност на колекцията, тя определено няма идентичност. Няма лице, няма нищо, което да накара душата да трепне - следователно рискува да се претопи в десетките подобни тоалети, подписани с разнообразните етикети на куп други марки. С допълнението, че в този случай и цените ще са далеч по-щадящи. 

More Runway

Louis Vuitton Menswear Spring/Summer 2025

Runway преди 2 дни

Може да изглежда като репетиция за Олимпиадата през 2024 г., която е на път да започне във Франция, но това беше мъжкото шоу на Louis Vuitton Le Monde est à Vous (Светът е твой), водено от (изявено) Фарел Уилямс, придружен от симфоничен оркестър и хор, соул певците Tems и DJ Waffles.  

Dior Resort 2025

Runway преди 2 седмици

За новата колекция на Dior Мария Грация Кюри избра за отправна точка Шотландия, главната жена (дизайнерът последователно се ръководи от дневния ред на жените) е кралица Мери, точното място - пътеките и стълбите на градините на замъка Дръмънд, „най-добрите терасирани градини в света“, както признават експертите.