Следва

Кан 2024: Хелена Кристенсен в булчинската класика на Vivienne Westwood и индиголита на Pomellato

Този ясен обект на желанието: Christian Louboutin & Tabi Maison Margiela

Звездата на сезона! Видени за първи път на ревюто висша мода на марката, те вече са сред любимите обувки на Зендая, Аня Тейлър-Джой и Грета Геруиг, включително и на клана Кардашиян. 

All fashion преди 2 седмици

Има аксесоари, които се разпознават от 100 метра, без да се налага да питате на коя марка са. Сред многото примери, червената подметка на Christian Louboutin веднага се откроява, както и безпогрешната форма на обувките на Maison Margiela, с отделен палец от другите пръсти, а именно иконичните Tabi. Какво се случва, ако два силно отчетливи детайла като тези се срещнат? Ражда се нова икона, толкова нестандартна, че необходимостта да я имате става натрапчив от първото виждане. Примамлива концепция, която е валидна както за модните фенове, така и за влюбените в класическата елегантност. Ето че днес подметките на скандалните навремето Tabi се сдобиват с най-известния пламенен нюанс в света.

Как се правят Maison Margiela Tabi?

Обувка, която говори прекомерен език, благодарение на кръглите токове, които подражават на копита на животни и формата, подобна на бос крак, черпейки от чорапите (таби, точно), родени в Япония през 15 век с цел големият пръст да се отдели от останалите, за да можете да носите традиционните джапанки. Tabi от Maison Margiela изгряват на ревюто на модната къща през 1989 г. и днес живеят по-активен отвсякога живот, особено акцентиран в последното, най-театрално и най-атрактивно шоу на марката, с кукленски акценти и дъблини в парижките потайности от 19-ти век.

Тоест колекцията Artisanal 2024 от Джон Галиано, фокусирана върху ритуала на обличане, където тялото е платното, върху което да се изгради външният израз на присъщата емоция, видяна под новия обектив на техниката rétrécirage, която частично свива дрехата до степен, в която генерира флиртуващо анатомично изражение.

Christian Louboutin и Tabi от Maison Margiela: на сцената излизат червените подметки

Fauves, изваяни с високи токчета и платформи, напомнят акварелния език на художника Kees Van Dongen. Освен това, вдъхновението за модното шоу идва от черно-белите фотографии на Brassaï, в хроматична палитра, която варира от цветове, подобни на улиците на Париж, осветени от луната, през серафичната повърхност на Сена през нощта до отражението на светлината в локвите дъждовна вода. Плюс добавянето на нотка блясък, придадена от прашни, будоарни светлини. 

Това са обувки, замислени в артистичен обмен между творческия директор на марката Джон Галиано и краля на обувките Кристиан Лубутен, в който езикът, модифициращ тялото, е адаптиран към моделите. Шест силуета висша мода, които продължават общата нишка на гореспоменатия ритуал на обличане, сливайки иконографията на двете къщи: изрезката в центъра на кръглия пръст и червената подметка.

„С Джон се срещнахме преди около 40 години, когато той се премести в Париж. Да работя с някого, когото обичам и уважавам, беше най-добрата част от сътрудничеството, а фактът, че се познаваме от дълго време, ускори творческия процес - заяви Лубутен - Освен това Maison Margiela има толкова точни и силни кодове, че можем да се позоваваме на тях, а и са прекрасно запазени."

Обувките, които се крепят на 12-сантиметров ток, се предлагат в кожа или кадифе, а дизайнът се развива и с каишка на глезена от неопрен или велур. „Удивителното при Джон е, че когато твори, той винаги мисли за различни герои, които може да са реални, но може и да не са. В тази колекция става дума за знойни фигури и сладострастие“, продължава Лубутен. Видяхме още чифтове боти до глезена с токчета на платформа, дербита с връзки и най-естественото, обожавано от звездите: prothèse décolleté с извисяваща се пета и изкуствена форма, вдъхновена от бельото, носено от дамите от края на 18 век, за да подчертае извивките отзад. 

„Това, което за мен е сладострастно по отношение на обувките, е представено чрез облата форма, а основното вдъхновение идва от формите на тялото. Тялото, което и за Галиано е на първо място: дрехите трябва да подчертават силуета, въртейки се около него“, заключава дизайнерът.

Звездите обичат Tabi Louboutins (и кой би могъл да ги вини)

Зендая ги показа (дори и да не бяха видени) на Met Gala 2024 в изумруденозелената версия, а Майли Сайръс ги избра в горчично жълт вариант за наградите Грами. Кланът Кардашиян е неизбежно в редичката: Ким и Кайли ги предпочитат с платформа, Кендал - във версията с каишки. 

Последната звезда, която ги обу, беше Грета Геруиг на филмовия фестивал в Кан - видяхме я в бяло и главозамайващо висока, редом до Аня Тейлър-Джой в чифт от същите. И накрая, но не на последно място, мъжете: от Махмуд в Санремо, обут с боти до глезена, до Bad Bunny на Met Gala, обут в изработен по поръчка модел с ефект на Бамби.

More All fashion