Следва

J. Pank - ИГРИТЕ в НГ

Кратка история на бунтарите на червения килим в Кан

Докато светът е Кан, поглеждаме назад към някои от най-предизвикателните визии, които някога са се появявали на червения килим на фестивала.

Events преди 3 седмици

Въпреки че филмовият фестивал в Кан е известен с много неща, архаичният му дрескод се превърна в тема на разговор през последните години. От началото си през 1939 г. в отговор на политическата намеса във филмовия фестивал във Венеция – вето от Бенито Мусолини и Адолф Хитлер попречва на френската военна драма "La Grande Illusion" да спечели през онази година – Кан се представя за най-големия форум за кино в Европа. Организиран на фона на един от най-известните курортни градове на Френската Ривиера, неговите правила за обличане произхождат от нормите за вечерно облекло за гостите в луксозните хотели и казина, които се простират по улиците на Кан. За мъжете смокинг и папийонка са стандартни, докато очакванията към жените включват високи токчета и дълги до земята рокли.


През 1946 г., когато фестивалът стартира официално (Втората световна война води до седемгодишна разлика между началото и церемонията по откриването), силно регулираният подход към облеклото за след работно време не е необичаен. И все пак, дори в ранните дни на Кан, е имало нарушители на правилата. Пабло Пикасо, който никога не се е придържал към условностите, се радва на прожекция на "Отплата за страха" на Анри-Жорж Клузо, облечен в подплатено с вълна палто. Авторът на "Тропика на рака" Хенри Милър, който е в журито на феста през 1960 г., но отказва да промени гардероба си, е изхвърлен от прожекциите поради липсата на вечерно сако; Милър доказва, че стилът му е толкова неконформистки, колкото и писането му.

Принц Чарлз и принцеса Даяна пристигат на филмовия фестивал в Кан, 1987 г.

Всяко десетилетие нова група бунтари на червения килим идва на фестивала, решена да остави своя следа. Има модни абсурдисти (френският комик Колоуш се лишава от смокинга си при закачливо дърпане с Беатрис Дал през 1986 г.), нежелаещи да носят токчета (Кристен Стюарт събува обувките си от Лубутен на премиерата на Blackkklansman през 2018 г. в знак на уважение към дрескода) и дори от време на време нудисти – опитайте се да кажете на Чичолина, че следва да се облече. 

Миналата година червеният килим в Кан се радваше на още по-разчупващи правилата моменти. Дженифър Лорънс, от една страна, съчета роклята си от Диор с чифт джапанки. "Нямах представа, докато не стана ясно, че има голяма полемика относно хората, носещи чехли или ходещи по червения килим боси", казва по-късно Лорънс за необичайните си обувки. "Обувките ми бяха твърде големи." Тазгодишният фестивал ще донесе още по-неочаквани стилови попадения, сигурни сме, затова и го следим отблизо, а надолу е кратката хронология на нарушителите на правилата на червения килим в Кан.

Пабло Пикасо, 1953 г.

Пабло Пикасо пристига на прожекцията на "Отплата за страха", облечен в палто подплатено с овча вълна върху смокинг от рипсено кадифе. Интересната приумица се сблъсква с тенденциите в мъжкото облекло от 50-те години и вида на традиционната черна папийонка. Но никой няма намерение да спре Пикасо на вратата.

Хенри Милър, 1960 г.

Липсата на вечерно сако не попречва на Хенри Милър да участва в журито в Кан. Разбира се, той не е допуснат до церемонията по откриването, въпреки че според белгийския писател Жорж Сименон и председател на журито през същата година, гласуването на Милър е помогнало на „Сладък живот“ на Федерико Фелини да спечели "Златна палма".

Илона Сталер, 1988 г.

Порно звезда, политик и муза на бившия си съпруг арт легендата Джеф Кунс, Илона Сталер, известна още като Чичолина, никога не е бягала от противоречията. Нейният личен стил по отношение избора на облекло не ѝ е пречи да се изкачи на килима в Кан. Сталер пристига на 41-ия годишен фестивал, носейки прозрачна изрязана "рокля" и с плюшена играчка в ръка.

Мадона, 1991 г.

Списъкът с модни бунтарски моменти не би бил пълен без Мадона, която през 1991 г. придаде на Кан неочакван привкус, показвайки се на премиерата на документалния филм „В легло с Мадона“, облечена в дълъг розов пеньоар. Бляскавата дреха би била достойна за снимка сама по себе си, но Мадона я маха, докато се изкачва по стъпалата, за да разкрие сутиена с конуси и жартиерите на Jean Paul Gaultier.

Виктория Абрил, 1997 г.

Ако искат костюм и вратовръзка, защо да не им я дадем? Когато испанската актриса Виктория Абрил присъства на фестивала през 1997 г., тя показа на папараците дързък изглед на нейния "бизнес отпред, парти отзад" блейзър, разцепен отзад, за да разкрие прашки.

Ума Търман, 2011 г.

Дебатът за задължителното носене на токчета на килима в Кан е един от най-оспорваните въпроси, свързани с фестивала, въпреки че има дълга история на жени, носещи равни обувки и изглеждащи страхотно. През 2011 г. Ума Търман и Инес де ла Фресанж излизат на фестивала в равни сандали, които допълват роклите им. През 2016 г. Сюзън Сарандън присъства на премиерата на Cafe Society в костюм, тъмни очила и остри черни равни обувки.

Джулия Робъртс, 2016 г.

Когато се колебаете, просто пропуснете обувките. Известната със своята неприязън към токчетата Джулия Робъртс избра да се откаже от обувките, когато разби червения килим в рокля с голи рамене на Армани и огърлица с изумруд на Chopard. Босият момент беше изключително бляскав и напълно в съответствие със здраво стъпилата на земята личност на Робъртс.

Кристен Стюарт, 2018 г.

Достатъчно мастило е изписано за събуването на обувките Лубутен от Кристен Стюарт на премиерата на Blackkklansman през 2018 г. Стюарт обаче обобщи най-кратко мислите си за полемиката. "Определено има различен дрескод; хората много ти се ядосват, ако не носиш токчета", казва актрисата в интервю за The Hollywood Reporter през 2015 г. "Но след като не изисквате от момчетата да носят токчета и рокля, не можете да го изискате и от мен."

Пикси Лот и Оливър Чешър, 2019 г.

Правилата на фестивала се простират отвъд това, което носят гостите. Без значение колко шик е вашето облекло, селфитата на червения килим са забранени. Организаторите забраняват практиката през 2018 г. с директора на Института Тиери Фремо, порицавайки социалните снимки. "Не е красиво. Това е гротескно. Нелепо е", казва той по радио "Европа 1". "Искаме да възстановим поне малко благоприличието." Въпреки забраната, гостите – включително невероятните Пикси Лот и Оливър Чешър – продължават да го смятат за привилегия.

Киди Смайл, 2019 г.

2019: Дрескодът, основан на правила от миналия век, оставя малко място за въображение. През 2019 г. диджей Киди Смайл споделя трудностите, с които се е сблъскал на фестивала, когато е избрал да изрази себе си, вместо да носи стандартен костюм и вратовръзка. Флоралната му рокля на премиерата на "Болка и слава" е изключителна и въпреки това почти не се изкачва на килима. Спрян от снизходителни охранители, които го питат дали външният му вид е "традиционно африканско облекло", първоначално му е отказан достъп. "Мъжете трябва да носят черен смокинг и папийонка", казва Смайл пред Вог след събитието. "Има нещо много старомодно в това. Ако се идентифицирате по различен начин, няма място за вас да съществувате в рамките на този протокол.“

Дженифър Лорънс, 2023 г.

Дженифър Лорънс влезе в новините миналата година, докато присъстваше на премиерата на "Анатомия на едно падане". Облечена в червената си рокля от Диор, актрисата подчерта визията с чифт черни джапанки – аксесоар, който директно противоречи на скандалното (да не говорим за архаичното) правило на фестивала. Лорънс обаче настоява, че тя не нарушава умишлено правилата. "Наистина бих искала да оправя нещата. Не правех политическо изявление", каза актрисата пред Entertainment Tonight. "Нямах представа, докато не стана ясно, че има голяма полемика с хора, носещи равни обувки или ходещи по червения килим боси. Обувките ми обаче ми бяха твърде големи."

Малаха Джабери 2023 г.

2023: Миналата година иранският модел Малаха Джабери облече тоалет на Jila Atelier, който включваше деколте във вид на примка, оформено в златна рамка. Роклята е направена като умишлено политическо изявление, за да привлече вниманието към това как смъртното наказание в момента се използва от иранските служители като средство за поддържане на властта и всяване на страх в протестиращите срещу режима. "Като артист вярвам, че трябва да се изправим срещу това и да отворим очите на света", каза Джабери пред Vogue. "Искахме да създадем нещо, което да опише борбата ни срещу тази несправедливост."

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 месец

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.