Следва

Косата на Сиена Милър и 13 музи, които вдъхновяват за същата бохо прическа

Прекаляваме ли със слънцезащитата?

The latest SPF discourse е противоречив, но... 

Face преди 2 седмици

Все още дори не е ляро и вече сме изтощни от дискурса за слънцезащитни продукти. Съвсем скоро попаднахме на знаменитост (TV звездата Kristin Cavallari), която заяви, че се е заклела да не използва SPF. 24-годишната дама взема своето решение под ръководството на самопровъзгласил се уелнес гуру, който цитира липсата на слънцезащита хилядолетия назад като доказателство, че не се нуждаем от това нещо (както мнозина посочват оттогава, вероятно е хората в древността да са умирали преди средната възраст заради поява на рак на кожата). И това идва след все по-широко разпространените оплаквания, че западните слънцезащитни кремове не са достатъчно ефективни, като голяма част от вината пада върху организации като FDA (The United States Food and Drug Administration) и WHO (World Health Organization), които регулират продукта като лекарство с цялата съпътстваща бюрокрация. Отново за референция - FDA не е одобрила нова слънцезащитна съставка от 1999 г. насам, оставяйки ни далеч зад потребителите на слънцезащитни продукти в Азия, например, а Европа стои някъде посредата, що се отнася до иновативност и експерименти в слънцезащитата.

Последната статия, която стана viral в нашите ориентирани към красотата групови чатове, е озаглавена "Срещу абсолютизма на слънцезащитни продукти“. Написана от Rowan Jacobsen за The Atlantic, тя се съсредоточава до голяма степен върху наскоро актуализираните насоки за безопасност от слънцето на Австралийския център за изследване на кожата и рака на кожата, които признават два факта: 1. Австралия има най-високата честота на рак на кожата в света (което се дължи на излагане на ултравиолетови лъчи) и 2. Има ползи за здравето от излагането на слънце (най-вече по отношение на нивата на витамин D). Окончателното заключение на групата е прекъсване на насоките за обществено здраве, тъй като прави три различни набора от препоръки за слънцезащита въз основа на индивидуалния риск от рак на кожата, а не една всеобхватна директива за цялото население. Тези с тъмна кожа, например, са съветване, че трябва да носят слънцезащитни продукти само когато ще бъдат на ярко слънце за продължителен период от време. Якобсен отбелязва, че Националната здравна служба в Обединеното кралство изглежда на ръба да направи подобни насоки, но говорител на Американската академия по дерматология (AAD) твърди просто, че организацията не може да препоръча набавяне на витамин D от излагане на слънце поради риска от рак на кожата.

След повече от десетилетие редактиране на съдържание за грижа за кожата, здравето и красотата, осъзнаваме, че светът на бюти журналистиката може да бъде твърде настоятелен в "сакрализацията" на слънцезащитни продукти. Това, което чуваме най-много е, че трябва да носим (и да нанасяме отново!) слънцезащитен крем за цялото тяло цял ден, всеки ден, дори в средата на зимата, когато нямате планове да излизаме от къщата. Това, съжаляваме, е абсурдно, но е в съответствие с всичко, което сме чували отново и отново от дерматолози, които без съмнение са виждали пациенти, пострадали сериозно от прекомерно излагане на слънце.

Както с повечето сериозни теми на съвремието ни, можем да заключим, че хората вече просто не правим нюанси. Имаме близки, които ни казват, че никога не са и никога няма да носят слънцезащитен крем, цитирайки притеснения относно поставянето на „химия“ върху кожата. Страхуваме се, че всяка промяна в обществената политика, която признава известно излагане на слънце, може да има положителни ползи за здравето само ще даде възможност на скептиците към слънцезащитните продукти да вирнат носове, излагайки ги на риск от заболяване, което в най-добрия случай ще изисква хирургична процедура, а в най-лошия ще засегне тялото и живота им дълбоко. "Ние знаем, че 90% от раковите заболявания на кожата идват от ежедневно незащитено излагане на ултравиолетови лъчи“, Мона А. Гохара, доктор по медицина, сертифициран дерматолог и асоцииран клиничен професор по дерматология в Медицинския факултет на Йейл, казва съвсем ясно. Числата за ползите за здравето от излагането на слънце остават по-малко ясни.

Освен това, за да бъде ясно, дори тези от нас, които носят слънцезащитни продукти ежедневно в съответствие с настоящите указания, се излагат на слънце. Има причина FDA да забрани използването на термина „слънцезащитен крем“ преди 25 години (заедно с термините „водоустойчив“ и „целодневна защита“). Слънцезащитният крем по същество е филтър, който помага да се сведе до минимум излагането на кожата ни на слънце – той не блокира напълно нищо. А и е доказано с изследвания, че средно повечето потребители на слънцезащитни продукти прилагат около половината от това, което им е необходимо, за да получат SPF-а, посочен на бутилката. И след това нанасят ли отново на всеки два часа? Едва ли.

Единственият начин да си гарантирате, че и един UV лъч няма да докосне кожата ви, когато се осмелите да излезете навън, е да носите слоеве слънцезащитен крем и UPF облекло от главата до петите, като нанасяте отново няколко чаени лъжички слънцезащитен крем на всеки два часа. Д-р Гохара изчислява, че средно дневно около 80% от нейните пациенти носят слънцезащитни продукти; само половината от тях ги прилагат отново на всеки два часа. Може би 20% носят слънцезащитни покриващи дрехи, изчислява тя. И това са хора, които са достатъчно ангажирани със здравето на кожата си, че посещават дерматолог.

И така, колко често трябва да говорим за слънцезащитни продукти? За голям наш ужас (слънцезащитният крем може да е доста скучно нещо, що се отнася до темите, свързани с красотата), границата вероятно не съществува. Научното разбиране за това доколко рисковете от излагане на слънце надвишават ползите може и трябва да продължи да се променя с провеждането на повече изследвания.

Но засега се чувстваме длъжни да ви напомним сред цялото това бърборене дали въображаемото слънцезащитно лоби не е отишло твърде далеч: няма медицински подкрепена препоръка, че трябва да изхвърлим изцяло слънцезащитните продукти или масово да изгаряме предпазителите си от слънцето. Дори изследвания, които показват, че излагането на ултравиолетови лъчи може да бъде от полза, само препоръчва прекарване на пет до 30 незащитени минути на слънце. (Химическият слънцезащитен крем отнема от 15 до 30 минути, за да започне да действа, така че това просто означава да нанесете слънцезащитен крем точно преди да излезете.)

Не е нужно да се срамуваме ако сме от хората, които отиват до пощенската си кутия, без да прилагат отново SPF, но трябва да се чувстваме добре - дори задължени - да предлагаме нашия резервен слънцезащитен крем на всички от групата on a beach day. Както при повечето неща в живота, отговорът вероятно не се крие в крайностите, а в умереността, въпреки че може никога да не намерим начин ефективно да съобщим това широко. „Това е тънка работа“, казва д-р Гохара. "Все едно да кажеш, че е добре да изпушиш половин цигара, но не и цялата."

More Face