Следва

Ирина Шейк и микрошортите плюс каубойски ботуши

Ходенето пеша до работа и обратно - най-добрата практика за духа и тялото

Знаем, че движението е здраве, но или "нямаме време", или намираме хиляди други оправдания, така че да го избегнем. Само че златното правило е, че е супер важно да се движим, а ходенето до работа пеша помага не само на тялото, но и на ума.

All About Life преди 2 седмици

Какви са предимствата на този променящ живота навик? Разказват изпробвалите го. 

Радика Сет е редактор в британския Vogue. През 2017г. започва работа там и живее в квартал Съри Куейс, югоизточен Лондон. Радика разказва, че на теория сутрешното пътуване до офиса е лесно и кратко – къса разходка до метростанция Canada Water, 13-минутно пътуване до улица Bond, от която офисът е точно зад ъгъла, но реално нещата не са толкова прости. Радика споделя неволите, през които преминава, независимо колко рано излиза сутрин. Тълпата пред метростанцията винаги е огромна, а за да се избегне пренаселеността на перона, работи само един турникет, което от своя страна води до дълго чакане, за да се стигне до метрото. След това предстои битката за качване на борда, а хората са натъпкани като сардини. Да, и на нас ни е познато чувството, което ни кара да изпитваме стрес още от сутринта. Но какъв избор имаме?

Нека пробваме с автобус

Година по-късно Радика Сет се мести в Овал, район в южен Лондон, и разбира за съществуването на автобус, който за 30 мин. би трябвало да я откара директно от вкъщи до офиса. Тя толкова се размечтава, че вече си представя как пътува седнала и спокойно чете книга, подготвяйки се за деня. Но, още веднъж, реалността не оправдава очакванията. Автобусът се оказва претъпкан с ученици и доста често трябва да изчаква следващия, защото просто няма как да се качи. Като добавим закъсненията в графика и така понякога Радика пътува почти час.

Фаза 1: Връщане до вкъщи пеша

След дълъг ден на работа на кого му се качва в претъпкан горещ автобус? На никого. Затова един ден Радика взима решението да се прибере пеша. Маршрутът, който трябва да измине, е живописен и приятен Mayfair, St James's Park, Westminster Abbey, Lambeth Bridge и накрая Kennington. Тази разходка отнема около час и десет минути. Изглежда много, но ходейки, времето минава по-бързо. А и през този един час, дамата прави неща, които й доставят удоволствие – слуша подкаст, говори с приятелка по телефона или просто разучава светлините на града и обстановката около себе си. 

Редакторката споделя, че това се превръща в перфектния начин за релаксация след работа и дори й помага от креативна гледна точка – всеки път, когато блокира с писането, мисли за това по време на разходката и когато се прибере, сякаш вече всичко е подредено в главата й. От физическа гледна точка също се чувства страхотно. Преди да започне с ходенето, от време на време посещава фитнес, но за нея това не е от най-приятните занимания, а сега има сериозна физическа активност, която може да прави всеки ден и която практикува почти без да осъзнава. Дори и да има ангажименти след работа – прожекция, театрално представление или вечеря – пак се прибира пеша, когато е възможно.

Фаза 2: Разходка до работа и обратно

За съжаление, настъпва времето, в което идва пандемията, което означава край на дългите разходки. След като отново има възможността да работи от офиса, колегата вече е сменила района и живее в Бермъндси. За щастие, разстоянието от дома й до офиса е горе долу същото – час и десет минути. Така разходките започват отново. През януари 2023 г. тя взима решение освен да се връща пеша от работа, да започне и да ходи дотам. 

Радика споделя, че хората, на които казва за намеренията си, са в недоумение и смятат, че това е прекалено голямо разстояние. Да не говорим, че отнема повече време и трябва да става по-рано. Но тя е решена да опита. Започва в първия работен ден на годината, знаейки много добре, че ще бъде много мрачно, тъмно и студено. Въпреки това се чувства странно добре. Новият маршрут я отвежда до Bermondsey Street, Borough Market, Shakespeare's Globe, Tate Modern и Националния театър, след това по моста Waterloo, минавайки през Leicester Square и Regent Street. Истинска обиколка на Лондон! Когато прекосява моста Waterloo Bridge, внезапно е заслепена от слънцето. Оглежда се наоколо: Shard, Canary Wharf, небостъргачите на City и St. Paul отдясно, Big Ben, Westminster и London Eye отляво. Градът сякаш е нейн. Когато пристига в офиса, се чувства заредена с енергия и готова да започна деня, а не изтощена, както след пътуване с метро или автобус.

Ефектът след няколко седмици

След няколко седмици разходките се превръщат в навик. Освен позитивите сутрин, има такива и вечер - приятното чувство на физическата умора. Радика казва, че дори спи по-добре. Все пак трябва да уточним, че тя не ходи абсолютно всеки ден в офиса, тъй като два пъти в седмицата работи от вкъщи, а и в дните, в които вали като из ведро, няма как да ходи пеша.

Физическите и психически ползи след една година

„Сега, повече от година след като възприех този навик, чувствам, че не мога да се откажа от него. Правя средно по 12 хиляди крачки на ден (в сравнение с предишните 4 хиляди) и усещам разликата в тялото си: по-силна съм, имам повече енергия и по-слабо чувство на летаргия. В миналото се събуждах с леко боцкане в гърба, коляното или стъпалото, което вече не ми се случва. Просто поставянето на единия крак пред другия решава всичко. Усещам как тялото ми се пренастройва, докато се движа. Като много хора страдам от сезонно афективно разстройство, но открих, че тази рутина облекчава ефектите. Преди през зимата прекарвах много малко време на открито, но сега мога да разчитам на над два часа чист въздух всеки ден. Да, понякога е студено, но просто трябва да се облечете добре и след около двадесет минути ходене усещането изчезва. Също така виждам ползите, които този навик оказва на психичното ми здраве. Моите разходки представляват самоналожена почивка, период от време, който мога да използвам за размисъл, вместо да пиша, да отговарям на имейли, да правя списък със задачи или да превъртам социалните мрежи. В свят, в който всичко изглежда несигурно и тревожно, ходенето до работа ми дава усещане за спокойствие и стабилност. Това е нещо, което обичам, което очаквам с нетърпение, което правя само за себе си“. 

(Пре)открий града си!

След време Радика започва да ходи пеша и през уикендите, освен ако не става дума за прекалено големи разстояния. С времето разходките й помагат да опознае Лондон по-добре и да го заобича още повече. Когато пътуваме с метро, сякаш слагаме щори на очите си, а ходенето ни позволява да се огледаме, да открием места, за които иначе никога нямаше да научим. Отваря се един нов кръгозор, който е много по-широк и ни позволява да видим много повече, да усетим много повече.

Икономическите предимства

Не е трудно да се досетим, че разходките имат и икономически предимства, защото ще спестим средствата, които даваме всеки месец за билети или карта. Да, на пръв поглед този разход може да ни се стори неголям, но при положение, че живеем във време, в което цените се покачват все повече и повече, никоя стотинка не е излишна.

Ако има желание, има и начин

Разбира се, не всеки има възможност да стигне пеша до работното си място. В много случаи то е твърде далеч. В други проблемът се изразява в липсата на безопасност по маршрута, в трети - в липсата на време, което може да зависи от работното време или личния живот, който е прекалено натоварен. И все пак, включването на разходка в ежедневието ни е почти винаги възможно, ако наистина го желаем. Ако живеем твърде далеч, например, можем да изминем по-голямата част от пътуването с транспорт, а след това да извървим последния участък от пътя. Дори малко усилия могат да променят начина, по който започваме деня си.

Най-доброто обещание за лято 2024

Така че, ако търсите полезно обещание за втората половина на 2024 г., което да отправите към самите себе си, нашият съвет е да се ангажирате с повече ходене. Може би през повечето време избираме да използваме градския транспорт по някакъв условен рефлекс, защото това е, което сме свикнали да правим. Има хора, които взимат метрото, за да слязат само след една спирка, когато изминаването на същото разстояние пеш би отнело не повече от десет минути. Да, разбира се, метрото може да е най-бързото решение, но няма сравнение с релаксиращото удоволствие от разходката. Така че трябва поне да опитаме. Кой знае, може да ни хареса!

More All About Life

Неда Малчева, илюстратор: Digital Scouts е проект, който говори на езика на децата и има силата да ги предпази от онлайн опасностите

All About Life преди 13 часа

Като човек с глас в социалните мрежи, често се включвам в инициативи и кампании, обвързани с безопасността и здравето на децата, отбелязва талантливата художничка и майка на три деца 

Безупречен: стилът на Рая Назарян, новия Парламентарен председател

All About Life преди 1 ден

Рая Назарян е председателят на Народното събрание, избран по-рано днес с гласовете на 131 от депутатите. Харесваме тази красива жена, защото, точно както подобава на зодията ѝ - Дева, работи фино, зад кулисите, без непременна нужда от публичност и очевидно ефективно, за да бъде предложена за най-високия пост в държавата от коалицията, която спечели изборите на 9 юни - ГЕРБ-СДС.

Тенис любов и ок ли е любимият да е партньор и на корта

All About Life преди 2 дни

Две известни тенис двойки – Кейти Бултър и Алекс Де Минор, и Стефанос Циципас и Паула Бадоса, вече, уви, разделени, много често се състезават на смесени двойки на Уимбълдън, който стартира на 1 юли тази година. Но ок ли е играчите да смесват бизнеса судоволствието?  

Керхер представи звеното си за консултация, изграждане и поддържане на “Автомивки”, част от направление “Специален бизнес”

All About Life преди 2 дни

Керхер организира представяне и демонстрация на оборудването за измиване на автомобили - четкови портални и мивки на самообслужване. Експертите на немската компания показаха методологията за правилно измиване на автомобила, когато почистваме сами колите ни. Те обърнаха внимание, че е важно първо да изплакнем автомобила, след това да нанесем препарат отдолу-нагоре, да измием автомобила с четка или гъба, и отново да изплакнем отново отдолу-нагоре.