Следва

6-те най-успешни модни ютубъра и какво ги прави такива

Доброто старо фишу и как го носим това лято

Много мил и сладък, този аксесоар прави от жената - момиче и обратното.

 

All fashion преди 2 седмици

Шалът е онзи скромен щрих към тоалета, който невинаги е оценяван както трябва. Това лято обаче настъпва моментът на реванша, защото той - щалът, или то - фишуто, към днешна дата е официално потвърден като един от задължителните аксесоари на лято 2024, като същото ще важи и за останалата част от годината. Силата му се крие в безкрайните възможности за комбиниране и употреба: той се сгъва, навива или завързва, за да се превърне в цветния и пълен с въображение детайл, който прави визията интересна, без това да го прави нефункционален (защото с него връзваме косата и топлим шията) и дори се превръща в отделна дреха, която се носи като горнище (вижте още: Как да носим пола от тюл без да приличаме на торта).

Не е съвпадение, че през годините много модни къщи изразяват креативността си чрез шала, използвайки тъканта като платно на художник - в ума веднага идват Hermès и Gucci - докато други го използват, за да подсилят и направят своя почерк емблематичен - от карето на Burberry през черепите на Александър Маккуин, та чак до пейсли мотива на Etro.

Шалът е фантастичен (и древен) моден аксесоар

Първите наблюдения датират от Древен Египет: изглежда, че кралица Нефертити е носила украсена шапка върху тъкан шал. Но трябва да стигнем до 19-ти и 20-ти век, за да може шалът да придобият статуса на истински моден атрибут: копринените шалове стават символ на лукс по време на управлението на кралица Виктория в Англия (1837 - 1901), докато звездите от 50-те и 60-те години на миналия век като Джаки Кенеди (за защита на косата от вятъра, носен в комбинация със слънчеви очила), Бриджит Бардо (като лента за коса) и Джейн Бъркин (превърнат в микро горнище) го правят емблематичен и универсален.


София Лорен на снимачната площадка на "Момчето върху делфина", 1956 г


Джаки Кенеди Онасис

И ако Грейс Кели е известна с Флората на Gucci, малцина знаят за използването на шала Hermès като болнична превръзка за поддържане на ръката й през 1956 г. През същата година италианката София Лорен ни подарява кинематографично вдъхновение: тя седи между руините на Древна Гърция, за да заснеме филма „Момчето делфин“ и носи шал, за да предпази главата си от слънцето. Как можем да забравим Лени Кравиц с неговите развързани фишута или кралица Елизабет II, която е икона на носенето му - визията й с коприната на Gucci, простичко завързана под брадичката, за да я пази от северния вятър, е вечна.


Кралица Елизабет II


Лиза Бонет и Лени Кравиц

На ръба на Лято 2024 възниква и въпросът: как именно го носим сега? Идентифицирахме 6 стайлинг идеи, от които да почерпим вдъхновение, за да превърнем този мек и фин аксесоар в истинския герой на летния външен вид. 

#1 Шалът като топ

Просто изберете голям модел (поне 90x90 см), след което прегънете краищата, сякаш оформяте триъгълник, след което го завържете на гърба с възел или панделка и това е всичко. Перфектен за носене както през деня, за да отидете на плаж, така и за най-готините вечерни визии.

#2 Шалът на чантата

Джейн Бъркин украсява едноименната си чанта от Hermès, както и кошниците си от рафия, с множество талисмани, предмети, панделки и други необичайни съкровища; на модните подиуми за пролет лято 2024 г., от Miu Miu през Balenciaga и Hermès до Bottega Veneta, чантите с XL обем се завръщат, обогатени с предмети, които играят ролята за персонализирането повече от всякога - и по-специално това са шаловете. 

#3 Шалът върху бейзболната шапка

Както ни показва Хейли Бийбър, сред тенденциите на лято 2024 откриваме комбинация, която е колкото необичайна, толкова и готина: бейзболната шапка заедно с шала. Просто сгънете малкото фишу наполовина по диагонал, за да получите триъгълник, след това сложете директно върху шапката (оставяйки най-широката част на триъгълника точно на линията на косата), след което завържете под брадичката.

#4 Шалът като аксесоар за коса

Сред „най-лесните“ тенденции, идеални за тези, които обичат момичешките стилови закачки, е шалът като шнола за коса, но по-шик. Всъщност можете да го използвате, за да вържете косата си, оставяйки двата края свободни, падайки по дължината на кичурите. Перфектна идея и за деня, за носене на плажа или за разходка в града, когато жегата се усеща.

#5 Шалът като шал

Още един готин начин за носенето му, напомнящ за блясъка на 50-те и 60-те години. Ето как: сгънете малкото парченце плат наполовина по диагонал, за да получите триъгълник; като започнете от най-тясната част, сгънете шала няколко пъти (гънките трябва да са широки 5-7 см) и продължете да сгъвате, докато получите плоска лента; поставете така сгънатия шал около врата (веднъж или два пъти, ако е дълъг) и го завържете с хубав възел, който можете да позиционирате както желаете.

More All fashion

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

All fashion преди 2 дни

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично.