Следва

5 години след старта, Виржини Виар се оттегля като творчески директор на Chanel

6-те най-успешни модни ютубъра и какво ги прави такива

От задълбочените рецензии на Bliss Foster за исторически модни ревюта до кадрите зад кулисите на пистата на Loic Prigent, ето новата вълна от ютубъри, които поставят своя собствен уникален акцент върху модното съдържание.

All fashion преди 2 седмици

През последните години модният пейзаж в YouTube претърпява неоспорима промяна в демографията и съдържанието. Това, което преди е било дигитална съкровищница от показване на модни находки, ревюта на дрехи и уроци тип „Направи си сам“, отбелязва значителен спад в търсенето, като повечето от тези ютубъри мигрират към TikTok и Instagram. На тяхно място идва нова вълна от страстни млади творци, всеки от които притежава силно визуално око и критична гледна точка. Имат определено ниво на усет, което е подкрепено от щателни изследвания и достатъчен опит в областта.

В челните редици е британският влогър и моден журналист Одунайо Оджо, по-известен с онлайн прякора си Fashion Roadman в YouTube и Instagram. Представен през 2022 г. от няколко издания, включително The Business of Fashion (BOF) и Vogue Business, Оджо започва да привлича експерти – фотографи, стилисти, критици и т.н. – за обсъждане на някои от най-горещите теми в индустрията. „Когато за първи път започнах, липсваше общото разбиране, че можете да правите модна журналистика чрез видео платформа. Поради това повечето марки и клиенти не го приемаха насериозно“, споделя Оджо за това колко различен е бил пейзажът на YouTube тогава.

Оджо отбелязва, че нарастването на съдържанието в кратка форма в тази нова дигитална медийна ера е повлияло не само на начина, по който публиката консумира медиите, но и на това как създателите са променили своето съдържание, за да се приспособят към тези нови навици. „Клиповете на TikTok, YouTube Shorts и Instagram Reels повлияха и промениха пейзажа в YouTube. Времето на гледане и степента на задържане на вниманието на публиката са наистина важни показатели в YouTube сега и повечето създатели на съдържание избират да изрежат всички допълнителни кадри, които изглеждат излишни.“ Той също така бързо признава увеличаването на разнообразието от гледни точки в пространството, размишлявайки: „Има просто по-широка гама от съдържание, предлагано на платформата в наши дни, обслужващо хора с всякакви интереси и предпочитания.“

„Тази нова ера на съдържание в кратка форма повлия на начина, по който публиката консумира медиите, и със сигурност промени пейзажа на модния YouTube.“

Въпреки възхода на новите създатели, движещи промяната на тази платформа, Оджо посочва, че има още много неща, които трябва да бъдат предприети. „Все още смятам, че YouTube не е напълно приет от модната индустрия, поне по начина, по който тя приема TikTok и Instagram. Много малко имена успяха да излязат успешно от пространството и искам да видя повече синергия между създателите на съдържание в YouTube и модната индустрия като цяло.“

Подобно на Оджо, има нова вълна от потребители на YouTube, които също са се захванали с дългосрочно модно съдържание – навигиране на платформата чрез собствените си различни перспективи и опит. 

Bliss Foster

За запалените любители на модната история, анатомичният подход на Bliss Foster към темите със сигурност е несравним. Покривайки всичко - от последните новини и тенденции до минали шоута и архивни моменти, Foster обхваща всяко кътче и пролука в модното пространство. Неговата продължаваща поредица, озаглавена „The Margiela Series“, която обхваща всяко шоу от емблематичната къща на Maison Margiela от нейното основаване до наши дни, е свидетелство за усилията и гордостта, които Foster полага в работата си.  

Tuba Avalon

От информативни ръководства за стил до лежерни разговори за различните архетипи в модата, съдържанието на Tuba Avalon предоставя по-непринуден наклон в сравнение с конвенционалния журналистически подход, възприет от някои от другите канали в това пространство. Изключително стегнат, но все пак информативен, острият вкус на Avalon и разбирането на нейния личен стил създават съдържание, което е високо обмислено и автентично. 

Люк Мийгър (HauteLeMode)

Ако ревютата на червения килим са това, което търсите, HauteLeMode от Люк Мийгър е идеалното място да започнете. Критично груб и трогателно откровен на моменти, Мийгър разглежда и анализира всички най-добри (и най-лоши) визии на известните знаменитости, които посещават тези събития. Съчетавайки безмилостните му забележки със задълбочено познаване на историята на модата, каналът създава изключително забавно шоу, което ви държи в крак с всичко, което се случва с известните личности в модата. 

Loic Prigent

Мистичността и ексклузивността на присъствието на шоутата на модния подиум често му придават голяма привлекателност, и това е точно нещото, с което Loic Prigent се откроява от своите спътници. Предлагайки кадри зад кулисите на някои от най-големите луксозни модни къщи като Chanel, Saint Laurent и Dior, Prigent улавя сурово и нефилтрирано взаимодействие с присъстващите на шоуто, някои от които са най-известните знаменитости и уважавани дизайнери. 

Одунайо Оджо (Fashion Roadman)

Може би един от най-уважаваните в този списък, Одунайо Оджо предоставя провокираща мисълта честна модна критика на различни дизайнерски творби чрез дискусии на живо с професионалисти в индустрията. Той също така е основател и автор на списание Fashion Archive, издание, което съдържа стилизирани реклами и интервюта с лидери в индустрията. 

Vincenzo Borrelli

Бивш стилист на клиенти във Farfetch и настоящ изпълнителен директор по продажбите в Dover Street Market London, мандатът на Borelli в областта на модната търговия на дребно и маркетинга е, меко казано, обширен. Неговият канал служи като платформа за анализиране на някои от най-горещите теми на модата, като от време на време се включва с обиколка на гардероба си и съдържание в небрежен стил. Перфектна комбинация от проницателно съдържание и остроумни забележки, този канал е идеален за всеки, който иска да подобри стила си.

More All fashion

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

All fashion преди 2 дни

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично.