Следва

Dior Resort 2025

5 години след старта, Виржини Виар се оттегля като творчески директор на Chanel

След десетилетия с марката, точно три, за да сме точни, Виар се оттегля, потвърдиха вчера от модната къща. 

All fashion преди 2 седмици

През 1987 г., 25-годишната тогава Виржини Виар започва работа в Chanel като стажант. Времто бърза, минават 37 години, и Виар – която оттогава е все в Maison, с изключение на краткия престой в Chloé, и която работи като артистичен директор на модните колекции на Chanel през последните пет години – казва край на кариерата си в респектиращата Френска марка. 

Според изявлениета на Къщата от сряда, 5 юни, 62-годишната Виар напуска „след богато сътрудничество от пет години като артистичен директор на модни колекции, по време на които тя успя да обнови кодовете на къщата, като същевременно спазваше творческото наследство на Шанел и почти тридесет години във фирмата”.

„Новата творческа организация ще бъде обявена своевременно“, продължава изявлението. „Chanel би искал да благодари на Virginie Viard за нейния забележителен принос към модата, креативността и жизнеността на Chanel.“

Виар, която е родена в Лион и започва пътуването си в Chanel като стажант по бродерия за колекциите висша мода, имаше много близки отношения с предшественика си в Шанел, Карл Лагерфелд .

„Виржини е най-важният човек не само за мен, но и за ателието, за всичко. Тя е дясната ми ръка и дори да не я виждам, говорим по телефона през цялото време“, каза Лагерфелд за Виар в документалния сериал на Netflix 7 Days Out.

Виар последва Лагерфелд в Chloé през 1992 г. и работи там пет години, преди да се върне в Chanel като координатор за висша мода, преминавайки към конфекцията през 2000 г. Към края на времето на Лагерфелд в Chanel, когато здравето му се влоши, Виар придружаваше Кайзера при поклоните на финала на ревютата - допълнително доказателство за близостта им като сътрудници.

След като Лагерфелд почина на 85-годишна възраст през 2019 г., Виар беше назначен за негов наследник. През петте години оттогава тя носи факела на Лагерфелд в мезона, като последната й колекция за марката беше шоуто Круиз 2025 в Марсилия миналия месец.

„Виржини е пънк рокерка“, каза дългогодишният посланик на Chanel Кристен Стюарт за Виар през 2020 г. „Чувствам се запалена по дрехите, които тя прави. Начинът, по който се носят, позволява индивидуализирано изживяване. Има оригиналност и нещо уникално, което тя внася дори в стаята, когато влиза. Друхите й правят същото.”

Все още няма информация за това кой ще наследи Виар на творческото кормило на Chanel. Някои коментари онлайн сочат към Хеди Слиман от модна къща Селин, личен фаворит на Лагерфелд, както и към хора като Джон Галиано и Симон Порт Жакмюс, но времето ще покаже кой ще продължи дългогодишното наследство на къщата.

More All fashion

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

All fashion преди 2 дни

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично.