Следва

Всички носят: другото на перлите - раковини

Dior Resort 2025

За новата колекция на Dior Мария Грация Кюри избра за отправна точка Шотландия, главната жена (дизайнерът последователно се ръководи от дневния ред на жените) е кралица Мери, точното място - пътеките и стълбите на градините на замъка Дръмънд, „най-добрите терасирани градини в света“, както признават експертите.

Runway преди 2 седмици

Кюри работи с всичко, свързано с шиваческите и занаятчийски традиции на страната. „Шотландия е важна отправна точка в света на модата“, каза тя и добави, че освен че пънкът е здраво вкоренен в нашите асоциации, страната може и трябва да бъде изследвана чрез текстила. „В модата се фокусираме много върху формата, но текстилът е голяма част от работата: какво можете да направите с него и какви промени са възможни чрез него.“ Следователно в Dior Resort 2025 изобилстват традиционните тартан и кашмир, туид и аргайл - с тяхна помощ Кюри говори за Мария Стюарт и нейните политически идеи (лозунгите на корсети, рокли, тениски не са отменени; дизайнерката все така ги обожава).

Роклите и костюмите се комбинират с гумени ботуши, чокъри и мини чанти с шипове на груба каишка, а балаклавите, препращащи към рицарските доспехи, се комбинират с корсети и поли от тюл; бар сакото е трансформирано с баска, която е смесена с кожени високи ръкавици и бронирана яка; комплектите от деним са украсени с големи мъниста, а яките на кожените мини-рокли - с дантела; върху прозрачните плетени рокли, моделите носят палантини и дъждобрани в цвят каки.

Както при предишните круизни колекции - в Мексико, Испания или Мароко - Кюри си сътрудничи с местни занаятчии и бродеристи: производителят на туид Johnstons и този на кашмир - Elgin, трикотажът е от Esk Cashmere, а церемониалните аксесоари за глава - от Robert Mackie и Harris. 

More Runway

Louis Vuitton Menswear Spring/Summer 2025

Runway преди 1 ден

Може да изглежда като репетиция за Олимпиадата през 2024 г., която е на път да започне във Франция, но това беше мъжкото шоу на Louis Vuitton Le Monde est à Vous (Светът е твой), водено от (изявено) Фарел Уилямс, придружен от симфоничен оркестър и хор, соул певците Tems и DJ Waffles.