Следва

Клепачите, лилави, отиват на всеки

Да спим или да не спим с мокра коса - това е въпросът

Въпреки че посягането към сешоара след нощното къпане може да не е най-удобното нещо, ето защо е добре да го правите.

Hair преди 1 седмица

Последното нещо, което много от нас искат да направят след нощното къпане, е да почнат да сушат косата си. Дори и обикновено да не е обезсърчаваща задача, когато сте изтощени, посягането към сешоара просто не е толкова привлекателно, колкото да си легнете в удобното легло и най-после да се наспите. Но колко лошо е наистина да спите с мокра коса?

Всички сме чували за предупрежденията за този лош навик и за съжаление сме тук, за да ви кажем, че спането с мокра коса наистина води до проблеми с косата и скалпа. Да преодолеете умората, за да изсушите косата си напълно, е много по-добрият вариант в дългосрочен план.

Експертите цитират пет основни причини, поради които трябва да избягвате да спите с мокра коса, и дават съвети какво да правите в моменти, когато може да нямате друг избор. Вашият скалп и коса ще ви благодарят за това по-късно.

Негативните ефекти от спането с мокра коса

Лошите ефекти надделяват над краткотрайното удовлетворение, когато става въпрос за съня с мокра коса, поради което експертите силно препоръчват да изсушите косата си със сешоар или да я оставите да изсъхне напълно преди лягане. Те изброяват тези пет основни странични ефекти, които трябва да имате предвид:

Накъсване на косата

Причина номер едно, поради която не трябва да се причинявате това, е, че може да допринесе за накъсването на косата. Влакната на мократа коса са по-крехки. Триенето, създадено между мократа коса и тъканта по време на сън, може да причини пукнатини и разкъсвания на косъма.

Мократа коса обикновено е по-крехка, защото водата временно разрушава водородните връзки в протеиновата структура на косъма, което прави косата по-податлива на накъсване. Това е особено вярно за специфични типове коса, като права или вълниста. За къдравата коса и много плътна коса, повишената еластичност всъщност може да има обратния ефект и да направи косата по-малко податлива на накъсване. Структурата на косъма е малко по-слаба там, където се огъва, навива или накъдря. Когато косата е мокра, къдриците омекотяват ефектна, така че има по-малко слаби точки.

Разрушаване на микробиома

Балансираният микробиом е от съществено значение за насърчаване на растежа на косата и поддържане на цялостното й здраве. Когато спите с мокра коса, е по-вероятно да се изпотите, поради комбинацията на себум, измиващ продукт и дрожди. Това пък може да наруши микробиома и да попречи на здравето и функцията на космения фоликул.

Растеж на бактерии

Спането с мокра коса може да насърчи развитието на бактерии както върху скалпа, така и в самия косъм. Влажните възглавници или чаршафи могат да станат благоприятна среда за мухъл, което пък води до редица проблеми със скалпа и косата. Което ни отвежда до следващата точка...

Възможност за възпаление

Едно от тези опасения включва пъпки по скалпа. Оставянето на косата мокра може да блокира нежеланата влага и да насърчи растежа на бактерии, които причиняват акне по скалпа, което може да бъде сърбящо или болезнено. И в най-лошият случай: акнето по скалпа може да се превърне в инфекция на скалпа.

Може да влоши пърхота, дерматита и други подобни състояния на скалпа

Както бе споменато по-рано, спането с мокра коса може да създаде топла влажна среда, в която бактериите и дрождите живеят прекрасно. Това потенциално може да доведе до фоликулит или влошаване към себореен дерматит, което е особено тревожно за тези, които вече се борят с пърхот, псориазис и екзема. 

Съвети, ако все пак се наложи 

Ако някога сте спали с мокра коса след вечерно къпане, не се паникьосвайте. Освен ако не го правите редовно, косата и скалпът ви трябва да са в добро състояние. Въпросът е да не става практика. Еднократното лягане с мокра коса едва ли ще бъде голям проблем, освен ако няма много движение на главата, мятане и/или обръщане, тогава не може да се очаква значително увреждане на косата.

Но за бъдещи справки (тъй като се случва и понякога е неизбежено), има някои неща, които можете да направите, за да сведете до минимум отрицателните странични ефекти от спането с мокра коса. Първо, помислете върху какво спите. Оптималното е да използвате продукти за коса, които увеличават плъзгаемостта ѝ или да спите върху сатенени или копринени калъфки за възглавници, за да намалите триенето на косъма. 

Помислите също за оформяне на косата по начин, който позволява на кислорода да тече през косата към скалпа и да предотвратява заплитането и сплъстяването, докато спите. За права коса това са плитките, ако предпочитате да се събудите с вълни. Най-добре е косата да е влажна, а не мокра, и подхранина с различни продукти. Можете да покриете косата с копринен шал, ако искате да е права на следващата сутрин.

Тези с къдрава коса или вълниста текстура могат да съберат къдриците си на съвсем хлабава опашка - чрез усукване на косата на големи секции, на букли или на две големи плитки - бъдете креативни, но се въздържайте от стегнатите конски опашки.

More Hair