Следва

We Love: Моника Белучи & Vivienne Westwood във Виена

Големите любовни истории на Гулиелмо Маркони, гениалният мъж, изобретил радиото и обичал лудо

Бащата на радиото е благословен не само с гения си, но и с разтърсваща  любов. 

Celebrities преди 1 месец

Гулиемо Маркони пленява сърцата на две жени – Беатрис О‘Браян през 1905 г. и Мария Кристина Беци-Скали през 1927г.

На 25 април 1874 г. в Болоня се ражда не кой да е, а Гулиелмо Маркони, бащата на безжичната телеграфия, изобретател на радиото и пионер в съвременните телекомуникации. Носител на Нобелова награда за физика през 1909 г., за неговата необикновена персона ще ни разкажат съвсем скоро в минисериал. В главната роля влиза Стефано Акорси.

Сериалът, режисиран от Лучио Пелегрини и реализиран по случай 150-годишнината от рождението на Маркони, ще разкаже освен за неговия гений, така и за двете му големи любови. Пърият му брак е с английската кралска особа Беатрис О‘Браян, а вторият – с италианката Мария Кристина Беци-Скали. Той обича и двете, но е истински щастлив само с втората. Въпреки това, и двете споделят един и същ добродетел: винаги остават до него. Две различни любови, но истински и силни.

Беатрис О‘Браян

Беатрис О'Браян е дъщеря на Едуард О‘Браян – петнадесети лорд Инчикуин, обеднял потомък на Брайън Бору, воин и крал на Ирландия. Тя се запознава с Гулиелмо Маркони в интензивен момент от живота на изобретателя, зает да експериментира със своя безжичен телеграф. Беатрис го среща в края на 1904-та, когато той отсяда на южното крайбрежие на Англия в хотел Haven в Пул. Запознават се по коледните празници и искрата пламва веднага. Само месец по-късно започва да се говори за сватба. Първоначално тази новина не допада на семейството на Беатрис, което не харесва Гулиелмо по две причини: първо, защото не е благородник и второ, защото е чужденец.

Впоследствие Елън Хариет Уайт, майката на Беатрис, е очарована от поведението на Гулиелмо, който е с ирландски корени от страна на майка си. Този факт, съчетан с неговата харизма и елегантност, му помагат да спечели тъща си, която дори започва да го нарична на галено „Марки“. Бракът устройва и двамата – Маркони е интелигентен, брилянтен мъж, О‘Браян се нуждае от ресурси, а това, което тя му дава, е статут във висшето английско общество.


Големите любовни истории: Ким и Роберто Казали и дъвките с картинка Love is...


Въпреки че изглеждат близки, има някои аспекти, които хвърлят сянка върху бъдещето им, освен разликата във възрастта (тя е на 23, той - на 31), също разликата в националността, навиците и социалния произход. Но ентусиазмът на Беатрис помита всички съмнения и така големият ден пристига – 16 март 1905 г.. Беатрис се омъжва за Гуглиелмо в препълнената католическа църква „Сейнт Джордж“ на Hanover Square в Лондон. Новината получава голямо внимание – многобройни клюкарски издания отделят достатъчно място, за да отразят събитието. Беатрис получава пръстен в националните цветове на Италия – бяло, червено и зелено, представени чрез брилянт, рубин и изумруд. Това е сватбеният подарък от министъра на италианския търговски флот, демонстриращ привързаността, която изпитва към Гулиелмо и младата му съпруга. Тя получава и два подаръка от съпруга си: тиара от бразилски диаманти и велосипед.


Беатрис О'Брайън

Веднага след сватбата и първата част от медения си месец, прекаран в замъка Дромоланд в графство Клеър в Ирландия, собственост на бароните О'Браян, Беатрис осъзнава, че не може да държи съпруга си далеч от електромагнитните вълни за дълго. Месец по-късно заминават за Америка на борда на параход, където тя има възможността да разбере по-добре манията за прецизност на Гуглиелмо, който покрива каютата им с многобройни часовници, които сверява в едно и също време, а след това проверява спрямо бордовия хронометър дали закъсняват или избързват. След кратка спирка в Ню Йорк, двойката се спира в Glace Bay, Канада.

Беатрис прекарва много от времето си като скрит помощник на съпруга си. Изглежда всичко се върти около Маркони. Само няколко дни по-късно той се завръща в Лондон, оставяйки съпругата си сама в Glace Bay, но планираното кратко пътуване се превръща в много по-дълго, защото започва бурен период за него и компанията му. След голямо чакане младоженците се събират отново в Лондон и се установяват в елегантния квартал Charles Street.

В началото на 1906 г. Беатрис губи първото си дете, наречено Лучиа, почти веднага след пожара, който унищожава завода на Маркони в Glace Bay, но две години по-късно светлината се връща в дома на семейството с раждането на Деня. Работата налага на Маркони много често да е далеч от семейството си. Гулиелмо, Беатрис и малката Деня се местят в семейната вила в Понтекио, близо до Болоня. Тя е бременна с второто им дете, Джулио, който се ражда на 21 май 1910 г. Но след тази щастлива новина, Маркони отново заминава по работа. През 1912 г. двойката се изправя пред нова трагедия – попадат в автомобилна катастрофа, близо до Боргето ди Вара в Лигурия. Много сериозен удар, при който той губи зрението на дясното си око. Беатрис е все така близо до него и го подкрепя. Следват още 4 години рутина, след които връзката помежду им започва да се разпада, независимо, че им се ражда трето дете - Джоя. Веднага след раждането той отново тръгва към Америка, за да изпълни важна задача, възложена му от италианското правителство. По време на пътуванията си Маркони не пропуска да се отдаде на множество извънбрачни авантюри (както пише дъщеря му Деня в автобиографията си).


Беатрис О'Брайън между двете първи деца, Дегна и Джулио

Когато през 1917 г. Маркони решава да продаде вилата си в Рим, семейството се мести под наем във вила Сфорца, близо до Джаниколо. Непрестанното местене не се отразява добре на семейното спокойствие. Съпрузите започват да имат все по-различни интереси. Негативната кулминация на техния крах идва през 1920 г., когато изобретателят решава да закупи кораб, който кръщава Елетра, за да има самостоятелност при извършването на експериментите си и за да може да се движи свободно.

През това време Беатрис, която мрази да пътува по вода заради морската си болест, е почти постоянно с децата, които води със себе си от хотел в хотел. През 1924 г. Беатрис и Гуглиелмо стават жертва на дистанцията и взимат общото решение да се разделят, но се сблъскват с друго препятствие. Този път то бюрократично: по онова време в Италия не съществува опцията за развод.

Те могат да се разделят официално във Великобритания, но Гуглиелмо трябва да приеме английско гражданство, а той не иска. Затова решава да стане гражданин на Фиуме малко преди градът да стане част от Италия, където разводът е легален. Подкрепени от семейния им приятел Луиджи Солари, двойката постига целта си: на 12 февруари 1924 г. е издадено решение за развод от съда на Фиуме. Бракът на Беатрис и Гулиелмо е анулиран и от Свещената рота на 30 април 1927 г., което позволява и на двамата да се бракосъчетават повторно на религиозна церемония, ако намерят нова любов.


Беатрис О'Брайън

След развода, при който е постигнато споразумение, Беатрис получава достатъчно пари от бившия си съпруг, които й стигат да купи вила Ема в Посилипо, очарователно място, на което се омъжва повторно за маркиз Либорио Мариньоли от Монтекорона през 1924 г. Въпреки края на брака им, госпожа О‘Браян остава най-близката довереница на Маркони. Тя е човекът, с който той продължава да споделя притесненията и мечтите си. Беатрис почива през 1976 г., когато е на 94. В сърцето си тя винаги носи спомена, че е била до Гулиелмо в пика на неговите открития.


Големите любовни истории: Данте и Беатриче или ода за неосъществената любов


Мария Кристина Беци-Скали

През 1925-та, независимо от популярността и успехите си, Маркони е 50-годишен самотен мъж с провален брак зад гърба си, но срещата с маркиза Мария Кристина Беци-Скали, принадлежаща към така нареченото "черно благородие", което след 1870 г. остава вярно на папата, като не признава новия ред след превземането на Рим, е благословия. Запознанството се състои във вилата на знатното римско семейство маркизи Сакети.


Мария Кристина Беци-Скали с преносимото радио на Гулиелмо Маркони

През лятото Гулиелмо акостира с кораба „Елетра“ пред Виареджо, точно където Мария Кристина е на почивка. Една вечер той прави парти на яхтата си и тя го удостоява с присъствието си - руса, синеока, красива и облечена в червено. Веднага щом я вижда, любовта се заражда в сърцето му. Взаимна любов от пръв поглед! На 12 юни 1927 г. двамата се женят на гражданска церемония в Кампидолио, а три дни по-късно и на религиозна церемония в Санта Мария дели Анджели в Рим.


Гулиелмо Маркони в деня на сватбата си с Мария Кристина Беци-Скали

След края на религиозната церемония Гулиелмо и Мария Кристина заминават с кола за Риети, където принц Потенциани, губернатор на Рим, им предоставя своята великолепна вила в Сан Мауро. Веднага след това на борда на парахода Бианкамано те напускат Генуа и достигат Ню Йорк по море. При завръщането си Маркони се оплаква от болки в гърдите. Заболяване, което се повтаря малко след това и в Лондон и има причина: сериозен случай на ангина пекторис. След период на лечение, двойката се установява в Palazzo Borgognoni на Piazza di Spagna.


Гулиелмо Маркони и Мария Кристина Беци-Скали

През 1994 г. Мария Кристина споделя за първите си спомени със съпруга си в интервю за Resto del Carlino: „Той често ми разказваше за миналото, за емоциите си, разказваше ми и за надеждите си за бъдещето“. Тя е безкрайно различна от Беатрис. Изправя се пред морето без страх и приема „Елетра“ за свой дом с голямо желание. През 1930 г. именно там тя ражда дъщеря им, наречена Елетра, като кораба. Момиченцето е кръстено на 30 юни 1930 г. от Негово Високопреосвещенство кардинал Пачели, държавен секретар, който малко след това става папа Пий XII.


Гулиелмо Маркони със съпругата си Мария Кристина Беци-Скали и малката им дъщеря Елетра

През 1933 г. Мария Кристина и Гулиелмо пътуват по света: от Ниагарския водопад те се отправят към Вашингтон като гости на президента Рузвелт в Белия дом, който им предлага частен влак, за да прекосят страната. Когато пристигат в Холивуд, изглеждат като филмови звезди. В Лос Анджелис се срещат и с Чарли Чаплин (който е известен като не фен на радиото), а Мария Кристина очарова с красотата си продуцента, който основава Metro Goldwyn Mayer, и получава предложение за филм. Маркони обаче е много ревнив и не й позволява да приеме. От Сан Франциско те пътуват към Япония, а след това се връщат у дома в Рим, в апартамента си на Виа дей Кондоти, в сградата, собственост на рода Беци-Скали.


Гулиелмо Маркони и Мария Кристина Беци-Скали

Това се оказва последното безгрижно пътуване на Маркони. След като се завръща в Италия, изобретателят на радиото започва да има все по-чести сърдечни кризи, които са толкова сериозни, че през 1936 г. лекарите му забраняват да пътува надалеч. През лятото на 1937 г. той трябва да пътува до Виареджо, тъй като дъщеря му е там с баба си. Сутринта на 19 юли Маркони придружава съпругата си до гарата в Рим, защото тя ще пътува с влак до Виареджо.

На 20-ти е рожденият ден на дъщеря му Елетра, но той има неща, които трябва да свърши в столицата, и решава да тръгне на 21-ви. За съжаление, Гулиелмо така и не успява да пристигне във Виареджо. Следобед на същия ден той получава фатален инфаркт.

Особено трогателни са думите на Мария Кристина, която години по-късно коментира събитието (от вестник Il Resto del Carlino, април 1994 г.): „Той ме убеди да замина сама. Това беше първият път, в който пътувах сама. Той резервира купе, придружи ме до влака, искаше да се увери, че съм добре, успокои ме. Целуна ме и тихо ми каза: „Ще се видим утре, утре ще съм там…“. Пътуването беше дълго, безкрайно. Бях неспокойна. Когато пристигнах, получих обаждане от баща ми и тръгнах почти веднага, но бях в Рим на следващата сутрин в 7 Когато видях баща си на гарата, разбрах, че никога повече няма да видя съпруга си.“


Мария Кристина Беци-Скали

Погребението на Гулиелмо Маркони е в Рим и присъстват делегации от цял свят. Британската империя налага абсолютно радиомълчание във всичките си територии за няколко минути. Маркиза Мария Кристина Маркони прекарва остатъка от живота си сама в памет на любимия си съпруг: „Минаха много години, но когато говоря за съпруга си, все още усещам как очите ми се пълнят със сълзи. Не съм имала желанието да се омъжа повторно, а можех да го направя. Бях на 37, когато Гулиелмо почина, но не исках. Избрах да остана близо до него духовно, както бяхме близки през десетте най-щастливи години от живота ми." 

More Celebrities

ЧРД 90, Джорджо Армани! Модата никога нямаше да е същата без този мъж

Celebrities преди 3 дни

Серия от кадри, маркиращи историята на модата и един от нейните големи герои, от самото начало до днес. Армани е роден на днешния ден преди точно 90 години в Пиаченца. Белокос, достолепен и все така гениален, пожелаваме здраве и проследяваме изключителния му живот в култови снимки.