Следва

5 тренда, които ни карат да изглеждаме евтино

Ефектът на Веблен или защо луксът е толкова секси

Едър куп банкноти за нов iPhone, натрапчиви мечти за годежен пръстен от Тифани и „онзи сешоар, който използват всички it-мацки за рождения ден? В крайна сметка всички тези продукти имат по-евтини и не по-малко качествени аналози. Така че защо все още посягаме към болезнено скъпия лукс?

 

All fashion преди 1 седмица

Когато става въпрос за стоки с неоправдано висока цена, в главата възникват въпроси: за кого са създадени и наистина ли нещото, което купувам, е толкова ценно? Каква е стойността на известното NFT изображение с тъжна маймуна, което беше закупено от Джъстин Бийбър за 1,3 милиона долара. Освен това NFT - уникален цифров артикул, базиран на блокчейн технология - се обезцени с 95% за една година и поевтиня до скромните 69 хиляди долара.

Следващият пример е по-близо до хората: сред нас има десетки познати, които си купуват iPhone на кредит, въпреки че цената им всяка година се доближава до първоначалната вноска по ипотека. Те също така обожават да избират професионални сешоари, козметика и дрехи от скъпи марки, дори и да не могат да си го позволят и в ущърб на качеството им на живот.

В икономиката има термин, който характеризира тази тенденция - ефектът на Веблен. Това е демонстративно потребление на вещи, докато цените им растат, за да се покаже изключителност и статус. Защо този капан работи не само за богатите, но и за средната класа, опитваме се да анализираме. 

По-скъп = по-качествен?

Парадоксът на Веблен действа въпреки факта, че в икономиката търсенето на даден продукт пада с нарастването на цената. По-долу ще разгледаме причините, поради които това се случва и защо хората са готови да дадат всичко от себе си за луксозни стоки. Спойлер: повечето точки се основават на желанието да се впишеш във „висшето общество“ и да се откроиш сред „общата маса“.

Статус и престиж

Скъпите стоки често се свързват с VIP статус и престиж. Спомнете си например рекламите на часовници, автомобили и първокласни парфюми: изображенията на вълшебни модели и секси  актьори предават елитарност и ексклузивност. Много хора искат да бъдат част от такъв избран кръг, така че купуват подобни атрибути, въпреки цената. 


Стил урок на седмицата: тихият лукс на Софи Търнър


Изключителност

Колкото по-висока е цената на даден продукт, толкова той е достъпен за по-органичен кръг от хора. Когато някой има нещо, което е в дефицит, той се чувства по-добър от околните. Това, което идва на ум тук, са палта от норка, тежки диамантени бижута и масивни златни предмети в домовете на богати бизнесмени. Същият аргумент важи и за дизайнерските артикули: те може и да не се различават от масовия пазар, но се търсят за заветния етикет.

Качество

Повишената цена на продукта е свързана с по-добро качество, особено в сравнение с бюджетните аналози. До известна степен това е вярно. Купувачите на оборудване, например, често избират не най-евтините артикули с надеждата, че ще издържат по-дълго. Този принцип обаче невинаги е верен: луксозната козметика може да се окаже по-лошя от "колегите си" от средния и нисък сегмент, а марковите кремове може да са по-ниски по ефективност от бюджетните корейски продукти.

Емоционална стойност

В случай на предложение за брак, пръстен от Тифани ще предизвика по-голяма наслада от продукт от обикновена фабрика за бижута. А чанта Gucci гарантирано ще се носи по-често от китайска без никакви маркировки. Тук играят роля няколко фактора:

  • Стереотипът, че определени марки са идеални за определени поводи;
  • „Моят партньор ми даде най-доброто, защото ме обича“;
  • „Купих това сам, което означава, че съм страхотна в постигането на всичко“; 
  • До голяма степен този начин на мислене е заслуга на търговците и съвременната култура.

Колко бижута Tiffany & Co. преброихте върху Хейли Бийбър - новият посланик на марката?


Социален натиск

Между другото, в масовата култура отдавна съществува разделението на „готини“ и „неготини“ неща. Да кажем: Mercedes и BMW са шик, а китайските коли се разпадат директно на пътя. Тази идея може лесно да се види на ниво хумор, мемета и шеги. Тук има значение същата зависимост от мнението на другите и принадлежността към кастата на „достойните“.

Инвестиции

Може би единствената точка, която може да се нарече разумна. Колекционери от цял ​​свят купуват предмети на изкуството за невероятни суми, за да ги съхраняват и препродават, докато цените растат. И това не се отнася само за картини и скулптури: някои са готови да похарчат цяло състояние, за да запазят изключителни автографи на знаменитости, записи, редки пощенски картички, дрехи и снимки на звезди. За част от хората търсенето на нов артикул за добавяне към колекцията е вълнение и емоция, други го виждат само като печеливш бизнес.

Въпреки всички изброени причини, има неща, за които ефектът на Веблен не важи. Това са стоки от първа необходимост: хигиенни артикули, кибрит и свещи, бензин, продукти за деца и животни. За такива продукти цената и престижът не са решаващи. Практичността, качеството и достъпността са много по-важни. Тоест можем да заключим, че принципът работи, но само там, където хората вземат решения не от емоции, а на базата на лукс и статус.

More All fashion

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

All fashion преди 2 дни

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично.