Следва

Трудната раздяла с гел лака за нокти

Коприна, безжични слушалки и други антидоти на лятното акне

Summer acne is not welcome here! 

Face преди 1 месец

Повишено изпотяване! Повече време навън! Море и пясък! Лятно акне... Опасността от него наближава и между редовното пране на кърпите и смяната на крема за лице с нещо по-леко, всъщност има много неща, които можем да направим, за да предотвратим появата на пъпки през най-хубавия сезон. "Целта е да държите бактериите, причиняващи акне, далеч от кожата си и порите да са чисти и незапушени“, казва Назанин Саеди, доктор, сертифициран дерматолог във Филаделфия и клиничен доцент в университета Томас Джеферсън. "Това е особено важно през лятото, когато слънчевите изгаряния и по-високите температури могат да доведат до възпаления, докато запушващата порите пот допринася за появата на обриви.“ Саеди и Лиан Мак, доктор, сертифициран дерматолог и медицински директор в Gramercy Laser and Medical Dermatology, споделят своите най-добри съвети за предотвратяване на лятното акне, което не можем да си причиним нито физически, нито ментално, нито емоционално. 

1/9 Съвсем лек крем за лице

Мак предлага да сменим тежките овлажнители на базата на петролатум с по-лек овлажнител на основата на гел или вода. Много леките овлажнители са без мазнини и некомедогенни, обяснява тя. Намаляването на количеството масло, което нанасяме върху кожата, помага да се предотврати излизането на пъпки. "По-тежките овлажнители на базата на петролатум обикновено имат минерално масло в тях, което е комедогенно и образува бели пъпки и черни точки“, казва Мак. "Овлажнителите на водна или гелообразна основа имат хидратиращ ефект, без да запушват порите, защото не съдържат мазнини.“


2/9 Продукти без масла

„Уверете се, че всичките ви продукти са без масло/олиа и са некомедогенни, включително слънцезащитните продукти“, казва Мак. "Грима и козметиката, които съдържат олиа, могат лесно да запушат порите през по-топлите месеци." И определено не пропускайте слънцезащитния крем. Някои хора имат притеснение, че слънцезащитният крем запушва порите ви и влошава съществуващото акне, но дерматолози подчертават, че слънцезащитният крем е наистина важна част от защитата на кожата ви от преждевременно стареене, увреждане от слънцето и рак на кожата. „Пациентите със склонна към акне кожа трябва да бъдат особено внимателни, за да избягват слънчево изгаряне, което може да изсуши кожата, да доведе до увеличаване на производството на мазнини и следователно да причини повече пробиви“, казва Саеди. Предразположените към акне типове кожа е по-малко вероятно да бъдат раздразнени, ако използват минерална формула без масла.

3/9 Не пип!

Много хора докосват лицата си през целия ден, без да осъзнават, че го правят. Но докосването на лицето въвежда бактерии на повърхността на кожата, насърчавайки появата на пъпки. „Това е навик, от който си струва да се откажете, тъй като може да въведе нежелана мръсотия, бактерии и мазнини в кожата“, казва Саеди. Ако докосването или чопленето на пъпки е навик, опитайте да използвате лепенки за акне със съставки като салицилова киселина и ниацинамид, за да помогнете за излекуване и намаляване на възпалението, свързано с пъпките, както и да ви попречат да докосвате пъпките си физически.

4/9 Перете калъфката си често

Калъфката на възглавницата ви вероятно е дом на сериозно количество бактерии, които могат да допринесат за появата на акне. За да се справите с този проблем, Саеди препоръчва редовно да хвърляте калъфката за пране. "Веднъж седмично е добро начало, но ако имате активни обриви, перете калъфките за възглавници и чаршафите си два пъти седмично“, казва тя. "Препоръчвам и копринени калъфки за възглавници, защото те не улавят бактерии като памука. Копринените калъфки за възглавници са по-нежни към кожата като цяло и помагат за предотвратяване на бръчки.“

5/9 Чисти кърпи

Редовното миене на кърпите за тяло, лице, коса също е добра идея. „Мокрите и влажни кърпи могат да доведат до нежелани бактерии, които трябва да държите далеч от лицето си“, казва Саеди. Ако използвате кърпа, за да избършете потта, докато тренирате, уверете се, че е чиста и използвате нежни движения на избърсване. „Търкането на потта може да раздразни кожата, което води до обриви“, казва Саеди.

6/9 И чисти четки

Според Американската академия по дерматология четките за грим са „среда за размножаване на бактерии“ и трябва да се мият на всеки 7 до 10 дни. Други апликатори за грим също могат да бъдат проблематични. „Не обичам козметичните гъби, които хората използват за нанасяне на грим“, казва Саеди. „Те са събират много бактерии, причиняващи акне, и рядко се почистват между употребите.“ Ако обичайно споделяте грим, четки или апликатори, може също да спрете да правите това. „Акнето не е заразно, но причиняващите акне бактерии, мазнини и мъртви кожни клетки от други хора могат да се прехвърлят върху кожата ви", казва Саеди.

7/9 Безжични слушалки

Търсите извинение най-накрая да си купите AirPods? Д-р Саеди казва, че те могат да бъдат полезни за избягване на акне през лятото. „Ако държите телефона до лицето си, когато говорите, можете да разпространите бактерии, причиняващи акне, върху лицето си“, казва тя.

8/9 Имайте предвид как хлорът влияе на кожата ви

Скачането в басейн за освежаващо плуване е една от най-големите летни радости. Но кожата може да не е съгласна. „Времето в басейна може да помогне за изчистването на акнето, тъй като хлорът има антибактериални свойства - поради тази причина, спорадичното плуване вероятно ще е полезно за вашето акне“, казва Саеди. "Но многото хубаво не е на хубаво." Ако редовно плувате в хлорирани басейни през лятото, хлорът може да изсуши кожата ви. В отговор тялото ще започне да произвежда повече мазнина, което може да запуши порите и да причини акне. Саеди препоръчва овлажняване и поддържане на хидратация между плуванията, за да е щастлива кожата ни - това помага да предпазим мастните жлези от пренапрежение.

9/9 Повече ексфолиация

Мак предлага ексфолиране поне веднъж седмично. Саеди препоръчва нежно ексфолиране с тампони с гликолова киселина, които могат да помогнат за изчистване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата ви. „Това ще помогне с хиперпигментацията и ще позволи на вашите продукти да проникнат по-добре“, казва тя, добавяйки, че можете също да изберете измиване на лицето с продукт със салицилова киселина, за да помогнете за отпушване на порите и предотвратяване на пъпки.

Като алтернатива можете също да опитате да добавите ретиноид към рутинната си грижа за кожата, за да се преборите с допълнителното омазняване, което идва заедно с лятото. „Просто внимавайте, когато използвате ретиноид през лятото, тъй като кожата ви може по-лесно да изгори от излагане на слънце“, казва Саеди. За да се намалят възможните взаимодействия с излагането на слънце, Мак предлага да нанасяме количество от ретиноида с размер на грахово зърно върху кожата си през нощта и след това на сутринта да измиваме лицето с почистващ продукт.

More Face

K-Beauty е във възход, но 10-те стъпки останаха в миналото

Face преди 1 седмица

Скин-стриймингът и минималистичната рутина управляваха върховно през последните няколко години. Но, за изненада или не, K-beauty трендът днес е по-популярен от всякога, очевидно е време да променим ежедневния си ритуал за красота. 

Клепачите, лилави, отиват на всеки

Face преди 1 месец

Наситени, но не много, прозирни, но не много, забележителни, но не много. Говорим за лилавите сенки за очи в различните им нюанси, които, противно на това, което си мислите, са удобни за носене, универсални и придават готина нотка на обичайния грим. Благодарение на озаряващия ефект върху погледа, но не само, те са хит на лято 2024.