Следва

Страшен гъдел или защо харесваме филми за маниаци (и нормално ли е)

Ресвератрол: бюти & анти-ейдж молекула за хедонисти

Вино и шоколад за дълголетна красота 

Health преди 1 месец

Концепцията за „анти-стареене“ във вселената на красотата все повече остарява и оставя място за дълголетие и нежно стареене за по-зрелите, в един добродетелен кръг, който освобождава възрастта от дискриминация и от стандартите за красота. Това обаче не означава, че желанието да изглеждаме по-млади вече не съществува: целевата аудитория на продуктите против стареене се променя притеснително, премествайки се в TikTok, където стотици хиляди млади потребители натрапчиво търсят трикове и решения за избягване на стареенето, загубата на колаген и витамини, които носят младост на лика ни. Сред различните идентифицирани решения за забавяне на процеса на стареене идва ресвератролът, който изглежда е естествен и лесен изход, едновременно чудотворен и не много опасен. Но как?

Ресвератролът е вещество с хранителен или физиологичен ефект, по-специално флавоноид, съединение от растителния свят, което извършва различни биологични дейности, функционални за благосъстоянието на организма, намиращи се главно в червената лоза. Молекулата е популяризирана от професора от Харвард Дейвид Синклер, включен в списъка на Time за най-влиятелните хора на годината през 2014 г. за изследването си върху дълголетието. Самият той идентифицира ключовата роля на ресвератрола като регулатор на чернодробния глюкозен и липидния метаболизъм в лабораторни експерименти.

Най-важното свойство на ресвератрола е антиоксидантното, тоест той се бори със свободните радикали, отговорни за клетъчното стареене в целия организъм. Когато се приема като добавка или чрез храни, той също така допринася за намаляване на оксидативния стрес, понижава кръвното налягане чрез удължаване на живота на кожните клетки и максимизира на производството на колаген. Ресвератролът контролира няколко аспекта на чернодробния метаболизъм в отговор на хранителни и хормонални сигнали, така че приемането му е от съществено значение за поддържане на енергийната хомеостаза, т.е. вътрешната и външната регулаторна система на тялото. Когато се съдържа в кремове за локално приложение, ресвератролът, особено ако се прилага през нощта, "увеличава производството на колаген и намалява реактивните кислородни видове, което подобрява еластичността и прави кожата по-плътна и хомогенна, възстановявайки белези и несъвършенства", казва д-р Глик, дерматолог от Нюйоркската дерматологична група.

Набавянето на мощния антиоксидант чрез храната е най-добрата идея, но не много храни го съдържат. Ето списък на това, което хапваме често, за да си набавяме магическата молекула:

Какао
Боровинки
Малини
Фъстъци
Шам-фъстък
Грозде
Вино
Тъмен шоколад

Някои проучвания показват, че тези, които следват диета, богата на ресвератрол, са по-малко изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак. Въпреки това, този малък и вкусен grocey списък за дълголетие крие някои научни съмнения. Въпреки че съдържанието на ресвератрол в люспите на червеното грозде също автоматично прави консумацията на червено вино анти-ейдж, за съжаление не достига изискването за ресвератрол, необходимо за тялото да има осезаеми ползи само с ядлив прием е много трудно, затова препоръчваме удоволствена комбинация от шоколад, вино и козметични продукти с ресвератрол. 

More from View Sofia

Love to quote: 15 цитата от Моника Белучи, за мъжете, възрастта и любовта

Celebrities преди 2 години

Не просто жена, а извънредно прекрасна жена, Моника Белучи е еталон на съвремието ни. Екранът я обича, изкуството я обича, мъжете и жените - и те, и то поравно, светът я обича. Фантастичната италианка е образ без аналог в съвременното кино, а днес, в чест на 57-ия й рожден ден припомняме точно 15 от най-готините й цитати   

More Health

Признаците и симптомите на дефицит на витамин С - и какво да направим по въпроса

Health преди 2 седмици

Липсата на какъвто и да е витамин или хранително вещество никога не е добре за телата ни, но дефицитът на витамин С е особено алармиращ. Жизнено важен за цялостното ни здраве, витамин С поддържа кожата и метаболитната система, както и имунитета.