Следва

Martine Rose Spring Summer 2025: soccercore и motorcore, протези и перуки, мъжко и женско

Надеж Ване-Цибулски от Hermès: „Никога не поглеждам назад“

Поводът е най-новата витрина на Hermès в Ню Йорк, следва среща с творческия директор на луксозната модна къща Надеж Ване-Цибулски.

All fashion преди 1 месец

Надеж Ване напуска Ню Йорк, за да отпътува за Париж преди 10 години. Тогава тя е директор на дизайните в The Row. От Hermès ѝ се обаждат с предложение, на което не може да се откаже: творчески директор на дамската конфекция.

Миналата седмица Надеж се завърна в града, за да представи нова колекция – не Resort 2025, а нещо като втора част от есенната колекция, която показа през февруари. „Имам специална връзка с Ню Йорк“, каза Ване в импровизирано студио в западната част, и „когато направих тази втора част, почувствах, че е уместно да я покажа тук, защото това е перфектната комбинация между френското и американското момиче."

Есенното шоу – първа част – е посветено на конете и мотоциклетите и е най-секси шоуто от нейния мандат в Hermès: много вталена кожа и проблясъци на червени състезателни коли. Шоуто не е юбилейна колекция; все пак посещението ѝ в Ню Йорк е повод за размисъл. „Спомням си, когато се срещнах с Аксел (Дюма, изпълнителен председател на Hermès), казах, че наистина искам да направя палтото толкова актуално, колкото и чантата Birkin, и мисля, че днес имаме клиенти, които едва откриват марката конфекцията, което е доста вълнуващо.“

За привлекателността на ролята на творчески директор на Hermès

Исках да отида в къща с наистина силни корени, която е много стабилна. Беше важно за мен; работейки за The Row, работейки за Celine, ние наистина започвахме нещо. Трябваше да дам много, защото те наистина започваха своето ДНК. Имаше странното усещане да се върна към нещо познато, но в същото време супер далечно за мен, защото не бях ходила там от години.

За това, което е научила от работата си преди да започне да работи за Hermès

Мери-Кейт и Ашли? Само небето е граница за тях, студиото беше много младо и ми показаха, че ако искаш да направиш нещо, просто го правиш. Особено идвайки от Франция, където всичко е „невъзможно“, беше хубаво да имам свободата да опитвам. Селин: търсенето да създадеш визията на една много силна напориста жена. Мисля, че това, което научих от Мартин, е: на една от първите ни срещи, той каза „тези архивни неща.“ И аз казах „хайде, Мартин…“, а той каза: „Не искам да виждам нищо от предишни колекции.“ И мисля, че това се запечата в мен: гледаш напред, но не пренебрегваш това, което си направил, и също така не се отказваш от идеите си.

За дизайнерите, които я предшестват в Hermès

Жан-Пол Готие имаше много свобода в къщата. Той беше експериментатор, който се опита да разшири обхвата на силуета, като същевременно играе с идеи като фетишизма. Мартин Марджела преди Готие е бил нещо като чакръкчия или остеопат. Къщата беше преминала през всички посоки и той наистина помогна за укрепването на основите. А с Кристоф Лемер [нейния непосредствен предшественик] не исках да се различавам твърде много. Лемер, Готие и Марджела – те допринесоха със своя почерк в Ермес и за мен остана по-скоро ролята на посредник. За мен беше по-лесно да се върна към първите силуети, които са проектирани през 20-те и 30-те години и работата на Лола Прусак и Катрин де Кароли. Естествено гледах повече към жените, които са правели дизайните за Hermès. Когато прелиствах архивите, много жени са дали силен отпечатък на къщата, въпреки че първите дрехи, предназначени за жени, са били мъжки адаптации.

За това да си жена дизайнер

Полът е трудно нещо. Когато сте писател, можете да напишете женски герой, ако сте мъж. Винаги се дразня, когато трябва да се оправдаваме. Ребека Солнит [авторката на Men Explain Things to Me] също казва това: защо трябва да се оправдаваме? Да, равенството е страхотно, но това не ме прави по-добър дизайнер, защото съм жена. Виждам, че този разговор за жените дизайнери се случва. Но гласуването на жените беше като преди 80 години [във Франция]. Искам да кажа, че това жените да имат право на банкови сметки във Франция се случва едва през 70-те години. Това, което виждам в модата, е просто отражение на това. Има още много неща за правене.

За функцията на дрехите срещу силуета им

Къщата наистина показва промяна. Когато взимате нещо, знаете, че ще го носите и знаете, че ще го предадете на децата си. Има я тази идея за котва. Хората смятат, че това е стабилен обект. Виждам много модели, които влизат с, например, ретро риза от Hermès и казват „Купих я от ретро магазин“ или „Взех този шал от майка ми“ и го променят в техния контекст. Това е мото на Hermès: дизайн на предмети, които наистина помагат на потребителя всеки ден, концепцията за функционалност. Мисля, че когато търсиш функционалността, винаги се получава.

За това никога да не поглеждаме назад

Не поглеждам назад. Обичам да гледам напред. Винаги има неща, които не са разрешени и те дърпат всичко напред. През тези 10 години определено можете да видите еволюция в силуета. Той е изострен, но същевременно игрив и доста емпатичен. Има много различни жени, които  много харесват съответна колекция, но, ако ги видим всички събрани в една стая, те никак не си приличат по характер.

Каква е темата на шоуто

Това наистина е стилът, връзката с различните дейности на къщата: бижутата, аксесоарите, шапките, шаловете. Имаме различни творчески директори: Клеманд [Буржевин Блахман, модни аксесоари] и разбира се Пиер Харди [артистичен директор на колекциите за обувки и бижута]. Има страхотна синергия. Това не е само готово облекло. Това е много интересен момент за Hermès и мисля, че имаме точните хора на правилното място.

More All fashion

И Шарлийн в цвета на сезона, elegantissima

All fashion преди 17 часа

Три дни преди началото на Олимпийските игри в Париж първата двойка на Монако показа на обществеността олимпийските факли от личната колекция на принца на Монако. Шарлийн моментално спечели златния медал за елегантност, облечена в огненочервен копринен гащеризон от Elie Saab.      

Тихият лукс не е за всеки: Loro Piana ще загуби всички, които предпочитат дискретното милионерство

All fashion преди 1 ден

Известна сред хората от „висшeто общество“, политици и милионери, модната къща за дрехи и обувки Loro Piana е изправена пред популярност, която според стилистите може да й изиграе жестока шега. Днес марката, прочута с кашмира си, все повече се превръща в обект на желание за хора, които не са от целевата й аудитория, съобщава Intelligencer.

Тези 21 красавици: чантите на сезона, които си заслужават труда, респективно разхода

All fashion преди 5 дни

За друго може и да се въздържим, но за инвестиция в дизайнерска чанта - не. В точния епицентър на лятото, жаждата за секси лукс се засилва неимоверно, а в момента текат и намаленията...