Следва

Сълзи в очите на I am: Celine Dion

В памет на Франсоаз Харди: френската икона на стила и кръстница на Comme des Garçons

​​​​​​​​​​​​Прощаване с една легенда.

Celebrities преди 3 седмици

Франсоаз Харди почина на 11 юни 2024 г. Френската икона с култови песни, легендарни филмови роли и десетки случаи на сътрудничество с топ дизайнери, си отиде на 80 и потопи Франция и света в тъга.

Днес се спираме на модния компонент от нейното богато наследство. През дългата си кариера Харди е муза на много от най-великите дизайнери, като особено добре се помни сътрудничеството й с Пако Рабан (неговите верижни рокли, изработени от метални пръстени, за известно време са истинска униформа за нея) и Ив Сен Лоран (най-големият френски дизайнер създава цяла колекция от известните си смокинги специално за Франсоаз). Но има и друг интересен пример за нейното влияние върху модата. Малко по-малко очевидно, но със сигурност не по-малко интересно. И за пореден път потвърждение, че модата не съществува във вакуум и е еднакво повлияна от музиката, киното и изобразителното изкуство.


Пако Рабан, Франсоаз Харди (в Пако Рабан) и Салвадор Дали, 1968 г.

Ако някога сте въвъждали словосъчетанието „парижки стил“ в лентата за търсене, след това смесено със снимки на младите Джейн Бъркин и Бриджит Бардо, вероятно сте попаднали на архивни снимки и на Франсоаз Харди. Убедени сме, че знаете, че образът на така популярното „френско момиче" е до голяма степен копиран от нея. Не говорим за стереотипен образ с жилетка, барета, червено червило и задължителната багета под мишницата. По-скоро за безгрижно, спокойно момиче в избелели дънки, ризата на гаджето и кожено моторджийско яке. Тя има лека походка, загадъчна усмивка и косата й винаги е разрошена - но по онзи вълшебен начин, по който изглежда съвсем небрежна, но и внимателно фризирана. За това френско момиче се пишат песни и стихове, за нея се правят филми. Този събирателен образ на муза, родом от Париж, до голяма степен съответства на портрета на Харди. Ето защо тя остави такъв отпечатък върху модата. Дизайнерите се възхищават на начина, по който тя носи най-сложната мода (вземете същите тези метални рокли на Rabanne) и това, което днес обикновено се нарича базисен външен вид с еднаква лекота. Тя от своя страна е съблазнена от възможността да се променя, като винаги остава себе си. Но, колкото и да е странно, Франсоаз прави най-много за модата не с изящния си, неподражаем начин на обличане, а с музиката си.


Франсоаз Харди, 1964 г

Ако някой дизайнер е близко свързан с Харди, това определено не е Рей Кавакубо. Авангардната японка създава инсталационни рокли, които приличат повече на експонати от музей на модерното изкуство, отколкото на гардероб на лека и динамична французойка. Така че е трудно да я заподозрем в голяма симпатия към френската икона на стила.

Основателката на Comme des Garçons обаче е най-големият фен на Харди. Толкова отдадена, че дори измисля името на марката си под нейно влияние. По-точно, като се позовава на известната й песен Tous Les Garçons Et Les Filles от 1962 г. Според Кавакубо тя е слушала тази песен много, когато е мислила за името на марката си. И така решава леко да трансформира репликата от припева. Ако Харди го превежда като „Всички момчета и момичета“, то в прочита на Рей вече става „Като момчета“. Под това име марката става световноизвестна, за което трябва да благодарим на френската стил икона, която напусна този свят след дълъг и много интересен живот. Вдъхновението от чудесното й обличане, което изглежда супер шик и много модерно и днес, е в галерията ни > 

More Celebrities

ЧРД 90, Джорджо Армани! Модата никога нямаше да е същата без този мъж

Celebrities преди 3 дни

Серия от кадри, маркиращи историята на модата и един от нейните големи герои, от самото начало до днес. Армани е роден на днешния ден преди точно 90 години в Пиаченца. Белокос, достолепен и все така гениален, пожелаваме здраве и проследяваме изключителния му живот в култови снимки.