Следва

"Карма за Бритни": големите скандали в живота на Джъстин Тимбърлейк

Неда Малчева, илюстратор: Digital Scouts е проект, който говори на езика на децата и има силата да ги предпази от онлайн опасностите

Като човек с глас в социалните мрежи, често се включвам в инициативи и кампании, обвързани с безопасността и здравето на децата, отбелязва талантливата художничка и майка на три деца 

All About Life преди 3 седмици

Неда Малчева е талантлив илюстратор с особено чувство за самоирония. Това превръща голяма част от творчеството ѝ в забавни карикатури и комикси, отразяващи ежедневието на една работеща жена, майка на три деца. Осмивайки собствения си образ, тя става близка и любима на много български майки, които се припознават в нея. Неусетно Неда се сдобива с широк кръг от последователи в социалните мрежи. Тя самата не се приема за инфлуенсър, но чрез илюстрациите посланията ѝ достигат до хиляди хора в интернет. Като човек, който активно използва технологиите - както в работата, така и за забавление, а и като отговорен родител, тя се включва с голям ентусиазъм в инициативата на Yettel – Digital Scouts.

Неда, твоите карикатури са добре познати със забавния и неподправен образ на българската майка, но в последния си проект изместваш фокуса върху децата и тяхната безопаност в интернет. Разкажи ни повече за него.

Карикатурите ми сами по себе си направиха аудиторията ми доста широка, което ми дава пространство, причина и желание да давам глас и на някои сериозни аспекти от живота освен забавните. По тази причина реших да се включа в проекта Digital Scouts. Той е максимално близо до българските деца и младежи, като използвайки техния език, има за цел да ги предупреди и предпази от всички неприятности, които крие светът, в който те се чувстват най-комфортно и най-сигурни, а именно дигиталният.

Защо реши да подкрепиш кампанията?

Поради много причини, една от тях е важността на кампанията. Освен това съм родител на три деца, настоящи и бъдещи потребители на дигитални устройства. Като човек с глас в социалните мрежи, често се включвам в инициативи и кампании, обвързани с безопасността и здравето на децата. Инициативи, с които вярвам, че мога да бъда полезна на аудиторията си, а дори и на хора извън нея.

Как изкуството помага за представянето на сериозни теми като нецензурирано съдържание в интернет, рискове от кибертормоз и измами?

За мен изкуството е един универсален език на общуване и носи същата сила, понякога и по-голяма от една изречена дума. Независимо от темата, изкуството има свойството да отправя послания, провокира човек да разсъждава над това, което вижда, да усеща, осъзнае и да вникне в тези послания. В една картина/комикс са вложени стотици думи – визуализирани и представени по смилаем начин.

Трудно ли ти беше да вплетеш в рисунките важни послания за онлайн безопасността, без да нарушаваш забавния им характер?

Не винаги е нужно и се стремя да го правя. Когато говорим за сериозни неща, държа да си останат сериозни. Вероятно в почерка и в стила ми на изразяване има вплетен и дълбоко вкоренен „виц”, който винаги ще си остане моя запазена марка. Идва несъзнателно и ако случайно това спомага за по-добро смилане на сериозната информация, мога само да бъда щастлива.

 

Успяват ли децата, а и възрастните, да видят скрития смисъл зад карикатурите?

Вярвам, че да. Вярвам, че успяхме екипно да вплетем няколко съвсем реални ситуации в една шарена и субективна реалност, която наблюдавайки, хората разбират посланието, че би могла да се превърне в съвсем обективна. Освен това съм наясно, че доста деца, дори и възрастни, не осъзнават изобщо, че заплахите в интернет могат да бъдат далеч по-тежки от проблем с очите и ниска концентрация. Смятам, че по-важно от това да разберат смисъла на комиксите, е да се вземат мерки. По тази причина се надявам да сме максимално ефективни за аудиторията ни.

Като родител на три деца, и то в различни възрасти, на какво ги учиш и какво смяташ, че е най-важно да знаят, когато ползват интернет?

На първо място съм съвсем наясно, че не мога да ги откъсна от този свят. Предпочитам да им обясня как да боравят с него и как да извличат ползи от него, защото освен толкова много опасности, дигиталният свят крие възможности и полезни неща за гледане/четене. Би могъл да бъде вдъхновение и дори професионално развитие. Въпреки това, най-важното нещо, което им повтарям и много се надявам да разберат, е, че не е единственият свят, който трябва да съществува за тях. Безцелното и празно скролване, от което аз самата се мъча да избягам, би могло да се превърне в огромен враг за тях. Да речем, че успехът ми се трупа с говоренето и примерът, който им давам. Често се налага да уча себе си на някакъв дигитален контрол, за да мога да го предам и на тях.

Показа ли проекта на децата си? Как реагираха те?

Показах го на двете ми по-големи деца. Те винаги имат интерес към работата ми и често говорим за това какво рисувам, особено когато избягвам от типичните за мен забавни карикатури, които са свикнали да виждат. Въпреки, че съм някакъв авторитет за тях, като родител често им губя интереса и вниманието, особено когато стана многословна, но вярвам силно, че всичко това оставя някакъв отпечатък в тях. В крайна сметка, всичко, което правя и на което давам гласност, го правя с пълната отговорност и съзнание, че се връща към тях – моите деца.

More from View Sofia

Смарт тракерът не е задължение, спокойствие е

All About Life преди 1 година

Изкуствен интелект, автономни автомобили, космически ракети за многократна употреба, IoT (Интернет на нещата), метавселени, ароматерапевтични моливи… през последните години технологиите успяха да заемат солидна част от нашия живот, като сега тяхната употреба (за добро или лошо) напълно изгражда и ежедневието ни.

На гости в Yettel Town с Галина Парментер - Think Global, Act Local

All About Life преди 2 години

Част 1/4 от поредицата ни "На гости в Yettel Town", в която ви срещаме с интелигентни, нежни, модерни дами, отдадени в личен и професионален план на Yettel, и в която съвсем човешки говорим за успеха, силата, тънкостите на успешната женственост и философията на баланса, залегнала в корените на най-позитивната компания у нас!

More All About Life