Следва

Breathtaker: Сандали на платформа

Естеството на шопинг манията 5 част. Съвети и рецепти за успешно пазаруване

Петък. Пазарен ден. Ето, че дойде и моето време за предлагане на пазарски съвети. Като изхождам от заглавието...

Shopping преди 13 години

Петък. Пазарен ден. Ето, че дойде и моето време за предлагане на пазарски съвети. Като изхождам от заглавието „Естеството на шопинг манията 5 част. Съвети и рецепти за успешно пазаруване”, първият ми и основен съвет е - не подхождайте към пазаруването като креативна дейност и средство за терапия.

Какъв е смисълът да купуваш и купуваш купища дрехи, които после да събират прах, а ти да си ядеш ушите, пред това да купиш 2 с мисъл и да изглеждаш и да се чувстваш страхотно с тях, та дори да ги носиш по цяла седмица?

Лично правило едно - За мен удоволствието не е в това да купя, а да нося дрехата. Именно затова и само една най-елементарна, парцалива черна тениска от Килата (както обичам да наричам вторите употреби) може да ви донесе повече радост, ако допълва гардероба ви, отколкото пълна къща с гланцирани торби.

Лично правило две – най-лесно е със списък. Чувала съм народната мъдрост – жена с пари е като луд с картечница. Много вярно. Продавачки не съм убивала, макар че някои заслужават, но доста пъти ми се е искало да се самозастрелям след абсолютно ненужни милитъри боти на Sara Pen (бел. Ред. та мразя милитъри!), след свръхскъпи ботуши на United Nude, само защото харесвам марката, а имаха останал само този модел.

Затова моят съвет е, когато мъдрите пред гардероба поредния аутфит и си кажете (поне 2 пъти!) „Ех, сега тази пола/дънки/сако щях да я облека, ако имах прозрачна дантелена блуза”, то купете си прозрачна дантелена блуза.

Или записвайте всеки такъв липсващ чарк по пътя към перфектния гардероб и като се съберат повечко идете и се напазавувайте едно хубаво. Тогава вече, ще се чувствате не само излекувани, но и полезни за самите себе си, та чак разумни.

И за да не е всичко съвсем прагматично и неимпулсивно, може примерно, когато нещо много ви грабне сърчицето да го сложите във въображаемия ни списък за пазаруване и когато измислите 5-6-12 аутфита, в които бихте могли да го включите, то давайте. Купете го!



Лично правило три
– не подценявайте basic дрехите. Те са основата на гардероба и ако имате много уау-дрехи, то трябва да имате още толкова basic, с които да ги комбинирате. Черни, бели, бежови, сиви, сака, кецове, чорапогащи, тениски и жилетки не правят гардероба скучен, напротив, пасват си с брошки, масивни бижута, атрактивни елечета или колани, освен това са подходящи за наслояване.

Лично правило четири – ако въпреки останалите три правила си оставате обезумяла шопинг маниачка, жадна за необмислени, импулсивни и краткотрайни удоволствия – то пазарувайте по Килата. Там дори да не ви стигне багажника за торбите, пак ще ви останат пари, а и доста често попаденията са толкова добри, че пред тях Витошка ряпа да яде.

Лично правило пет, по-известно като последно, но не по важност – бъдете критична. Дрехите представят вас и правилно или не най-често хората си изграждат мнение по външния ви вид. Ако можете, то спестете за скъпо, отколкото да бързате с евтино, гледайте материите, качеството и най-вече как ви седи. Колкото и да сте в тренда, ако с тези токчета, стъпвате като в кофи или пък този клин показва лека липса на фитнес, не ги купувайте. По-добре привлекателна, отколкото модерна.

И за финал. Шопинг терапия? Really? Животът предлага толкова други удоволствия, които не се купуват – разходете се в парка, целувайте се, пуснете си Франк Синатра, а те магазините няма да избягат. Дори току виж се пръкнал някой нов мол.

 

More Shopping