Следва

Топ модели дефилираха в уникални тоалети на български дизайнери

Обувките и характерът на Кремена Халваджиян

Кремена е толкова очарователна в диалог отблизо, че почти те навява лекото натъжаване, че не си я познавал...

Fashion преди 13 години

Кремена е толкова очарователна в диалог отблизо, че почти те навява лекото натъжаване, че не си я познавал по-отдавна.

Фин, небрежен изказ, дискретно чувство за хумор, особено развито по отношение на самата нея, чудесен маниер на общуване и много, адски много обувки.

И дрехи. И рози. И вкус.

Когато се появихме в офиса на Глобал Филмс за уречената среща, тя вече седеше на компютъра до асистентката си, пиеше зверски късо кафе и отмяташе на екрана пред себе си снимки на визии за предстоящи ангажименти.

Според напълно искреното й изражение зад монитора можеше лесно да се отсъди какво й харесва и какво – не.

Тази жена си разбира от работата. Казва се Халваджиян.

V. S. От колко време работиш това, Кремена? Стайлингът ли те избра или ти него?
К. Х.
О, откакто се помня. Цял живот. И да ти кажа, не го усещам като работа въобще, то ми е удоволствие, радост. Ако почна да го чувствам като работа в смисъл на задължение, сигурно ще сменя занятието. Не съм учила нарочно стайлинг или дизайн или подобно. Просто така се случи и много ми харесва.

V. S. Давай да видим обувките, които си донесла и ще си говорим.
К. Х.
Ами, ето. Вкъщи са милиарди и реших, че ще взема само някои от по-новите и по-любимите ми. Последните, които купих, са тези, даже вече успях да ги обуя. Гледам да са удобни, но ако не са много – не пречи. Важното е да ме грабнат. Представи си, нося 36-ти номер, обаче имам и 39-ти. Не ми пречи, стига да са готини.



V. S. Личи емоция, докато ги докосваш…
К. Х.
Като ги вадя, това е свещено действие за мен, погледни как е изработено, съвършено.

V. S. От къде купуваш най-често?
К. Х.
От Италия пазарувам. Тук също, главно от Trend Box.

V. S. Последно кога пътува до Италия?
К. Х.
Съвсем наскоро. Аз карам, двенките сме с Гала само, цялата кола сме натоварили с покупки, а тези, котетата, стоят най-отгоре, истинско съкровище. Бяхме невероятна гледка.

V. S. Внимателна си към детайла!?
К. Х.
Да, пазя всичко, кутии, токчета, всичко. С тези обувки съм се прибирала така, в ръчичка.



V. S. А тези пък са много смешни обувки /БЕЛИ СЪС СРЕБЪРЕН ТОК United Nude – бел. ред/.
К. Х.
Към тях имаше книжка от какво са вдъхновени – тези специално от офис стол, имаше други, вдъхновени от обелена зелена ябълка. После Гала ми донесе златни, същите. Да, може би не изглеждат удобни, но всъщност са супер добри.

V. S. Как изглежда перфектната обувка на Кремена Халваджиян?
К. Х.
С много дълбоко деколте, да се виждат пръстчетата. Остър връх. Ефектна. С висок, тънък ток. Класическа красота.



V. S. Тези с връзките в цвят пепел от рози са страхотни…
К. Х.
На мен ми заприличаха на кънки за фигурно пързаляне. Прекрасни са!

V. S. С какво ги носиш тези обувки, те са екстремно женствени, много нетрадиционни в същото време.
К. Х.
Ами, представи си, мъжки костюм с панталон и вратовръзка дори, отдолу с принцески обувки. Всякакви нетрадиционни комбинации.



А тези с принта на рози пък са ми любимите обувки. Поръчах си ги от YOOX, които ура, доставят вече и до България. Моят номер, жестока находка, дойдоха с последната пратка. На рози, разбира се. Луда съм за рози.

Защо толкова ги харесвам!? Освен, че са в най-любимата ми форма, в най-любимите ми цветове, имам една отдавнашна история. Преди години сме в Италия с Маги и аз виждам един ботуш такъв, и полудявам. Трябва да ги имам. Те нямат номер. Аз рева и се тръшкам. Маги отиде до магазина да каже, че жена му е чисто луда и ако не ми намерят номер, вярно ще си купя наличния 38-ми, и те ми казват: ”Синьора, какво ще ги правите, те са ви адски големи.”. Нищо, ще си седят така, просто да ме радват. След това се почна с братовчедка ми, която живее там, едно дебнене. Така купих едни по-бананови на ситни розички, пак не точно този десен. Дойдоха ботуши на черни рози, после още едни, а миналата седмица ми дойде моментът и успях и с обувките.

V. S. Този YOOX те е завладял яко?!
К. Х.
В четвъртък разгледах 9400 чифта обувки, а виж, поръчала съм си само два. Гледам да си поръчам нещо, което нямам, нещо оригинално, интересно, защото откъм обувки съм болна. И сама гледам да се ограничавам.



V. S. Колко чифта имаш в момента.
К. Х.
Когато стигнаха 1500, спрях да ги броя. Нося ги за реквизити, раздавам, подарявам. Но много обичам обувки. Тези на краката ми са Марите (Marithé François Girbaud) и много ги нося, другите, от кенгуру, само като им видя шева, ме карат да се усмихвам.

V. S. Щастлива жена…
К. Х.
А, щастлива жена, болна жена.

V. S. Имаш голям син!?
К. Х.
Да, почти на 19. Завършва музикалното училище, но главно снима и монтира. Има негови кадри и в „Пълна лудница” и в „Господарите”. Само това го интересува – снимане, монтиране. Сега са се събрали цял екип, действат професионално. Разбира ги нещата, адекватен е, мисли, има конкретно мнение. Порасна вече, голям е.

V. S. Вие с Гала изглежда сте много сходни като вкусове!?
К. Х.
Да, еднакви неща харесваме. Обичам да си се вея с нея по магазините, защото двете ходим еднакво дълго на шопинг. Спираме, кафенце, пак, и така сме правили по 8-10 часа преход.

V. S. Има ли вариант тя да не те послуша?
К. Х.
Не, по отношение на визията – не. Ако нещо не е ок, в момента, в който го сложи, и аз и тя знаем, че то не е ок , и решаваме заедно. Много сме се напаснали вече, 10 години са това. Мога да разчитам, че ако съм болна и не отида, тя ще се облече перфектно. Но имаме много еднакво мислене, то иначе не става.



V. S. Какво е безвкусицата?
К. Х.
Да възпиташ личен стил е въпрос на желание. Обратното е безвкусица, да нямаш отношение. Безвкусицата е липса на желание да изглеждаш добре. Ако човек не се доверява на себе си, което по принцип е грешка, може да се довери на стилисти, вече има много такива.

V. S. Например…
К. Х.
От време оно помня Роди, не знам дали още се занимава. В много списания като гледам има страхотна работа, за съжаление не помня имена. Сандра Клинчева също е име отдавна. Малко съм разсеяна в това отношение. Не мога точни хора да цитирам.



V. S. Има ли такова понятие като българска мода.
К. Х.
Не признавам БГ-модата, аз обичам изпипани неща, качествени. Вярно е, че има талантливи деца. Аз правих кастинг за стилисти асистенти. Едното момче хвърчи в облаците, ще прави колекции, ще продава, ще зашеметява света. Викам: като слезеш на земята, пак ела. Тук няма пазар, за нищо. Няма материали, само като видиш копчетата на Лакроа, от каква дантела е направена роклята, и струва 10 000 евро. Ами, ще струва естествено, ‘щото всичко по нея струва.

Или следното: подмятат „защо ще даваш за тая пола на Dolce&Gabanna толкова пари, ние ще ти я ушием”, ами, ушиха ми я, ама на нищо не прилича.. Като става въпрос за фантазия, има много кадърни млади хора, но те, горките, нямат материали.

Аз, за да си ушия нещо на мен, не мога един цип да си намеря, пък какво остава за съчетания, за фантазии. Трябва да отидеш до Италия и, докато се върнеш, той ще ти излезе троен този плат, и какво остава, да го продадеш на жената на Василевса.

V. S. Мъчат ли те понякога съмнения относно стилистичния ти избор?
К. Х.
Съмнения!? Понякога, когато става въпрос за много избор, да, естествено. Съобразявам се с декор, с осветление, винаги има елементи, които да ти влияят за правилния избор.

V. S. Какво ще препоръчаш от новите шопинг дестинации на софиянци?
К. Х.
Новият мол /Сердика/ много ми хареса заради новите неща, новите марки. Много ми харесва и като място, само и единствено за шопинг.

V. S. Колко често пазаруваш?
К. Х.
Всекидневно пазарувам дали за вкъщи, дали за мен. Някъде ще видя някоя обувка в дъното завряна или като си наумя, че вечерта трябва да съм с нещо, обикалям докато намеря.
Много пазарувам, харесвам Карина, Тренд Бокс, Челесте, но и в „Надежда” ако ме пуснеш, ще си намеря нещо.

V. S. Квартал „Надежда”?
К. Х.
Да, е, не съм пробвала, но ако пробвам, ще открия нещо интересно, 100%. От Копривщица се върнах с кола, натоварена до горе – с кошници, с един жесток корсет от антикварно магазинче – в бордо, избеляло, с копринени връзки, седи на един манекен вкъщи. Става ми, но то е за пиниз.
Успявам да съчетая много евтини боклуци с някаква пола за чудо и приказ и да стане готино.



V. S. Виндидж/секънд хенд?
К. Х.
Винтидж – да, секънд хенд –не. Минах през периода, в който много ровех, това беше по времето, когато тъкмо навлизаха тия магазини и имаше доста интересни неща. Имах една приятелка, която си направи такова магазинче. Изпадали са ми неща. Но винаги са демоде. Можеш да го измислиш, ама…

V. S. Маги /съпругът на Кремена, ТВ-продуцентът Магърдич Халваджиян/ допитва ли се до теб за начина си на обличане?
К. Х.
Маги ме слуша безпрекословно. Ако не ме слуша, обува моите дънки примерно или прави какви ли не съчетания. Има вкус, който аз познавам, обича по-пясъчни цветове, лен, памук, въобще по-небрежен стил.

V. S. Декорацията на вашата нова къща също ли е твое дело?
К. Х.
Да, абсолютно. Всичко вкъщи. 107 картини с рози различни поръчах от Италия, всяка знаех къде ще стои още при ремонта, и е факт, че всяка една си застана, където трябва.

V. S. Защо култ към рози, а не към зюмбюли, примерно?
К. Х.
Е, какво му е красивото на зюмбюла, ми кажи!?

V. S. Каните ли често гости у дома?
К. Х.
С огромно удоволствие каня гости, особено сега като стане по-топличко, сме в градината, много е хубаво.



V. S. Това ли е най-новата ти татуировка?
К. Х.
Да, тази. Но всичките са ми правени на много етапи. Започвам вещо, после го продължавам. Този храст тук е така, и на крака татуировката, правени са на много пъти.
Да, има символика, това е китайският знак на луната, тук пак луната, това пък е символа на любовта.

V. S. Има ли някого, с когото не можеш да работиш?
К. Х.
Да, много малко са. Може би само един човек. Наталия Симеонова. Много се обичаме с нея ,тя е много специален човек. Има нещо в характера си което не понася чужда намеса. Опитахме първите 2-3 месеца като стартира предаването, аз я обличах, опитахме, тя се захласва, дори си ги купува нещата, но не може преди снимки да мисли.
Затова и двете решихме, прегърнахме си, целунахме се, че е по-добре да сме си приятелки.

V. S. Изглеждаш супер уравновесена натура. Нещо дразни ли те?
К. Х.
Мен ме дразни Биг Брадър в момента, дразня се на асистентите си, ако има грешки. Карам се, влизат в паузите, променят, и така. Дразня се на недомислиците!
 

More Fashion