Следва

Смях до сълзи в залата

Storm King Art Center: От Манхатън обратно към природата

В Ню Йорк (не само града, но и целият щат) изкуството сякаш изниква от земята. Storm King Art Center е място...

All About Life преди 13 години

В Ню Йорк (не само града, но и целият щат) изкуството сякаш изниква от земята. Storm King Art Center е място, където модерното изкуство и природата отново се срещат, а резултатът е два квадратни километра халюцинации - само дето е наистина.

Ако не можеш да си представиш колко са два кв. км.: това означава повече от два часа ходене нагоре и надолу по покрити със зелена трева хълмове – и дори и така не знам дали сме успели да видим всичко.

Storm King е направен от земя, небе и Големи скулптури. Огромните метални конструкции са на известни, предимно нюйоркски творци от 60-те години насам (Сол Ле Уит, Ричард Сера, Алекзандър Калдър).

В гъстата мрежа от пресичащи се под прав ъгъл улици в Манхатън няма място за такива творби – тоновете стомана сякаш се движат и танцуват, а за това е нужно пространство. Скулптурите си намират мястото на тези широки ливади на около 2 часа на север от Града, близо до реката Хъдзън.



Всички скулптури са абстрактни и не „означават” нищо. В същото време всички показват баланс, лекота, свобода. Посещението в този „музей” напомня много повече разходка из Витоша, отколкото безшумни стъпки в обзаведена с климатик галерия. Дрескодът тук е: джинси, с които да можеш да седнеш на тревата, и същите маратонки, с които би отишъл/отишла на Витоша.

Харесват ни произведения на изкуството, под които да можеш да легнеш и над себе си, между металните арки, да виждаш небето.

Обикновено смятаме природата и културата за несъвместими: сякаш всеки уикенд трябва да избираш между света, в който носиш токчета и грим, и другия, в който си връзваш косата на опашка, покриваш се със слънцезащитен крем и нахлузваш не много нов анцуг.



Обаче на това странно място успяваме да се чувстваме едновременно космополитни и… естествени. Все още сме в щата Ню Йорк, усеща се (толкова много абстрактно изкуство!). Тревата е ярко зелена, приятно хладна на пипане. На слънчевата светлина скулптурите хвърлят ясно очертани сенки – квадратни, усукани – и земята е покрита с рисунки.

Чудесно е да вървиш дълго време из равната част на музея-парк, да се доближиш до всяка скулптура, да видиш нитовете, с които е сглобена, а в далечината да се показват вече очертанията на следващата, която те кани да я стигнеш.



След лутане с часове стигаш до тераса отгоре, откъдето се виждат голяма част от земите на парка. Можеш да се порадваш на меките очертания на хълмовете, на острите ръбове на скулптурите, изрязани в пейзажа, и на огромното разстояние, което си извървял/а.

Повече изкуство на открито? Да, моля!

Storm King Art Center e на час, най-много два на север от Ню Йорк нагоре по течението на Хъдзън. Намира се извън всякакво населено място и най-лесно се достига с кола. Отворен е от април до октомври, а билетите не са скъпи.
www.stormking.org

More from View Sofia

More All About Life