Следва

Диана Борлакова - Жената, която винаги се смее: "Преоценката на живота е в основата на мъдростта"

Шапките на Деворина, потникът на Баничаров, тренчът на Варадин. Стилистичните герои на Мина Кайе

След като обсъдихме надълго и нашироко модните попадения и прегрешения на звездите от най-популярния в...

Лица преди 13 години

След като обсъдихме надълго и нашироко модните попадения и прегрешения на звездите от най-популярния в момента бг филм "Мисия Лондон" по червения килим, сега влизаме в ролята на вътрешния човек и правим пълен разбор на костюмите, които носят любимите ни герои.

Няма как да не се впечатлиш от тренча и шала на Юлиян, роклите и шапките на Ернестина, шушляковото горнище с надпис Bulgaria на гърба на Георги, потника и портмонето на Любо, сценичните костюми на фалшивата принцеса Даяна.

Всички тези малки неща, които първоначално не ти правят впечатление, защото си свикнал.

Това са само детайли, казваме, но всички те наред със сценария, актьорския състав, играта им, декорите и т.н. правят един филм наистина готин. А „Мисия Лондон” е дори много готин.

Художник на костюмите във филма е една от любимите ни дами в сферата на модата в България, Мина Кайе. За нейните любимци, родните претенции и изобщи целия гардероб на филма, разказва Мина в специално интервю. Ето какво издаде тя с такава страст, докато експериментираше с дрехите на Maria Queen Maria и на дизайнерите от ViewSofia Shop.



V. S. Много ние е любопитно, наистина ли Коцето Калки беше със собствения си гардероб във филма?
M. К.
Това ли е най-важното? Това е практика в световен мащаб. Шърли Маклейн винаги играе със собствен гардероб във филмите си. Това не означава, че художественият образ на Калки не е премислен. Просто използваме наличните му неща. Да, дрехите са от неговия личен гардероб, но ние сме измислили концепцията, начина, по който те да се съчетаят и да бъдат. Това е практика в световен мащаб. А и Коцето е много пъстър като образ и това ни влезе толкова добре в концепцията, че и да искахме нямаше да го направим по-добре.

V. S. Лесно ли се поддават българските звезди на стилизиране?
M. К.
Винаги съм казвала, че няма нищо по-хубаво от претенциозен актьор, защото ти създаваш неговия художествен образ. Но той е човекът, който ще покаже труда ти по най-добрия възможен начин като съответно се справи с ролята.

Т.е. ние много зависим от това дали един актьор ще се чувства комфортно в костюмите си. Не съм имала проблем с нито един от екипа. С огромна част от тях сме приятели и сме работили хиляди пъти заедно. Радвам се, че съм работила с толкова взискателни актьори, каквито са и Юлиан Вергов, и Ани Пападополу, и Ернестина Шинова, и Любо Нейков. Те много адекватно си влязоха в образите и даваха много адекватни и готини предложения. Винаги вярвам, че когато се обединим заедно, правим нещо хубаво.



V. S. Кои са ти любимите аутфити от филма? Къде се развихри най-много?
M. К.
Ами то всяко нещо е развихряне, дори в образа на Любо Нейков и съответно всяко ми харесва. Естествено, чисто художествено, Деворина Селянска е най. Но всеки един костюм, който сме правили с екипа ми, е бил с много, много любов. Така че, когато човек иска да се вихри, той може да се вихри и върху готварски костюм.

Много важно нещо в нашата работа е детайлът. Той ни спасява и прави един аутфит. Дали ще завършиш малко по-готино, по-цветно, по-предизвикателно.



V. S. А шапките на Деворина по сценарий ли бяха или твое решение?
M. К.
По сценарий. Процесът на създаването на един филм е доста по-сложен от процеса на създаването на една фотосесия, видео клип или реклама. Не омаловажавам другата работа, аз си я върша като стилист през цялото време. Но тук става въпрос за едни разговори, в които заедно с режисьора, сценаристите и актьорите обсъждаме и го създаваме.

Ние си говорим какъв е този човек, какво е образованието му, израснал ли е в чужбина, не е ли израснал. По този начин създаваме образа, както се създава твоя и моя. На една от тези сбирки си беше решено Деворина винаги да е с шапка. Така че всичките ни хрумки са общи решения на екипа. Киното е много екипен продукт. За да стане добър, трябва всички заедно да правят нещата. Затова се получи нашият филм. Ние бяхме много заедно.

V. S. Напомня ли героинята Деворина по нещо на една Първа Дама по костюми и как трябва да е облечена една Първа дама?
М. К.
О, далеч съм мисълта как трябва. Бидейки стилист и художик костюми, при мен няма трябва. Аз съм известна с постоянните си нестандартни решения.



V. S. Коя беше най-скъпата дреха, използвана във филма?
М. К.
Най-скъпи определено бяха роклите на Деворина, а точно най-скъпата мисля, че беше една рокля на Belnoir. Костюмите на Ани Пападололу също. Роклята й в образа на принцеса Даяна – черната дълга рокля с пелерината, помня, че и тя беше скъпичка.

V. S. A сега да се върнем на червения килим. Как би оценила стайлинга на звездите на премиерата на филма?
М. К.
О, нашите бяха перфектни, чуждите – още повече.

More Лица