Следва

Творението на Нева

Мария Съботинова. Фотографът в кадър зад Мode Code Team

Вярваме, че в България има модно изкуство. Вярваме, че има артисти с реален талант и че нещата далеч не са...

All fashion преди 13 години

Вярваме, че в България има модно изкуство. Вярваме, че има артисти с реален талант и че нещата далеч не са толкова черни, каквито ни ги представят много често. Вярваме и че най-добрият начин да ви го докажем, е като ви го покажем. Затова ни харесва по нашите страници да има колкото може повече такива личности.

И когато преди време Енчо Найденов ни сподели, че проблемът на изкуството у нас е мащабът (или липсата на такъв), решихме да проверим това ли пречи на родните артисти да творят и показват идеите си.

В следващия месец ще те запознаем последователно с трима креативни българи, чиито свежи идеи се развиват вече няколко години. Студио Мode Code Team е уникален по рода си, независим екип, който предлага готови фотосесии и проекти на родните ни модни издания – метод, който определено не е практика у нас.

Представяме ти първата 1/3 от Мode Code – фотографът, а именно – Мария Съботинова.

Мария е на 24, има къса коса, която променя изключително често, и много голяма усмивка. Първия си Никон получила от баща си, когато била малка и оттогава просто се чувства много комфортно с апарат в ръка. Не помни първата си снимка и дори не се смята за професионалист, нищо, че се занимава вече 4 години. Ние обаче й припомнихме първият й по-голям проект за Арлет с героя на нашата абитуриентска сесия 2008.

Преди толкова попада и на втората 1/3 от екипа, за когото ще ти разкажем следващия път. За срещата казва, че била "експанзивна химична реакция" и просто така е било писано. Мария вярва в съдбата и е убедена, че именно тя събира екипа до днешния му състав.

Мария постоянно се интересува от фотография и има много любимци, сред които James Meakin и Яне Голев, който й е и личен кумир. Не се води от тенденции, но признава, че има такива дори във фотографията, които непрекъснато се повтарят като движения, понеже „топлата вода не можем да я открием”. От модната преса най-много харесва Numero, Amica и, естествено, Vogue. Прекарва неприлично много време пред компютъра си и се счита за тотален интернет маниак. Но не сме ли всички?!



В работата си най-много обича крайния резултат, макар че обикновено 20-на минути след процеса вече не харесва нито една снимка. Самокритиката е най-добрата критика, добавяме ние. Обнадеждена е за развитието на родната фотография и въпреки че у нас това никак не е доходоносна професия, не съжалява, че се е захванала. Попитахме я за мащаба. "Справяш се, ако имаш воля", каза тя. Съжалява, че страната ни все още не е дорасла за истински артистични и алтернативни идеи, но вярва, че и това време ще дойде.

Фотография без фотошоп? Отговорът: “Много ще се радвам да дойде мига, в който българските списания няма да умират от ужас, виждайки мъх по ръцете на манекенките”. Макар и с противоречиво мнение, и ние се обединяваме около все по-нашумялата тенденция за минимална употреба на фотошоп.

Попитахме и за най-тривиалното, а именно – вдъхновението. Мария го намира в "най-искрените емоции, най-чистите чувства и най-големите мечти", а често и докато сънува. На въпроса какво значи за нея да имаш фотографско око, ни отговори пак толкова красиво: "Значи да засечеш мига, в който най-обикновеното нещо изглежда необикновено".

В момента Мария учи магистратура Устойчив градски дизайн в Рим. Урбанизъм или фотография? “И двете, категорично”. Въпреки че е на няколко стотин километра от останалата част от Мode Code Team, те се справят прекрасно с работата си и никак не се плашат от разстоянието, съвсем като едни модерни хора. Екипът вярва в работата си и я върши с удоволствие, а това е повече от достатъчно и ние да вярваме в тях.

Очаквай следващата седмица втората част от екипа с още подробноси, снимки и интересни факти.

More All fashion