Следва

Питай ме, питай ме. Отговаря Д-р Радина Денкова, козметичен дерматолог

Да си припомним: Отклонение или как точно се разминаваме с Любовта

Тя е красива, мила, умна. Той е успял, забавен, грижовен. Притежават сходни вкусове, общи интереси, търсят едно и...

Health преди 9 години

Убедени сме, че всеки има такива приятели.

Тя е красива, мила, умна. Той е успял, забавен, грижовен. Притежават сходни вкусове, общи интереси, търсят едно и също. Разбирателството е налице. Следва да са добра двойка, но и двамата са single.

Това е така наречената стереотипна ситуация на разминаване. И в това съботно разсъждение ще потърсим отговора на въпроса какво всъщност пречи на две на практика съвместими личности да започнат връзка?

Ето някои от хипотезите. Чети вниамтелно:

Любовта с голямо "Л"

За съжаление, хората притежаваме мазохистична природа. И не, не е от 21 век, Интернет, Глобализацията, порното.

Просто в съзнанието ни Любовта е забита като фрагмент от Шекспирова трагедия. Да обичаш означава да се измъчваш, да копнееш, да не спиш, да не се храниш, да чезнеш... Сякаш ще слезе Господ и ще те потупа, ще те удари паве по главата, всичко ще е като в черно-бял филм. Извинете ме - глупости на колелца.

Митичната Любов е чисто и просто проява на егоизъм и оправдание. Аз страдам, страдам, страдам. Аз те обичам. Аз съм нещастен/на. И колкото по-недостъпен си, толкова по-силно е моето чувство. Самонавиването на вилките е страховита сила. Но някой забравя да спомене, че Онази-Голяма-Неподправена-Знаете-Какво рядко води до връзка.

Защото истинската обич се заражда с времето, привързаността, доверието и приятелството. И най вече е въпрос на едно простичко решение "ще положим ли усилия да създадем нещо след края на ендорфинната фаза".

"Домино" на вината


Моля думата домино да се чете в смисъл на маска и в смисъл на игра. За какво говоря?

Както е известно, при влюбване мозъкът ни отделя хормони. Малките гадини, които карат коремът да се свива, да вървиш сякаш педя над земята, да гледаш отнесено, да се смееш без повод. С една дума - чисто и просто наркомания.

И когато тя те пусне идва голямата депресия, зловещата абстиненция. Изведнъж човек започва да се чувства ужасно гузен, че до вчера се е прескачал с розови понита, а днес не изпитва това трепетно чувство. Започва да търси вина. В себе си, в другия, в стреса, в незначителността на Любовта, в пазара на труд, в сивата икономика, във ВСИЧКО.

Тогава идва ред и на първата издънка.

Без значение дали тя или той са инициатори, гафът задължително настъпва. Под форма на напиване, грубо отношение, неадекватна реакция - изборът е голям.

Проблемът е,че първата пукнатина винаги се приема ужасно драматично. Бутнеш ли веднъж тухличка, цялата стена тръгва верижно.

И идва ред на маската. Социална и емоционална. Отново си напяваш познатия рефрен "Добре ми е такааа, добре ми е такаа"...добре ми е сама.

Има нещо много тъжно в усилието на хомо сапиенс да страда...



"Хюстън, имаме проблем!"

Или лошата комуникация.

Контактуването е важна част от човешките отношения. Ако не сте способни да изразите ясно страховете, мислите, желанията си - просто не се получава.

Казвам ти дъще, сещай се снахо, друг път. Песни, идиотски статуси и завоалирани послания надали ще ви помогнат. Лесно е да ви кажа, че всичко се оправя с открити карти на масата, но наистина е трудно да се постигне. Толкова ни е набита (и за съжаление-доказана) идеята, че хората бягат след теб, ако се дърпаш, че няма накъде. Предполагам първичният инстинкт за плячка и ловец трябва да се запазва, но в прилични граници.

Ехо! Ехо! Нали уж бяхме следваща стъпка в еволюцията?

Взаимна заменяемост

Разбира се! Никой не е единствен. Русокоси, червенокоси, брюнетки на света много. Мъже, които са прочели точно твоята любима книга - също. Всичко е на един клик с мишката, един полет, единствен провокативен поглед в нощния клуб.

Хората на нашето време са разглезени. Имат всичко и никога не искат нищо. Обичат просто да копнеят, да сменят и да се самосъжаляват относно самотата си.

Ок. Но следващият път, когато някой ти каже "зарежи, той/тя не е единствен, ще ти намерим друг" замисли се - колко още ще издържиш на опитите и емоционалната амортизация? Сърцето е мускул, но не се тренира.

Лоша компания

Ако се обграждате с обсебващи, конфликтни и като цяло нещастни двойки, нормално е нещо във вас да запищи. Не искам да сме като тях! Така ли ще стане и с нас? Къде отиде свободата и индивидуалността ми? Има ли уловка?
Когато двама души се харесват, те рядко си вярват. Виждат в слънчевото момиче бъдеща повлекана, а в чаровният мъж - скрит грубиян. Страхът от неизвестното е голям капан.

Нито едно от двете не е вярно. Проекции за бъдещето на база миналото трябва да се избягват. Ако не си пробвал - нямаш право да си съдник.

Втората опция на неподходящо обкръжение са разочарованите ти приятели. Колкото и да ги обичаш, те държат да сте заедно в тинята. Дори да не го правят умишлено, никога, НИКОГА не искай съвет от човек, който е по-объркан и от теб.

В заключение, планетата е пълна с толкова любов и толкова малко осъществена такава. Нормално е тази енергия да ни побърква, да ни затваря в клишетата на сапунените комедии, да ни блъска в стените на мелодраматичните песни.

Но както е казал любимият мъж с тиранти, който живееше на покрива - "Спокойствие и само спокойствие".

Оригинална дата на публикуване 15 май 2010 година. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.