Следва

Клаудия Шифър роди. Момиченце!

Питай ме, питай ме. Бременност и работa и как едното не изключва другото

Бременна съм в 8-ма седмица, но имам затруднения в работата, които ми пречат да прекарвам работния си ден нормално...

Лица преди 13 години

Инициативите на ViewSofia и възможността да задаваш важни въпроси, свързани със социални или здравни проблеми на специалисти чрез нас е полезна и ценна практика, както за питащия, така и за всеки друг попаднал в подобна ситуация.

Затова за нас е важно да ни споделяш всичко.

Тъй като миналата седмица отворихме голямата тема за майчинството, на електронната поща преди няколко дни получихме сериозно запитване от млада дама, която поради бременността си има проблеми в работата.

И въпреки че дълбоко вярваме в специалното отношение на работодателите спрямо бременните служителки, това съвсем не е добър пример и всяка жена попаднала в подобна ситуация е нужо да потърси съвет и подкрепа.

Публикуваме писмото, заедно с евентуалното разрешение на проблема:

Запитване от Даниела П,
Здравейте,

Искам да ви задам един въпрос.
Става дума за болничните! Бременна съм в 8-ма седмица, но имам затруднения в работата, които ми пречат да прекарвам работния си ден нормално, т.е не ни позволяват да ходим до тоалетна, освен през почивката. Та въпросът ми е има ли как да прекарам бременността си с болничен, без да съм на работа, и колко най-много мога да съм в болничен поради бременност.
Благодаря ви!


Отговаря Ася Иванова
Магистър по "Икономика и организация на труда" от УНСС. Има над 10 годишен опит в областта на човешките ресурси, както като консултант, така и на ръководни длъжности в сектори като енергетика, строителство, реклама.
Агенция Active Mind

Здравейте,

Всеки, който има най-малко 6 месеца осигурителен стаж има право да ползва болнични. Няма значение кога е придобит този стаж. По време на бременността, вие имате право да ползвате болничен, ако отговаряте на това условие.

Болничните се издават по лекарска преценка. В случай на т.н. "патологична бременност", болничен може да бъде издаван през целия период на бременността.

Съветвам Ви да се обърнете към лекаря, който следи бременността Ви и ако той прецени, може да Ви издаде болничен.

Следва да имате предвид, че за да ползвате болничен за бременност и раждане до 410 дни се изисква 12 месеца осигурителен стаж.

Друга възможност, от която може да се възползвате е дадена в Чл. 307 ал.(1)от Кодекса на труда и гласи, че Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин витро, да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.

(2) Бременната жена или кърмачката, както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин витро, може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.

(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с Наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.

Следователно, съгласно Чл. 309 ал.(1) от КТ, когато бременна жена или кърмачка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин витро, изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето им.

Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.

(2) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната, кърмачката, работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, както и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

(3) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за
разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.

(4) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро.

В случай, че лекарят Ви прецени, че нямате нужда от болнични, то тогава е редно той да издаде предписание за трудоустрояването Ви на подходяща за Вас длъжност за времето на бременността Ви, съгласно чл.309 от КТ. 

За всякакви въпроси, можеш да ни пишеп на [email protected]

More Лица