Следва

Изкуство извън рамката

In the Mood for: Филмите, които показаха истинското лице на модата

Винаги сме смятали, че филмите за мода са фантастична човешка приумица...

Movies & TV преди 13 години

Винаги сме смятали, че филмите за мода са фантастична човешка приумица. Едновременно се забавляваш и информираш, гледаш красиви дрехи и размишляваш върху модни проблеми.

Последните няколко години бяха доста плодородни за fashion киното и ние решихме да ви посочим нашите фаворити, та ако нещо сте изпуснали да наваксате, преди да ви е арестувала модната полиция.

В настроение да надникнем зад лъскавите завеси и роклите haute couture ти представяме най-доброто в документалното модно кино през последните няколко години.

Valentino: The Last Emperor



Филмът разказва за приготовленията покрай колекцията пролет/лято 2006 на модния котюрист Валентино Гаравани от скицата до ревюто. Наред с Валентино във всеки етап от работата е и дългогодишният му партньор Джанкарло Джиамети.

Документирана е година от работата на модната къща и по-специално всякакви емоции, решения, проблеми и бизнес задачи, които са съпровождали работата на дизайнера тогава и в миналото. Ако сте истински ценител на модата, то краят на филма, в който Валентино отпразнува своята 45-годишна кариера, ще ви докара до сълзи.

Lagerfield Confidential/ Karl Lagerfeld is never happy anyway



И двата филма изграждат близък, доста личен портрет на дизайнера Карл Лагерфелд и фазите, през които минава до момента, в който застава начело на модна къща Chanel.

Макар редовно скрит зад тъмни очила и висока бяла яка, Кайзерът говори открито за детството си в Германия, за родителите си, за хомосексуализма, за проблемите в модата и за любовта му към фотографията.

Да надзърнете зад тъмните стъкла и то право в дома на великия дизайнер е изкушение, което не бива да се пропуска.

The September Issue



Кой не знае за The September Issue, кой не е слушал за него? Филмът, който подлуди от очакване цялата модна сфера може да се представи с едно много кратко резюме: Вогът на Ана Уинтър. Ако сте гледали Дяволът носи Прада и ви е харесал, то сега имате възможността да го гледате в оригинал.

Представен е щурият процес по изготвянето на най-важният, септемврийският брой на американското списание под зоркото око властната и безкомпромисна главна редакторка Ана Уинтър и единствената жена, която може да й се опре – фантастичната модна редакторка Грейс Котингтън.

В този свят хората живеят за списанието, а светът се върти на високи токчета. Fashion is a religion. This is the bible.

Signé Chanel




Signé Chanel е филм от 5 трийсет-минутни части, който разказва за всички перипетии, през които минава котюр къщата при подготвянето на една колекция висша мода. Вниманието е фокусирано върху обикновения работник, в случая така наречените Мадам, които ръководят малки отдели, за изготвяне на всяка рокля haute couture, изцяло ръчно и абсолютно индивидуално.

Можете да научите интересни вътрешни неща от процеса по изработването на емблематични за Chanel дрехи и обувки, както и очарователни неща от ежедневния живот на шивачките, които реализират грандиозните колекции, например техните страхове, суеверия и какво значи ако изтървеш ножица или ободеш палеца си.

От време на време се намесва и Кайзер Карл, понякога за да даде наставления, а друг път само за да внесе панически смут сред персонала. Ако филмите ни бяха класифицирани, то този щеше да бъде на първо място.

Habillées pour l'été 2010



Очаровтелната мадам Агнес е вашият екскурзовод в документалния филм за френската модна седмица пролет/лято 2010. Тя винаги е в сърцето на действието, никога не се притеснява да задава неотговорените въпроси и винаги е на 12 сантиметра над земята.

През и зад подиума Агнес събира много откровения от модния елит, задава неудобните въпроси за съревнованието между Ню Йорк и Париж и се впуска в лов за млади дизайнери.

Маратон, стрес, откровения, комедия, сълзи, смях, но най-вече на ревюта, тенденции и най-красивите моменти от седмицата на модата, представени по парижки.
 

More Movies & TV