Следва

Sofia Design Week ни подгравят с три изложби през май

Коко и Игор. Една необикновена любовна история, която ще се излъчи в Кан

Коко Шанел винаги е била...

Books преди 13 години

Коко Шанел винаги е била пример за подръжание! Малкото бедно сираче не блести с ум и красота, но желанието й да направи истинска модна революция я води непрекъснато напред. Коко се превръща в легенда още преди смъртта си, а нейният успех ни учи да вярваме в себе си и никога да не се отказваме от мечтите си.

Любовният живот на г-ца Шанел също е пълен с легенди, но една истинска история е пресъздадена от британския писател Крис Грийнхалч.

Преди няколко 1913 година. Руският балет на Дягилев представя в Париж премиерата на балета на Стравински „Пролетни тайнства“. Тази паметна премиера се оказва влудяващо силно преживяване за младата шивачка Коко Шанел, която е сред публиката.

1920 година. Пътищата на две от най-ярките личности на столетието се пресичат в момент, когато и двамата са на прага на грандиозен успех. Гениалният композитор Игор Стравински споделя съдбата на хиляди руски емигранти, потърсили убежище във френската столица след Октомврийската революция. Той и семейството му са принудени да оцеляват благодарение на милостта на меценати и приятели. На вечеря в дома на Сергей Дягилев Стравински е представен на скандалната и еманципирана Коко Шанел, която жадува за признанието на артистичните среди.

Тя предлага на Игор да се премести заедно с болната си съпруга Катерина и четирите им деца в лятната й вила край Париж, където той ще може да работи на спокойствие. Не след дълго между нея и госта й се заражда разтърсваща връзка, затруднена от дълбоката привързаност на Стравински към семейството, от всеотдайността и на двамата към работата.

Когато прикованата на легло Катерина започва да подозира какво се случва около нея, двамата влюбени трябва да решат доколко са дълбоки чувствата им и дали връзката им ще оцелее с наближаващата есен.

Моментът е преломен и за двамата. Коко създава емблематичния „Шанел № 5“, а Игор започва да композира по-освободено и се превръща в един от основоположниците на неокласицизма. Съдбата продължава да ги свързва с невидими нишки до края на техния живот.

Крис Грийнхалч е британски писател, поет и сценарист. Роден и израснал в Манчестър, той завършва английска литература и има докторат по постмодерна американска поезия. През 2002 г. излиза първият му роман „Коко и Игор“, който е преведен на дванадесет езика, а през 2009 г. режисьорът Ян Кунен („Доберман“, „Блубъри“, „9,99“) представя филма „Коко Шанел и Игор Стравински“ по сценарий на Крис Грийнхалч на фестивала в Кан.

Излизането на едноименния филм на голям екран е предвидено за 11 юни. По този повод ще бъдат организирани специални събития, за които ще те уведомим допълнително.

А сега един малък откъс от книгата:

Селен грабва спринцовка и счупва с усилие горната част на ампула седол.
– Няма страшно. Вече съм тук. Всичко ще се оправи!
Погледът на Коко е привлечен към един от ъглите на стаята. От кожата й изчезва всякакъв намек за цвят. Пръстите губят чувствителност. Остър звук реже ушите.
– Убиват ме! – успява да изрече тя със сподавен вик.
В същия момент усеща нещо необратимо да я обгръща. В онази частица от секундата, докато смъртта я завладява, когато последните атоми кислород напускат мозъка, върху ретината на очите й се отпечатват милиони образи.
Образите са ярки като в огледало, със сияйната светлина на съновидение. И в този сетен миг на яснота тя го вижда, приведен да я целуне, вижда отново неговите черни очи.
Промълвя неясно:
– Значи, това е то!
Сетне потъва в мълчание. Лицето й загубва очертанията си. Около себе си вижда единствено мрак. Всичко изчезва.
Твърде късно. Селен почти допира ръката на Коко с иглата. Отпуска внимателно спринцовката. С едно спокойствие, което я смайва, тя склапя очите на Коко.


Издава Колибри,
цена 15 лв.
 

More Books