Следва

Биг Брадър готви номинации с майки тази вечер

Sofia Design Week ни подгравят с три изложби през май

Подгряващата програма на второто издание на SOFIA DESIGN WEEK стартира! В духа на фестивала още преди...

Events преди 13 години

Подгряващата програма на второто издание на SOFIA DESIGN WEEK стартира! В духа на фестивала още преди официалния старт на същинската програма ще бъдат представени три изложби.

Първата експозиция - Измерението на повърхността показва най-ярките примери в областта на визуалната комуникация от началото на XXI век в Германия. Обектите, които вече трета година обикалят света, ще бъдат представени за първи път в България.

Изложбата се фокусира върху графичен и корпоративен дизайн, типография, дигитални медии и навигационни системи. В нея могат да бъдат видяни следите, които фотографията, анимацията, илюстрацията и киното са оставили върху комуникационния дизайн.

Официалното откриване на Измерението на повърхността ще се състои на 20 май от 19:00 часа в галерия Индустриална 11. Изложбата ще остане в София до 11 юни.

Основната експозиция на тазгодишното издание е груповата изложба More or Less Exhibition, по идея на Васил Илиев, един от кураторите на Sofia Design Week 2010. Тя може да бъде видяна от 26 май до 18 юни в Софийска градска художествена галерия.

Общото между участниците в експозицията – рекламната агенция KesselsKramer, журналистът Андрю Лосовски и мултидисциплинарните артисти Хелмут Шмиц, Томас Майлендер, Даниел Ийток и Франсоа Нугие – е, че те подхождат с хумор към съвременния дизайн и поставят под въпрос неговата стойност.

Впечатляващи са нетрадиционните дизайн решения на холандеца Хелмут Шмиц. Английският артист Даниел Ийток пък заиграва с отмяната на забраната за пушене в България, като представя колекцията си от необичайни алтернативи на класическия знак – „Пушенето забранено”.



В изложбата също така ще бъдат представена акцията “Do a plastic bag” на известната с нетрадиционните си рекламни решения агенция KesselsKramer. В основата на тази акция е създаването на нови дизайн обекти от 4000 използвани вече найлонови торбички.



Друг важен акцент са произведенията на френските артисти Томас Майлендер и Франсоа Нугие, които с работите си се опитват да премахнат границата между изкуство и дизайн.

Част от изложбата е и Андрю Лосовски, който е страстен фен на независимите списания и обича да превръща книжните издания в дизайн обекти.

Програма ще има и в галерия Академия от 31 май до 17 юни. Там ще бъде представена третата изложба от предварителната програма на Sofia Design Week 2010, озаглавена Students work in progress, която включва работи на студенти от специалност графичен дизайн от престижната академия за дизайн и изкуство Rietveld в Амстердам.

Повлияни от дълги трудни думи като „финансова криза” и „глобални промени”, във второто издание на Sofia Design Week ще обсъждаме следните въпроси:

Повече или по-малко?
Евтино или скъпо?
Полезно или красиво?
Просто или комплексно?
По-малко или повече?

Sofia Design Week включва двудневен форум, открити лекции, дискусии, прожекции на открито, акции на улицата, изложби из целия град, творчески работилници с някои от най-прогресивните имена на нашето време и (разбира се) парти – всяка вечер, в прекрасния двор на Националната художествената академия.

Целта: Да включи България в глобалната дискусия за смисъла и бъдещето на дизайна. SOFIA DESIGN WEEK ще се проведе от 4 до 11 юни, а в него ще вземат участие много атрактивни имена на съвременния продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн. SOFIA DESIGN WEEK се организира от списание Едно с подкрепата на фондация Америка за България.

Измерението на повърхността, галерия Индустриална 11 (20 май – 11 юни)
More or Less Exhibition, Софийска градска художествена галерия (26 май – 18 юни)
Students work in progress, галерия Академия (31 май - 17 юни)
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?