Следва

Гениалните прости неща: Ликьор с мента, сметана и шоколад или по-добре Baileys с вкус на шоколадова мента

Софийски потайности: В магическата реалност на Женския пазар

Причината да се върнем там е много проста. Първо – редакторите ни са ненаситни на ‘софийски потайности’ и...

All About Life преди 13 години

Вече веднъж ти разказахме цветущата историята на Женския пазар.

Причината да се върнем там е много проста. Първо – редакторите ни са ненаситни на ‘софийски потайности’ и второ – женският пазар си заслужава поне един обстоен преглед годишно.

И като казваме цветуща история, повярвай думата не е достатъчна да обобщи това място.

Затова те съветваме млада госпожице или госпожо, за да не заподозрат мисията ти на откривател, трябва да се слееш с тълпата.

Забранени са обувки на висока платформа, забрави за тенденцията бельо на показ или напълно прозрачно! И действай!



Вероятно улицата на неограничените възможности в обувния бизнес Пиротска, която излиза на пазара, ти е твърде позната, но ако си я пропуснала - бързо поправи тази грешка – из магазините със стоки, Слава Богу, българско производство често се намират находки на жестоки цени.



После надясно по Стамболов обаче влизаш в една друга реалност в сърцето на иначе цивилизованата ни столица!



Реалност, толкова реална, че притежава някакъв особен чар. Ягодите за 1,50, портокалите за 60 стотинки, билковият мед за 3 лв и най-хубавите банички в центъра на София са една малка част от типичните, но уникални (и с най-малка вероятност за ГМО) находки на всеки пазар.

Тук обаче можеш да намериш и цяла сергия с пчелни изделия, маса със стари, ама наистина стари учебници, щандове за здравословни продукти и какво ли още не. Ако искаш да садиш, имаш богат избор на всякакви сортови семена, за отглеждане на каквото пожелаеш – от фикус до овощно дръвче, например.



Същото важи и за платовете – не знаем дали има подходящи за бална рокля, но коприна и трикотаж ще намериш в изобилие.



Също половин дузина месарници и рибни магазини, наредени един до друг с красноречиви тебели от залепени листове А4, надписани с маркер. Няколко ‘ориенталски’ магазина и поне десетина сергии с .. бельо. От същите, междувпрочем, можеш да си купиш изчистени бели/черни/сиви памучни тишърти и потници на символичната цена от 3 лв.

Изключително чаровни са мъжете и жените, застанали през 5-6 метра един от друг и тихо мъмрещи: ‘Цигари, парфюми, часовници, цигари..’. Спечели ни и една баба, чийто глас разнасяше "Марули по 1,20!" буквално из целия, иначе немалък, пазар.



Не разбираме от техника, иначе бихме се възползвали и от павилионите с повече стерео уредби и DVD-та, отколкото има в големите маркети. Попаднахме на един-два специализирани магазина за чорапогащи, където изборът е значително голям, а цените пренебрежително ниски.



Логично, отбелязахме и концентрация на секънд хенд магазини в околността. Дрехите в тях са безумно много, а цените им – безумно ниски и ако имаш малко хъс и търпение, находката ти е в кърпа вързана. Ние например се сдобихме с чуден over sized пуловер за лев.



Попаднахме също и в царството на тренчовете, където един дори носеше етикет, от който ни побиха тръпки. Жалко, че ни беше голям, струваше 3 лв.



Жестоко си паднахме и по павилиончетата в края на пазара, откъдето напълнихме вазите в редакцията с градински букети за по 1,50. Взехме си и букет с 5 орхидеи за 10 лв, което си е същинско съкровище.

Независимо дали имаш спешна нужда от някое от изброените покупки или просто излишен час за разходка, те съветваме да посетиш Женския пазар. Колоритно място с повече цветове и настроение от всеки един бутик на 5-то авеню.



Ако можеш да посетиш и двете пък, си една истинска щастливка.
 

More from View Sofia

More All About Life