Другият музей. Експонати от български частни колекции

Една изложба, първата публична акция на новоучредения през март Съюз на частните колекционери в България, е...

Една изложба, първата публична акция на новоучредения през март Съюз на частните колекционери в България, е събитието без аналог в досегашната изложбена и музейна практика у нас.

Съставена специално за случая, колекцията е неповторима по своето съдържание и разнообразие. Уникалните произведения и предмети на изкуството, собственост на български частни сбирки, са групирани в разделите: Археология, Изобразително изкуство, Нумизматика, Фалеристика, Филателистика, Оръжия и аксесоари към тях, Етнография - показателни за специфичните полета на интереса към художествени и исторически ценности.

Тази първа изложба подсказва на зрителя необятните територии, в които се разпростират и преплитат: познания и изкушения, страст и отговорност, опиянение и професионализъм.

Изложбата открехва завесата пред обвеяната с тайнственост и недоизказаност фигура на колекционера и ни въвлича в ролята на равноправни зрители и ”консуматори” на съприживяното удоволствие и вълнение от срещата с обекти, които в голямата си част никога досега не са излагани пред публика.
Главните куратори на експозицията са акад. Светлин Русев и проф. Иван Маразов, а председателят на съюза проф.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.