Следва

Екшън и престъпни намерения в Стъклен дом тази седмица

Другият музей. Експонати от български частни колекции

Една изложба, първата публична акция на новоучредения през март Съюз на частните колекционери в България, е...

Events преди 13 години

Една изложба, първата публична акция на новоучредения през март Съюз на частните колекционери в България, е събитието без аналог в досегашната изложбена и музейна практика у нас.

Съставена специално за случая, колекцията е неповторима по своето съдържание и разнообразие. Уникалните произведения и предмети на изкуството, собственост на български частни сбирки, са групирани в разделите: Археология, Изобразително изкуство, Нумизматика, Фалеристика, Филателистика, Оръжия и аксесоари към тях, Етнография - показателни за специфичните полета на интереса към художествени и исторически ценности.

Тази първа изложба подсказва на зрителя необятните територии, в които се разпростират и преплитат: познания и изкушения, страст и отговорност, опиянение и професионализъм.

Изложбата открехва завесата пред обвеяната с тайнственост и недоизказаност фигура на колекционера и ни въвлича в ролята на равноправни зрители и ”консуматори” на съприживяното удоволствие и вълнение от срещата с обекти, които в голямата си част никога досега не са излагани пред публика.
Главните куратори на експозицията са акад. Светлин Русев и проф. Иван Маразов, а председателят на съюза проф. Валери Стефанов е написал в поканата:

„Апостол Павел е казал, че когато говорим е по-добре да кажем „пет думи разбрани”, отколкото хиляди думи на неразбираем език.
Ето ги нашите „пет думи разбрани”!
В експозицията „Другият музей” са включени експонати от частни сбирки, собственост на членовете на Съюза на колекционерите в България. Сдружението е учредено през 2010 г. и има за цел да обедини колекционерската общност в България и да отстоява нейните интереси.
„Другият музей” иска да докаже, че миналото не е „чужда страна”. Той представя колекционерите като хора, които правят страната на миналото по-близка и разбираема.
„Другият музей” е разнообразният музей. В него са събрани няколко основни посоки на колекционерското усърдие – археология и нумизматика, изобразително изкуство и скулптура, филателия, оръжия, ордени и медали, етнография.
„Другият музей” е първата стъпка. Той има намерението да разкрие само малка част от богатствата, съхранявани в частните колекции.
„Другият музей” е най-доброто доказателство, че културното наследство на България има добър стопанин в лицето на гражданското общество.
„Другият музей” e израз на дълбокото убеждение, че духовното богатство, опазено в частните колекции, трябва да бъде споделяно, а не укривано. Само така то може да стане истински гарант за духовността на нацията.
„Другият музей” е апел. Настояване за една по-ясна, толерантна и мъдра бъдеща законова уредба в тази област. Никоя демократична държава не стои по-горе от своите граждани.
„Другият музей” е жест към науката. Целта е постепенно да бъдат въведени в научен оборот редица неизвести културни факти и безценни художествени творения.
„Другият музей” е вечно откритото пространство на колекционерската страст. Място, в което думата „богатство” има не толкова финансови, а преди всичко сантиментални измерения”.


7 юни (понеделник) 2010
11.00 часа – специално представяне
(само за журналисти + възможности за заснемане и разговори със собственици на колекции)
18.00 часа – официално откриване
Изложбата продължава две седмици

Национална галерия за чуждестранно изкуство, София, пл. “Св. Александър Невски”
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.