Следва

Краят на Иван и Андрей. И жените им

Weekend to do list: Sofia Design Week

Понеже почивните дни стартират официално след няколко часа...

Events преди 13 години

Понеже почивните дни стартират официално след няколко часа, звънни на приятели и организирай един уикенд изцяло посветен на културния живот в София и по-специално на съвременния дизайн. Нещо, което рядко се вижда в столицата ни, но от друга страна е наистина важно да се посети.

More or Less? Sofia Design Week стартира тази вечер с парти в двора на Националната Художествена Академия с начален час 19.00 и с участието на Georg Levin от берлинския лейбъл Sonar Kollektiv, както и VJ сет на Champagne Valentine.

А ето я и програмата за уикенда:



Както и миналата година, творческите работилници в двора на НХА ще са напълно безплатни. Резултатите от всички работилници ще бъдат представени в Двора. Няколко от най-интересните миналогодишни лектори се завръщат.

NB! Всички работилници (без детската) са на английски език, без превод.

05. юни, събота
10.30 – 18.00 Детска творческа работилница
10.30 – 22.00 Да скроиш чанта от билборд е уъркшоп на Горичка, който ще демонстрира как стар софийски билборд може да се превърне в чудесна чанта.

Ето как ще се случи това: 10-15 винила ще се разпънат на земята. Ще бъдат предоставени шаблони на чанти в 3 модела: пазарска, дамска, лап топ. Ще бъдат показани готови чанти от всеки вид, а от Горичка ще разкажат защо чантите се правят от използван винил и каква е идеята за над-рециклиране. Разбира се, участниците сами ще скроят и изрежат собствените си чанти. Те ще бъдат събрани от организаторите и изпратени на шев, като ще бъдат готови до една седмица.

Специално за събитието чантите ще имат 10% отстъпка от нормалната цена и ще струват 20 – 40 – 60 лв – това включва шиенето, транспорта до търновския цех, където се шият, магнитчета за затваряне, хастар.

Зад пулта: Ramsey Hercules /Stereopor Records/

06. юни, неделя

10.30 – 18.00 Детска творческа работилница
17.00 – 19.00 „Дизайнерът това си ти“ – Тази изложба в Двора е логичното продължение на едноименния конкурс.
Всеки човек е артист, казваше авангардистът Йозеф Бойс. Затова ние отправихме отворена покана към всички да демонстрират дизайнерския си талант, като качат снимка на собственоръчно създаден предмет на нашата Facebook страница.

Конкурсът продължава до 1 юни. Десетте най-харесвани обекта (според гласовете на публиката) ще влязат в изложбата, а победителите ще бъдат поканени да представят лично нещата си.

Зад пулта: DJ Clipper



Дизайн Експо продължава през цялата седмица от 4 до 11 юни и представя продуктов и интериорен дизайн от наши партньори и приятели.

Дизайн студио ХЕЛИКС представя Живей красиво.

Експозицията е подбор на някои от най-знаковите дизайн продукти на фирмите Ligne Roset и Driade, а сред дизайнерите, чиито предмети ще бъдат изложени са Филип Старк, Фабио Новембре и Инга Семпе. Голяма част от обектите пристигат директно от мебелното изложение в Милано.
(ул. Доспат 23)

Gamma Design представя Moroso

Дизайнер на новите мебели на Moroso отново е испанката Патрисия Уркиола. Тя отдавна работи за ред световно признати италиански фирми като Alessi, B&B Italia, Cappellini, Driade и Floss, но през последните няколко години твори изключително за Moroso.
(ул.“Парчевич“ 49 A)

Склада представя D&A Lab

D&A Lab е белгийско студио на границата между изкуство и дизайн. Създават уникални продукти в лимитиран брой и най-вече за пазара на колекционерите. За D&A Lab са поканени да работят световноизвестни артисти като Ян Фабр, Анн Вероника Янсенс, Мишел Франсоа и Ян Феркруйсе.
(ул. Г.Бенковски 11)

Изложбите:

Изложбите в рамките на второто издание на Sofia Design Week отговарят прекрасно на тазгодишния ни въпрос – те удобно и устойчиво събират повече съдържание на по-малко места.

More or Less Exhibition
27 май – 18 юни, Софийска градска художествена галерия
Измерението на повърхността – комуникационният дизайн в Германия
18 май – 11 юни 2010, галерия Индустриална 11
The Perfect Human. 5 X Obstructed
31 май – 17 юни в галерия Академия
Млади сръбски дизайнери
4-11 юни, Национална художествена академия, северна сграда, ет 2



Двудневният международен форум на тема More or Less е сърцето на Sofia Design Week 2010. Той ще се състои на 5 и 6 юни в сградата на Галерията за чуждестранно изкуство, ул. 19 февруари 1 (вход откъм ул. Оборище). Лекциите са на английски език с осигурен симултанен превод.

Форумът е единствената платена част от програмата на Sofia Design Week. Достъпът до двата дни лекции струва 210 лева. Достъп само за един ден е 126 лева. За студенти отстъпката е 30 %.

Шарлот Чийтъм
автор на блога ManyStuff, Франция
05. юни 2010
10.30 – 11.30 часа
Блогът на Шарлот Чийтъм за графичен дизайн Manystuff е един от най-известните в света. Той посреща със следното изречение: Every morning I check manystuff (Всяка сутрин проверявам много неща). Под много неща Шарлот очевидно разбира архитектура, фотография, илюстрации, графичен дизайн. Въпреки че съществува само от януари 2007, Manystuff вече се е превърнал в емблематично уеб пространство и представител на силните платформи за търсене, споделяне и популяризиране на добрия дизайн. Това естествено води и до разширяване на дейността му – през 2008 блогът започва да издава собствено списание, да организира и участва в изложби в различни точки на Европа и света, да подкрепя и промотира млади таланти, както и да отразява големи международни фестивали и конференции за дизайн.

Mevis en Van Deursen



студио за графичен дизайн, Холандия
05. юни 2010
11.30 – 12.30 часа
Имената на Арманд Мевис и Линда фан Дурсен обикнвено вървят с определението „дуото, което изигра ключова роля за модернизирането на холандския дизайн”. Така ги наричат всички дизайн експерти, институции и медии, начело с лондонския Design Museum. Aвторитетното японско списание Idea дори ги нареди в специалния си списък Design Luminaries (Звезди на дизайна). Вече повече от 20 години Арманд и Линда работят предимно по обществени и културни проекти – от марки по случай кралската сватба до облика на Ротердам като културна столица на Европа. Тяхна е и графичната идентичност на модната марка Viktor&Rolf. Дуото е автор на ред книги за дизайн и архитектура, а работата им е многократно излагана в музеи и университети в Европа и САЩ. Самите Мевис и фан Дурсен живеят и работят в Амстердам, където освен всичко друго Линда е шеф на факултета по графичен дизайн на Gerrit Rietveld Academy, а Арманд е една от водещите фигури в прогресивната школа по графичен дизайн Werkplaats Typografie. И двамата са също така дизайн критици към Yale Univesity`s School of Art.

Norm
студио за типография и графичен дизайн, Швейцария
05. юни 2010
14.00 – 15.00 часа
Norm са създали няколко безупречни шрифта, един от които за часовниците Omega, а друг – за летището в Кьолн-Бон. През 2005 печелят конкурса за редизайн на швейцарските франкове (но новите банкноти през 2012 ще са с дизайна, спечелил второто място). Имат и две самоиздадени книги. Двамата се надяват някой ден да добавят към списъка и телефонен справочник, типография за швейцарските магистрали, надписи за холивудски екшъни и още красиви шрифтове. Но докато чакат някой да им възложи тези задачи, се занимават с едно – типографски и графични експерименти. Студиото им се казва Norm, защото имат проблем с нормите. В кръвта им е прочутата швейцарска традиция на графичния дизайн от средата на 20 век, но в основата на работата им е изключването на конвенционалния подход. Norm говорят на свой собствен графичен език. Игриви са с технологиите, но са сериозни, строги и непреклонни в навика си да вземат пиктограма или шрифт, да дестилират идеята до костите й и да сведат нейното изражение до абсолютния екзистенц минимум. Сайтът им е показателен – той е олицетворение на понятието less, докарано до крайност.

Андрес Фредес
куратор на PureAustrianDesign, Австрия
05. юни 2010
15.15 – 16.15 часа
„Австрийски дизайн? Божичко, какво е това?!“. „Австрийски дизайн? Хубав виц“. „Австрийски дизайн? Това кое парче беше?“ – плакатите на PureAustrianDesign носят добра доза самоирония. Разбира се, те са родени от обичайната реакция, която предизвиква въпросът „Какво знаете за австрийския дизайн?“. Затова Андрес Фредес и неговата партньорка Джулия Таубингер тръгват на мисия – да представя на света австрийския дизайн чрез печатни издания, събития и онлайн платформата PureAustrianDesign. Последната вече събира над 150 австрийски компании и дизайнери в областите продуктов дизайн, графичен дизайн, архитектура, вътрешен дизайн.Сред другите проекти на Андрес е списанието PadFinder – независимо и космополитно унисекс издание, което излиза на немски и английски. То може да се намери в музеи, книжарници и дизайн изложения по целия свят. Наскоро на лондонския панаир на книгата Андрес представи и двете си нови книги: Hand made 3d е разкошно издание, което поглежда в света на ръчно-изработения триизмерен дизайн. Font Family е базирана на графичната работа на 70 дизайнери, които обичат експерименталната и авангардна типография.

Томас Майлендер
артист, Франция
05. юни 2010
16.30 – 17.30 часа
На първо място Томас прави ужасно смешни и идотски неща. На второ е френски мултимедиен артист, а напоследък го влекат най-вече скулптурите и инсталациите. Любимото му занимание е да забелязва гротескните моменти на човечеството, в които все пак се промъква нещо грандиозно, и да ги „документира”. Една от работите му в изложбата се занимава с всички възможни най-туристически пози, които можеш да заемеш, докато се снимаш пред изригващ вулкан. Друга разгъва мечтата му за финансовото благосъстояние на артиста.

Champagne Valentine



студио за интерактивен дизайн и дигитално изкуство, Австралия/САЩ/Холандия
05. юни 2010
17.30 – 18.30 часа
„Секси. На пиксели. Извънземни.” „Джаксън Полак на интерактивното изкуство.” „Любовта сключва брак с технологията.” „Редизайн на света.”
Двамата от Champagne Valentine провокират суперлативи, поезия и крайни реакции. Анита Фонтейн и Джоф Лилмон са австралийка и американец, които се срещат в Канада и в момента са базирани в Амстердам. Като творчески екип създават дигитален, интерактивен и сюрреалистично изкуство, което има кръвна връзка с анимацията и напомня на приказките от книгите, с тази разлика, че зрителите имат опцията да станат част от разказа. Двамата са правили реагиращо на звука видео за световното турне на Пол Оукънфолд, айфон приложение за изложба на Tate Modern и интерактивния клип на Placebo The Never-Ending Why. И въпреки че се смятат най-вече за артисти и по принцип ненавиждат рекламния бизнес, Champagne Valentine правят изкуство, предвидено както за галерии, така и за рекламни кампании. Това със сигурност има общо с факта, че агенцията, която първа ги „открива” за рекламата, е култовата бостънска Modernista, а сред клиентите им се нареждат Diesel, VH1, Nickelodeon, Napster, T-Мobile, Random House.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?