Следва

Два емблематични филма в Червената къща

Sofia Design Week вчера, днес и цяла творческа седмица

Кога и как ще се случат хубавите неща в рамките Sofia Design Weeek, която стартира с пълна програма, смятаме да...

Events преди 13 години

Кога и как ще се случат хубавите неща в рамките Sofia Design Weeek, която стартира с пълна програма, смятаме да разберем съвсем отблизо.

Вчера например стартира творческата работилница на Крис Кабел, озаглавен Future Design Identity, Step 1: Mapping the makers.

Идеята на уоркшопа е в рамките на два дни да се създаде една нова карта на София с местата, където се произвеждат неща – от високо технологични приложения до ръчноправени предмети в областите на мебелния дизайн, керамиката, стъклото, текстила, хартията, дървообработването, кожарството и т.н.

Картата да бъде дигитализирана, качена онлайн и допълвана с времето – така че бъдещите поколения дизайнери също да могат да се възползват от нея. Резултатите от творческата работилница на Кабел ще бъдат изложени в Двора на Националната художествена галерия на 8 юни, вторник от 21:00 часа. Вход свободен.



Вторник, 8 юни


На 8 юни от 19.30 – 21.00 часа в галерия Академия проф. Бергерхаузен ще представи decodeunicode – независима онлайн платформа за типографска култура, която бива наричана „Уикипедия за графични знаци” или „ООН на системата Unicode”.

Проф. Йоханес Бергерхаузен е преподавател по типография и книгооформление, както и зам.-ръководител на Дизайн лаборатория Гутенберг в университета за приложни науки в Майнц. Носител е на отличията Red Dot Best of the Best, the International Forum Design Award Gold, the Art Directors Club Award, The Type Directors Club Award.

Номиниран е за наградата за дизайн на Федерална република Германия. Лекцията ще бъде придружена от специално разширение на тема Символи от кирилицата, осемминутен филм, представящ 10.000 знака, и шанс за въпроси и отговори.

В 21:00 часа в Двора ще бъдат представени резултатите от уоркшопа на холандския продуктов дизайнер Крис Кабел Future Design Identity, Step 1: Mapping the makers.

Ще бъде презентирана карта на София и покрайнините й, която показва фабрики и занаятчии, отворени за съвместна работа с дизайнери.

Целта е тази карта ще бъде дигитализирана, качена онлайн и допълвана с времето.
Зад пулта във вторник вечер ще застане BassBlooper.

Сряда, 9 юни




В сряда приключва тридневната творческа работилница Do more with a plastic bag на рекламната агенция KesselsKramer.

В Софийска градска художествена галерия ще могат да се видят дизайнерските предмети, създадени от 4000 найлонови торбички от участниците в тридневния уъркшоп.

Всички обекти, произведени в рамките на Do more with a plastic bag, ще станат част от експозицията „More or Less Exhibition“.

В сряда зад пулта в Двора ще застане Playgaro/durty funked audio/.
А ето и малко информация за участниците:

Валентин Водев е роден в София, България. Завършил е индустриален и продуктов дизайн съответно във Виена и в Лондон, и досега живее и работи едновременно в тези два града. От 2004 г. Водев притежава собствено студио, наречено Pixstudio, в което създава и разработва продукти, много от които вече са носители на награди.

Електрическото колело Biquattro, например, спечели Red Dot Award през 2009. Водев е участвал в множество престижни изложения като Salone del Mobile в Милано, 100% Design в Лондон и Токио, ICFF в Ню Йорк. Работил е заедно с Рон Арад по подготовката на изложбата му в лондонската Barbican Art Gallery.

Сред клиентите на Валентин Водев са: Mothercare, Villery & Boch, BASF, Tetra Pak, Absolut Vodka.

Kotki Visuals / AVmotional, платформа за аудио-визуални проекти, визуално изкуство, Румъния
Дилмана Йорданова и Михаела Кавданска са български дизайнери, които живеят и работят в Букурещ от 1994 г. Работите им застъпват най-различни сфери – от живопис и фотография до мултимедия и интерактивни инсталации. Те се изявяват и на електронната музикална сцена като VJ-и и участват в множество значими събития в Румъния и чужбина. Двете стоят също така зад AVmotional Festival – фестивал за аудио-визуални проекти, който се е превърнал в нова медийна платформа за електронна музика, аудио-визуални експерименти и интерактивно изкуство.

Лана Кавар, графичен дизайнер, Хърватска
Родената в Загреб Лана Кавар работи като графичен дизайнер и арт директор от 1997. Заедно с Ира Пайер тя стои зад Cavarpayer – едно от най-престижните студиа за графичен дизайн в Европа, носител на множество национални и международни награди (включително такива от Type Directors Club New York and Tokyo, Young Guns, ADC New York, Graphis Magazine, I.D. Magazine и Icograda). Лана е завършила и магистратура по графичен дизайн във факултета по изкуствата на университета Йейл. От 2007 г. насам тя работи като независим графичен дизайнер едновременно в Ню Йорк, Детройт и Загреб. Обича да реализира проекти съвместно с други дизайнери, архитекти и артисти.

Young Serbian Designers, продуктов дизайн, Сърбия
Young Serbian Designers е дългосрочна инициатива, която има за цел да промотира сръбския дизайн в чужбина, като подпомага млади таланти и ги представя на авторитетни международни конкурси. Събитието е създадено по инициатива на културната организация Mikser и се подпомага от сръбската инвестиционна агенция за насърчаване на износа SIEPA. Тази година изложбата Young Serbian Designers ще бъде представена на мебелното изложение в Милано за втори път. Ще бъдат показани 12 проекта, отличени от жури начело със световнозвестния дизайнер Константин Грчич. Миналата година в Милано изложбата Млади сръбски дизайнери привлече сериозно внимание в международните дизайнерски среди и беше отразена от повече от 40 международни списания.

tunctunctunc, социален дизайнер, Турция
Tunc Topcuoglu е роден през 1976 г. Той е завършил продуктов дизайн в художествената академия в Истанбул. Учил е една година анимация в Амстердам, след което постъпва в Gerrit Rietveld Academie, за да учи графичен дизайн. Там успява да завърши академията, без да е направил нито една книга или плакат. Накрая на образователната си кариера отива в No Academy – първият институт по социален дизайн в Холандия. В момента Тunc се забавлява като „Arty Farty Director” в амстердамския клон на американската рекламна агенция Wieden+Kennedy. Сред многобройните му безумия са постъпване в армията за много кратък период и пътуване до Западна Африка с билет, купен в последната минута.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.