Следва

Звук с картина

Топло в бъдеще време

Ох, това слънце! Разтоварва тонове жега върху главите ни тези дни и ни лишава от всичката ни енергия… Точно на противоположното мнение обаче...

Fashion преди 16 години
Ох, това слънце! Стоварва тонове жега върху главите ни тези дни и ни лишава от всичката енергия…

Точно на противоположното мнение обаче са учените от PROMES (Природни Ресурси и Слънчева Енергия – от френски), научен център, базиран в южната част на Френските Ориенталски Пиринеи. Там в град Оделио, на 1500 м. надморска височина, се намира най-голямата централа за слънчева енергия в света, със стойност на произвежданото термално захранване от 1000 kW.

Футуристичния дизайн е изграден от 63 хелиостата – слънчеви акумулатори, които поемат светлината и я рефлектират върху по-малкото устройство пред тях. Така, те създават температура от 33 000 градуса по Целзий. За какво служи това причудливо съоръжение?


Въпросното по-малко устройство отпред, е механизъм за добив на стомана или алуминий от желязна руда. Принципно това отнема огромни количества енергия, която обикновено е електрическа. Това замърсява средата, а и е доста скъп метод. Докато слънчевата енергия, от постоянното слънчево греене на Пириеите, е чудесно решение за природосъобразен промишлен процес.

Ето как слънцето може да създава тонове с енергия и да ги стоварва в нашето енергоемко развитие. А щом може да се добива стомана, какво ли остава за пералнята, телевизора и компютъра в ежедневието? И дали един ден такива съоръжения няма да имат широко приложение във всеки световен град? Дано...

More from View Sofia

More Fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 1 ден

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.