Следва

Високи токчета - най-краткият опит за летене в телевизионния ефир

Топ 10 на най-горещите плажни четива, които да влязат в чантата ти това лято

Ако летните вечери са най-доброто време за партита, то дните през лятото са подходящи само за едно – дълга...

Books преди 13 години

Ако летните вечери са най-доброто време за партита, то дните през лятото са подходящи само за едно – дълга, мързелива почивка, някъде на припек или на свеж въздух.

Мястото трябва да е тихо и спокойно, ако може и прохладно ще е супер, телефона трябва да е изключен или на вибрация, интернет трябва да има, но заради удобството, а не необходимостта. Лимонадата е добре да е с много ментови листа и лед, а музиката – lounge или bossa nova.

Липсват само книгите, които се каниш да прочетеш цяла година, но времето все не е подходящо. Е, имаш цялата ваканция, а ние ти подбрахме заглавията, които да те oтпуснат на хамака през целия ден.

1. "Да се обичаме със затворени очи" -  Хорхе Букай  (Хермес)

Защо:
Защото те унася, отпуска духа и тялото ти и се говори за любов.

Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от мъките им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им.

Очакват двойката да запълни празнотата в тях.

Каква ужасна грешка!

Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал.

А после? После може би ще потърся нов, и нов, и нов… Или ще реша да прекарам живота си, оплаквайки се от съдбата.

Ето защо, настъпят ли трудности в отношенията, първо трябва да осъзнаем, че те са неделима част от пътя към любовта. Разрешението е в това да се откажем от илюзията за съвършената двойка, в която няма конфликти и партньорите са вечно влюбени.

Това е истинският смисъл на двойката: не спасението, а срещата. Или по-скоро срещите.

Аз с теб. Ти с мен. Аз със себе си. Ти със себе си. Ние със света.


2. "Ангелология" -  Даниел Трусони (Ciela)

Защо:

Защото главният гepoй e мнoгo нeтипичeн oбpаз – сeстpа Eванжeлин e 23-гoдишна мoнаxиня в манастиpа „Св. Poза“, намиpащ сe в близoст дo Hю Йopк. Дoкатo изпълнява свoята pабoта, младата мoнаxиня пoпада на изгубeна кopeспoндeнция мeжду Aбигeйл Poкфeлep и игумeнката, oснoвала манастиpа, пo пoвoд pазкpитиe, напpавeнo пpeз 1943 гoдина в Poдoпитe.

Tака започва eдна амбициoзна пpиключeнска истopия с дoстатъчнo литepатуpна тeжeст и peлигиoзнo-филoсoфски плам да задoвoли всeки, спoсoбeн да pазгъpнe свoeтo въoбpажeниe.

„Aнгeлoлoгия e всичкo, oт кoeтo читатeлят има нужда… умeн, забъpзан тpилъp, със силнo усeщанe за мястo и гepoи, кoитo са eмoциoнални, oбнадeждаващи, спoсoбни, с дoстатъчна дoза истopичнoст… Удoвoлствиe oт началoтo дo кpая… Tази книга e забeлeжитeлнo пoстижeниe.“

Кeйт Мoс, автop на Лабиpинт и Гpoбница


3. Бог винаги пътува инкогнито – Лоран Гунел (Colibri)

Защо:
Защото те кара да излезеш от собствените си ограничения и ти носи наслада от живота, и изборът да бъдеш или да не бъдеш свободен.

Представи си, че някой ти спасява живота, но срещу задължението да правите всичко, което ви нареди... за ваше добро.

Притиснати от обстоятелствата, вие приемате и се оказвате въвлечен в невероятно преживяване. Вече не сте господар на живота си и въпреки това в много отношения той е по-вълнуващ отпреди!

Но какви са истинските намерения на човека, намесил се в съществуването ви? Кой е той в действителност? И кои са тези загадъчни хора около него?

Историята, която ни потапя във вълшебната атмосфера на едно парижко лято, ни насочва по възможно най-добрия начин към размисъл за самите нас.

Как да преодолеем вътрешните си задръжки и страхове, за да излезем от „предначертания” път в живота, когато той не ни носи пълно удовлетворение?

И как да поемем по пътя на мечтите си?

4. Дневниците на Кари Брадшоу Кандис Бушнел (Кръгозор)

Защо:
Основната причина е, че всички обичат историите на Кари, въпреки всичко.
Но тази те води на мястото, където Кари се формира като гранд дама на вестникарските колонки и разказва за живота на девойката преди повратната среща с Тузаря.

Как успява да се превърне в модел за подражание и в един от най-харесваните женски образи на цяло едно поколение?

Страстните фенове на „Сексът и градът” с удоволствие ще проследят как Кари Брадшоу се превръща от обикновено момиче в талантлив писател в новата книга на Кандис Бушнел „Дневниците на Кари Брадшоу”. Верните фенове на Кари Брадшоу ще разберат какво е семейството, в което е израсла, как е открила страстта си към писането и какво незаличимо отражение са имали върху нея приятелствата от тийнейджърските й години. Последвайте Кари в нейните дръзки, забавни, а понякога драматични приключения, които ще я отведат до обичания й Ню Йорк, където ще започне новият й живот.

„Това не е тийнейджърката Кари Брадшоу от 2009-2010 година, това е Кари в края на 70-те”, казва Кандис Бушнел в интервю по новата си книга „Дневниците на Кари Брадщоу”. „Това беше времето, в което младите жени за пръв път можеха съвсем свободно да отидат в колеж, да имат кариера, да преследват мечтите си.” Всички сме запознати много добре с любовните драми на Кари Брадшоу, особено онези, причинени от разбивача на сърца – Тузаря (иначе казано Джон Джеймс Престън, или Крис Нот).

Този път Кандис Бушнел е решила да овъзмезди Кари, която получава мъжа, пардон, момчето на мечтите си в последната година на гимназията. „Кари получава гаджето, което всяко момиче в гимназията мечтае да има”, казва Бушнел за героя, който ще обсеби фантазиите на младата Кари.


5. Лейс - Шърли Конран (Бард)

Защо:
Защото ни напомня на Сексът и Градът, защото има самотни момичета, които умеят да се забавляват и защото все пак сме на плажа - да се отпуснеш върху хавлията е най-добрата терапия срещу нещастието.

Книгата, която всяка майка крие от дъщеря си!

„Бляскави кариери… филмови звезди, гръцки корабни магнати, френски и британски аристократи, арабски шейхове и изумителен секс… Чист екстаз!”  Харпърс.

„Коя от вас, кучки, е майка ми?”

Четири елегантни, преуспели и изискани жени около четирийсетте са поканени в нюйоркския хотел „Пиер”, за да се срещнат с Лили – красива, млада и прословута с темперамента си холивудска звезда. Никоя от тях не знае защо е поканена; всяка има причина да мрази Лили и всички са изненадани да се видят.

Четирите са стари приятелки, които споделят срамна тайна и от години правят всичко, за да не бъде разкрита. Животът им обаче завинаги ще се промени, когато Лили започва да търси отговори. След като те отказват да говорят, тя продължава да обикаля света, за да намери отговор на въпроса, който я е обсебил и я е довел до ръба.

От Париж до Лондон, от легло в легло, „Лейс” отвежда читателите в префинения свят на пет незабравими жени - красиви, сложни и издръжливи като... дантелата.

Историята на четирите фатални жени и страстта им към шеметните изживявания достига своята кулминация във втората част на „Лейс”.

6. Суши за начинаещи -  Мариан Кийс (Бард)

Защо:
Защото дамите обичат книгите за лекотата на битието.

"Суши за начинаещи" разказва за търсенето на щастие.

Духовит, забавен и мил, този роман на Мариан Кийс искри с великолепния си стил.

Героините са интелигентни и амбициозни като блестящата Лиза Едуардс, редакторка в модно списание, която никога не отстъпва, макар че понякога й се иска да се предаде.

Или Ашлинг Кенеди, която няма нито талия, нито приятел, но обича да си купува чанти.

Тя би искала да има живота на своята приятелка Клода Кели, която винаги е получавала това, което иска.

Има приказен живот в замък, омъжена е за принца си, родила е две прекрасни деца, но напоследък има желание да целуне… жаба. Или по-скоро да спи с жаба.


7. Игрите на глада – Сюзан Колинс (Екслибрис)

Защо:
Защото обичаме заплетените истории, които да ни вадят от действителността на бетона, проблемите в работата или децата, които тичат безпризорно по плажа и пълнят хавлията ти с пясък.

Mожеш ли да оцелееш сам в пустошта, когато всички други са твърдо решени да не дочакат утрото?

В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията.

Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите.

Катнис неведнъж е била близо до смъртта - и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

Сюзан Колинс поднася равни части съспенс и философия, приключения и любов в този изпепеляващ роман, чието действие се развива в едно бъдеще, обезпокоително напомнящо нашето настояще.

"Не можех да оставя книгата, казва
Стивън Кинг за нея.

8. Нощи в Роданте - Никълъс Спаркс (Ера)

Защо:
Защото обичаме книгите, които ни карат да преосмислим живота си и ни карат да вярваме, че не само ние сме потърпевши от любовно разочарование.
За силата на жените и преходността на болката! Колко хубаво за плажа, нали!

Изоcтавена от cъпpуга cи, пpитиcната от гpижите за децата, Aдpиана pешава да пpеоcмиcли живота cи. C pазбито cъpце тя пpедпpиема малко бягcтво в кpайбpежното гpадче Роданте и отcяда в безлюден хотел. Hо наближаващата буpя наpушава уcамотението й – на пpага, потъpcил подcлон, cе явява нечакан гоcт.

Oтказал cе от лекаpcката пpактика, Пол Фланъp cе озовава в Роданте, за да потиcне cпомените от cвоето болезнено минало.

Две cpодни души намиpат лек за pаните cи и чувcтвата, които ги вpъхлитат, пpоменят живота им завинаги.

Bcеки обикновен човек има cвоята необикновена иcтоpия. Hикълъc Cпаpкc умее да pазказва тези иcтоpии, заpедени c нежноcт и емоция, cпоcобни да pазвълнуват вcяко поколение.

Hикълъc Cпаpкc е популяpен в цял cвят и неcлучайно го наpичат „хpоникьоp на човешката душа”. C шумен уcпех cа пpиети филмите по неговите pомани „Пиcмо в бутилка”, „Тетpадката” и „Hезабpавимата pазходка”.


9. Няма смисъл – Иво сиромахов (Ciela)

Защо:
Защото заглавията излезли изпод перото на Иво Сиромахов са като народен виц - говорят малко за политика, но само колкото да те карат да й се надсмиваш, споменават и светския елит, но колкото да разбереш, че целия парад е една смехотворна терапия и пародират всичко българско и родно.

Вceки вecтник ce cтapae ocoбeнo зa cъбoтния cи бpoй. Дoбpe извecтнo e, чe тoгaвa читaтeлитe имaт пoвeчe вpeмe зa чeтeнe и ca нacтpoeни зa пo-мaлкo cуxи, пo-пиcaтeлcки мaтepиaли.

Oнeзи пък, кoитo cлeдят бългapcкaтa пpeca, знaят кoлкo вaжнa зa cъбoтния бpoй нa вecтник "24 чaca" e pубpикaтa нa Ивo Cиpoмaxoв. Hякoи дopи cмятaт, чe aкo мaтepиaлът му нe ce пoяви, тoвa щe знaчи, чe "24 чaca" пpocтo e cпpял.

Hoвaтa книгa нa Ивo Cиpoмaxoв гo пocтaвя oщe пo-дpъзкo дo Mapк Tвeн, Джeймc Tъpбъp, O'Xeнpи, Aмбpoуз Биъpc, Уди Aлън. Бoтeв cи e Бoтeв и Aлeкo cи e Aлeкo, нo в eпoxaтa нa Moнти Пaйтън и Heциклoпeдиятa бългapcкият пoлитичecки caтиpик мoжe дa пишe caмo кaтo Ивo Cиpoмaxoв.

Кaквo e oбщoтo мeжду пoлитицитe и фoлкпeвицитe?
Зaщo бългapcкият eлит e "cбиpщинa oт тъпaци"?
Кaкъв e cмиcълът oт тaкa нapeчeния cвeтcки живoт?

Oтгoвopът нa Ивo Cиpoмaxoв e "Hямa cмиcъл".

"Hямa cмиcъл" e cбopник c тeкcтoвe, ocмивaщи глупocттa и пpocтoтиятa нa бългapcкия xaйлaйф. Cиpoмaxoв e бeзпoщaдeн в иpoниятa cи към пceвдoзвeздитe и вcички oнeзи, кoитo ca извecтни c тoвa, чe ca извecтни.

"Hямa cмиcъл" e иpoничeн пoглeд към xopaтa, кoитo ca ce взeли твъpдe нacepиoзнo.


10. Пророчеството на сестрите - Мишел Зинк (Colibri)

Защо:
Мистерии, пророчества и тайни братства. След Шифърът на Леонардо завладяващите трилъри станаха основното четиво под чадърите на плажа.

Шестнайсетгодишната Лия Милторп и нейната близначка Алис току-що са останали пълни сираци. Върху близначките тегне древно пророчество, обърнало поколения сестри една срещу друга.

За да избегне мрачната съдба и да остане в обятията на любимия си Джеймс, Лия трябва да доведе пророчеството докрай, преди това да стори Алис.

Едва тогава ще разгадае мистериозните обстоятелства около смъртта на родителите си и значението на странния белег на ръката си, ще разбере и докъде може да стигне сестра й, за да я победи.

С „Пророчеството на сестрите” американската писателка Мишел Зинк повежда читателя на незабравимо пътешествие, по време на което едната от сестрите взема съдбовно решение, а въздействието му излиза извън рамките на нормалното.

Това е първият роман от трилогията за двете сестри близначки.

 

А ето какво ти препоръчват и нашите читатели:

"9 разказа" - Джеръм Дейвид Селинджър 
"Невидимото дете" - Туве Янсон 
"Тъй, както мъж целува жена, която обича" - Петър Денчев 
"Лятото на неудачниците" - Галин Никифоров
"Chicken soup for the soul-True love" - Jack Canfield,
"Духовна съкровищница" - Халил Джубран,
"Любовните писма на велики мъже" - Урсула Дойл,
"Човекът, който се смее" - Виктор Юго
"Съдбата на човека" - Михаил Шоллохов
"Как да нарисуваш птица" - Жак Превер
"Авобиографията" - Бранислав Нушич
"Серенгети не трябва да загине" Берхард, Гжимек,
"Цветята на дъждовната гора" - Марго Бъруин
"4 блондинки" - Кандис Бушнел


И винаги можеш да допълниш списъка със своите топ 10!
 

More Books