Следва

Моден Базар за Хриси. Благотворителна акция на студенти Мода от Нов Български университет

Филмът Хотел Рай, продуциран от HBO, предизвика бурни дискусии на фестивала в Балчик

Документалната „приказка” за циганите в блок 20 в гр. Ямбол на режисьорката София Тзавелла и АгитПроп...

Movies & TV преди 13 години

Документалната „приказка” за циганите в блок 20 в гр. Ямбол на режисьорката София Тзавелла и АгитПроп, заснета с НВО финансиране, бе показана пред-премиерно в рамките на 8мия Международен фестивал за късометражно кино в Балчик.

“Важно е как се разказва една история, това я прави скучна или интересна, а “Хотел Рай” е една позната история, разказана по нов, вълнуващ начин”, каза още журналистът Канна Рачева.

Над 50 журналисти, кино професионалисти, и посетители на IN THE PALACE дискутираха темата за интеграцията на малцинствата у нас, провокирани от историята на филма.

Сред гостите бяха и лидери на местната ромска общност и кметът на Община Балчик Николай Георгиев.

“Целта на НВО бе да създаде платформа за продължаване на диалога по темата за социалната изолация на ромите, необходимостта от разбиране на различията и „толерантност” в най-общочовешки смисъл.

Ясен Босев, социолог от “Галъп Интернешънъл” цитира данни от последни проучвания на обществените нагласи според, които 24% от българите не желаят роми да живеят в България, а едва 3% биха допуснали роми в жилището или семейството си. “Българите сме нетолерантни и преди да говорим за интеграция на ромите, трябва да започнем да мислим как самите ние да се интегрираме помежду си”, коментира Босев, според когото пътя за едно истинско разбиране и приемане на ромската култура и бит е именно изкуството.

“Филми като “Хотел Рай” играят точно такава роля – сближават ни и ни помагат да се разбираме по-добре”, продължи той.



„А дали ромите искат да се интегрират с нас?”, запита водещата на дискусията - журналистът от БНТ и водеща на предаването „Референдум” Добрина Чешмеджиева.

“Хотел Рай” е преди всичко една приказка за щастието, в най-чистата му форма, разказана чрез личните истории на обитателите на блок №20”, обобщи режисьорът София Тзавелла.

 

More from View Sofia

More Movies & TV