Защо той се казва No. 5. Просто Chanel No. 5!

Преди седмица, точно със старта на премиерата на "Коко Шанел и Игор Стравински", филм на Ян Кунен, който се...

Преди седмица, точно със старта на премиерата на "Коко Шанел и Игор Стравински", филм на Ян Кунен, който се првърна в истинска сензация на фестивала в Кан, те попитахме откъде идва името на парфюма Chanel No.5, а един от всички отговорили правилно, ще получи специален подарък - книгата, по която е създадена европейската продукция - Коко и Игор на Крис Грийнхалч.

И докато все още сме на вълна Коко, случайният принцип на избор във всичките ни подобни игри определи Яна Велева като победител в тази надпревара.

Но отговорът на големия въпрос, разбираме с най-големи подробности от писмото на Тони Щерева, получен на редакционната ни поща.

Здравейте Вю София,


Наистина ме убедихте да го гледам. Определено и този ще е доста интересен, след успеха на Коко преди Шанел (който бе доста добър). Но тепърва ще видим как се е справил режисьорът.


Игор Стравински и Коко Шанел

Та, относно името на Chanel No.5...

Наистина Коко го създава по времето, когато Стравински е във вилата й заедно със семейството си, но не мога да бъда сигурна дали точно той я подтиква да го направи.

Всъщност след смъртта на Бой Кейпъл тя е съсипана, за кратко заминава на пътешествие с приятелите си Мися и Хосе-Мария Серт, след това преживява любовна афера с руският княз Димитрий, който, с безценните бижута, които и дарява (въпреки че като прокуден от Русия аристократ той е финансово нестабилен и няма ососбени средства, а бижутата са семейни ценности), той много въздейства върху нейните колекции.

Та, горе-долу по това време тя се среща с химикa Ернест Бо, с когото решават да създадат парфюм за нейната модна къща.

От предложените й мостри на химични комбинации тя си избира мостра номер 5. След това дълго се замисля за самото име на парфюма.

Вярна на по природа заложеният й изчистен и семпъл стил, тя решава да го нарече на себе си, а за да не е само името й добавя и номера на избраната от нея мостра - оттук идва и цялото наименование на Chanel No.5.

В разрез с тогава модерните натруфени шишета на парфюми тя отново избира изчистен дизайн за флакона.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.