Следва

До перфектния маникюр ни делят само пила и тренди лак, казва професионалистът

Защо той се казва No. 5. Просто Chanel No. 5!

Преди седмица, точно със старта на премиерата на "Коко Шанел и Игор Стравински", филм на Ян Кунен, който се...

Beauty News преди 13 години

Преди седмица, точно със старта на премиерата на "Коко Шанел и Игор Стравински", филм на Ян Кунен, който се првърна в истинска сензация на фестивала в Кан, те попитахме откъде идва името на парфюма Chanel No.5, а един от всички отговорили правилно, ще получи специален подарък - книгата, по която е създадена европейската продукция - Коко и Игор на Крис Грийнхалч.

И докато все още сме на вълна Коко, случайният принцип на избор във всичките ни подобни игри определи Яна Велева като победител в тази надпревара.

Но отговорът на големия въпрос, разбираме с най-големи подробности от писмото на Тони Щерева, получен на редакционната ни поща.

Здравейте Вю София,


Наистина ме убедихте да го гледам. Определено и този ще е доста интересен, след успеха на Коко преди Шанел (който бе доста добър). Но тепърва ще видим как се е справил режисьорът.


Игор Стравински и Коко Шанел

Та, относно името на Chanel No.5...

Наистина Коко го създава по времето, когато Стравински е във вилата й заедно със семейството си, но не мога да бъда сигурна дали точно той я подтиква да го направи.

Всъщност след смъртта на Бой Кейпъл тя е съсипана, за кратко заминава на пътешествие с приятелите си Мися и Хосе-Мария Серт, след това преживява любовна афера с руският княз Димитрий, който, с безценните бижута, които и дарява (въпреки че като прокуден от Русия аристократ той е финансово нестабилен и няма ососбени средства, а бижутата са семейни ценности), той много въздейства върху нейните колекции.

Та, горе-долу по това време тя се среща с химикa Ернест Бо, с когото решават да създадат парфюм за нейната модна къща.

От предложените й мостри на химични комбинации тя си избира мостра номер 5. След това дълго се замисля за самото име на парфюма.

Вярна на по природа заложеният й изчистен и семпъл стил, тя решава да го нарече на себе си, а за да не е само името й добавя и номера на избраната от нея мостра - оттук идва и цялото наименование на Chanel No.5.

В разрез с тогава модерните натруфени шишета на парфюми тя отново избира изчистен дизайн за флакона. Може би заради това, че е доста различен, а и заради невероятният му мирис, парфюмът добива голяма популярност.

Дори през втората световна война, когато Коко преустановява дейността на модната си къща, тя все още продължава да предлага парфюмите си, които се радват на също толкова голяма популярност. Та, това е цялата история.

Аз си падам доста голяма фенка на Мадмоазел, а горната информация я знам от биографията й "Коко Шанел" на Анри Жидел - наистина много добра книга, описваща живота й доста пълно, с пресъздадени емоции и тайности. Ще се радвам ако продължите да отразявате филми и книги, свързани с любимите ни дизайнери и модни икони :) И още веднъж адмирации за страхотният ви сайт.

Тони, писмото ти е страхотно и ние ти благодарим. Жребият изтегли Яна като победител, но ние ще контактуваме издателство "Колибри" за още един брой от тази уникална книга, мислим, че я заслужаваш! 

А ти, Яна, заповядай при нас на ул. Иван Вазов 42, ет. 2, за да ти дадем също така заслужената нагрaда.
 

More Beauty News