Следва

Наближава Exit фест. Подготви се за голямо пътешествие

За парада на лозунгите или по -точно кой за какво се бори

26-ти юни е, а мястото е Мостът на влюбените. Събитието, разбира се, е третият Гей парад в България!...

Events преди 13 години

26-ти юни е, а мястото е Мостът на влюбените. Събитието, разбира се, е третият Гей парад в България!

След успеха на миналия парад, за който прочете отново във ViewSofia преди точно една година, всички се събраха отново, но този път за по-дълго шествие, с повече хора и най-важното – по-жизнерадостно!

Както обявиха организаторите накрая: „Този път сме почти два пъти повече с два пъти по-малко арести!”

Полицията и тази година си свърши работата изрядно. Около 16:30 вече имаше голяма тълпа, а малко по-късно разрешиха на всички , участващи и преса, да се качат на моста.

Организаторите раздаваха балони, български и гей знаменца, но този път нямаше каски, което приемаме като позитивен знак. Плакатите на всички бяха весели и позитивни, за разлика от тези на протестното шествие на БНС същата сутрин.



Една майка, Благовеста, държеше постер с надпис „Ние, вашите майки, ви подкрепяме!”. Когато я попитах къде е синът й, тя отвърна: „А, той не е в България и дори не е гей. Аз имам гражданска кауза. Това не е демонстрация с цел да дразни. Това е опит да се преборим с дискриминацията във всичките й форми.”



Встрани поговорих и с три парадно облечени лесбийки. „Ние сме тук, за да отстояваме правата си. Това да си хомосексуален не е някакво решение, което може да взимаш от време на време. Това сме ние.”

Както винаги на парада дойдоха хора от чужбина. Най-многобройни бяха една група учители и ученици от Американския колеж, а освен тях имаше и привърженици на каузата от Германия, Великобритания, Холандия и Швейцария. За голяма част от LGBT активистите от западна Европа е „демократичен дълг” да помагат на движенията в страните от съюза, където равноправието все още е проблем.

Най-интересен от гостите се оказа британецът Майкъл Кешман, с когото имах удоволствието да проведа кратко интервю:



ViewSofia: Защо избрахте да дойдете на гей парада в София?
Майкъл Кешман:
Всъщност това е третия парад в София, на който идвам. Като гей и като член на Европейския парламент за мен е демократичен и граждански дълг да правя това. Преди 4 години аз гласувах за приемането на България в Европейския съюз. Едно от нещата, което новоприетите страни трябва да разберат е, че да бъдеш част от Съюза значи не само да взимаш субсидии за замеделие и да пътуваш безвизово, значи, че трябва да се приемат и автентични европейски ценности като универсалните права на човека. Такива ценности не подлежат на дебати.

VS: Какво мислите се е променило за последните 3 години?
MK:
Определено има подобрение. Сега, когато има гласност за тези неща, обществото е наясно, че LGBT обществото същестува в България и иска своите права. Законът се подобри също. Разбира се все още съм разочарован от призивите да се забрани парада, които са изцяло недемократични. Също така съм крайно разочарован от българската Православна църква, която отново застана от грешната страна на проблема: не е ли в основата на Християнството да учи на любов и разбирателство между хората?

VS: Какво мислите за политическата страна на въпроса?
MK:
Много съм доволен, че за първи път има основна политическа партия, която застана зад парада (ДСБ). Това е поредният знак, че България е на път да приема подобни въпроси много по-нормално и спокойно.
В този момент се чу силна музика от булевард Евлоги Георгиев, където всички видяхме отворения минибус със танцьор(к)ите. След началния призив на една от организаторките „Моля спазвайте така наречения обществен морал и не се събличайте или съвокуплявайте ” (който предизвика див кикот сред тълпата), шествието тръгна!

Маршрутът беше същия като миналата година, но този път стигнахме до крайната цел – Паметника на Съветската армия.



След Попа не свихме прибързано към Червената къща, а продължихме към Университета под звуците на I Will Survive и Alejandro.



Както и миналия път по прозорците бяха излезли майки с деца, баби и дядовци, които ни махаха и ни снимаха. Провокациите бяха сведени до минимум: няколко тъмно облечени младежа размахваха средни пръсти.



След много танци и много викане и още повече веене на всякакви знамена стигнахме до Паметника, където имаше приготвено заграждение, където влезе буса. След няколко минути пуснаха и всички участници в парада – разбрахме, че ще има и мини-концерт. След като всички влязоха организаторите благодариха на всички многократно за подкрепата.



На импровизираната сцена се качи Майкъл Кешман и с огромни ръкопляскания каза „Нося ви покрепата на целия Европейски парламент!!! Помнете, че в момента има милиони и милиони хора по света, които ходят рамо до рамо с вас всеки ден! Догодина ви пожелавам да не сте 700 а 2000 души и да няма никакви арести!”



Купонът продължи още известно време, а Елза Парини, която интервюирахме на миналия парад, завърши с „И не забрававяйте: обичайте се!”

Това обаче не беше краят на парада. Както обясни един от организаторите, Станимир, пред БНТ: „За разлика от разни хипотези, че ще ходим да се пържим в ада и други такива неприятни неща, довечера ще има много хубаво парти в столичния клуб ID”.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.