Следва

Назаем взехме: 20-те най-безумни визии в Мъжката седмица на модата. Чети и се забавлявай!

Editors' choice: Какво харесахме и какво Не харесахме в Мъжката седмица на модата

Най-накрая мъжките модни седмици приключиха, поне за това лято.

Fashion преди 13 години

Най-накрая мъжките модни седмици приключиха, поне за това лято.

Не че нещо, но температурите навън и без това са високи, а и трудно се работи с толкова мъже навсякъде в интернет.

Но да не се отклоняваме.

Събрахме редакторския съвет около правоъгълната ни маса и единодушно решихме, че като цяло сме по-скоро разочаровани. Разбира се, че открихме и не един повод за усмивка по мъжките лица догодина.

Какви следи оставиха у всеки от нас Лондон, Милано и Париж, чети надолу поименно…

Иван
Винаги съм казвал, че гардеробът на мъжа, притежаващ български паспорт, не трябва да бъде пълнен „на сляпо” с тенденции. И то поради простата причина, че в нашата страна това почти няма как да се случи, защото разнообразието, предлагано за мъже, всъщност е еднообразие. В света на мъжката мода тенденциите не са толкова застъпени на практика, макар и да са силно изразени на подиумите. Може би, защото повечето мъже не експериментират, а се доверяват на класиката. Въпросът е спорен.

Но винаги е полезно да погледнеш към дизайнерските съчетания за съвет, бил той стилов или цветови.


Burberry Prorsum, Alexis Mabille, Jil Sander, John Galliano


По принцип винаги съм харесвал Burberry Prorsum. А сега – повече от всякога. Кожените якета, тютюневите цветове, самодостатъчният дълъг тренч, все неща, в които съм влюбен и които винаги са били отличителният белег на марката.

Харесвам мъжките римски сандали за лятото на Bottega Veneta и Alexis Mabille, смелия, но ненатрапчив принт на Givenchy, изчистените, дори минималистични линии на Dior Homme и „мастилените петна” на Dries Van Noten.

А най-много от всичко харесвам появата на кралското синьо, виненото и керемиденото червено, цвят горчица, както и всички електрикови и сигнални цветове. (Calvin Klein, Louis Vuitton, Ferre, Jil Sander).

Огромно впечатление прави и появата на все по-мъжествените модели, а не момченцата с „женски” бицепси и набола пубер брада.

От друга страна, нещата изведнъж стават съвсем крайни. От прекалено брадясалите откровени чичковци на Jean Paul Gaultier, Yohji Yamamoto и Maison Martin Margiela, погледът се прехвърля върху дългокосите пролетни момчета на Alexis Mabille, съвсем андрoгенни, с къси гащеризони, съвсем къси шорти и тесни колани около талията.

Оттам към високата талия на Yves Saint Laurent и полите на Comme des Garcons. Друг тренд, който не бих приложил в гардероба си е продължаващият от настоящето лято прозрачен ефект, който за следващото е придобил дори дантелен вид при Galliano.

Но все пак, всеки преценява сам за себе си. Май истината е някъде по средата както се казва, но въпреки всичко, ако видим мъж с Comme des Garcons пола на черепи по софийските улици, по-скоро ще се изкефим на смелостта му, отколкото да го осъдим. Нали? Да!

Мария



Burberry Prorsum,-Acne, Marni, Alexander McQueen

Ако трябва да назова колекции, които харесах от 1 до края на Модната седмица, това ще са тези на Burberry Prorsum, Marni и Acne.


Ann Demeulemester, Givenchy, Lanvin, Prada

Иначе вниманието ми привлякоха отделни елементи като например шлиферът, черното сако и тъмночервените чорапи при Alexander McQueen; цветният пуловер на Jil Sander; монохромните визии преди всичко в бяло, но и в черно и camel при Ann Demeulemester, Lanvin, Raf Simons, Givenchy (дългият черен гащеризон), Dior Homme и Calvin Klein; късите панталони на Prada, които според мен са най-добрият вариант на мъжки къси панталони; обувките на Viktor&Rolf.

Колкото до това, което не харесах. Ами, от къде да започна? Хайде от А.


1 и 2 Alexis Mabille, 3 Bottega Veneta, 4 D&G

Alexis Mabille. Той като че ли е успял да събере в едно най-ужасните за мен неща от мъжките седмици на модата - дълга риза с колан, ултра тесни панталони, много къс гащеризон, както и шорти, пайети, “пояси” около талията.

Не ми харесаха и късите кожени панталони на Bottega Veneta; късото яке на Calvin Klein заедно с тези ¾ ръкави, които се появиха и на други места; полу-сакото, полу-мантията на Dior Homme, шортите на D&G; клиновете под панталоните при Emporio Armani; дантелата при John Galliano; панталона с висока талия на Yves Saint Laurent.
Като цяло не харесах това, че тенденциите, които се очертават за мъжете през следващата пролет, силно наподобяват тези при жените от 2010. Харесаха ми земните пастелни цветове и най-вече бялото.

Не мога да не отбележа, че и моделите са много добри, особено тези на D&G, за справки тук>>

Мила


Givenchy

По начало не разбирам нищо от мъжка мода. Не ми е интересна и най-вече – не я нося. Но забелязвам любопитна тенденция в моите впечатления – екстравагантните и любими мои лейбъли изглеждат нелепо в мъжкия костюм за сметка на иначе не толкова харесваните от мен такива.

Като фен на френската седмица на модата се изумявам от решенията в Givenchy. Искам да кажа, мъж в леопардово?! Цялата ми модна алтернативност не може да се примири с това решение.



Харесвам изцяло белите костюми и полуголите мъже, но с леопардовото просто няма как да се случи. Не и на мъж, не и от глава до пети.

Изумявам се от стилната, семпла и право в целта класика на Dolce & Gabbana oбаче. Първите италианци на модата далеч не са от любимците ми, когато опре до дамски колекции, но тук – тук, о, божества, о, мъже в костюми! Премерено, красиво и безумно секси.

Петя


Jil Sander; Junya Watanabe; Acne; Yves Saint Laurent

Дизайнерите на модните къщи за пролет 2011 сякаш са позабравили доминиращия напоследък романтизъм в мъжкото облекло, като придадоха по-строги нюанси към своите модни предложения.

Това се забеляза най-отчетливо в колекцията на Christopher Bailey за Burberry и Paul Smith.

Елементът, който може би ми допадна най-много, е смело използваната палитра от ярки цветове при правите дълги панталони. Те придават едно истински свежо настроение и неминуемо акцентират строгата кройка и силует.

Трябва да се съглася и със Скот Шуман, който възхвали колекцията на Junya Watanabe като една от най-елегантните и носими от всички пролетни предложения. Райетата и навитите панталони придават много стил и елегантност на иначе грубите моряшки мотиви.

Истинско разочарование в мен събудиха ултра късите панталонки и грубите сандали. За съжаление, тези елементи могат да се видят в почти всички колекции от Givenchy до Acne.
 

More Fashion