Следва

Направи си сам перфектна лятна комбинация: Ето идея - Нещо старо, нещо ново, нещо, взето назаем

Стилистът в модното трио Mode Code Team. Последната 1/3 от успеха

Вече те запознахме с 2/3 от Mode Code Team - Мария и Андрей. Ето я и последната третинка в екипа – Петър. На...

All fashion преди 13 години

Вече те запознахме с 2/3 от Mode Code Team - Мария и Андрей. Ето я и последната третинка в екипа – Петър. На него Андрей и Мария безусловно се доверяват за стайлинга на сесиите си вече години.

И има защо. Мъжки крака в токчета, жена по клин и маска, три чифта слънчеви очила върху едно лице са само част от идейните съчетания на Петър.

Петър е на 26 години, родом от София и с увлечение към модата от най-ранна детска възраст. Или поне така твърди баба му. След прогимназията изявява желание да кандидатства в Професионалната гимназия по текстил и дизайн, обаче мама и тати казват ‘Не’.

Така минават няколко години без каквато и да е връзка между Петър и модата. През 2007-ма собственичката на водещ мултибранд бутик кани Петър да работи за нея. Със съставянето на цели аутфити за клиенти започват и първите стайлинг опити на Петър.



Петър много обича да прекъсва Андрей. Обича и да му се противопоставя. Според нас точно сблъсъкът на мнения и вкусове на три млади ума е в основата на истински добрия екип. Така мислят и те.

Петър се присъединява към екипа по покана на Андрей, когото познава от 2005. За него Андрей казва, че е единственият човек, който комуникра с дрехите, вълнува се истински от тях и далеч не ги възприема като вещи. И действително – Петър говори за това със страст и отношение, каквито малко стилисти успавят да запазят с времето. Моделките обикновено не са доволни от този факт, понеже често им се налага кракът им да влезе в обувка с два номера по-малка, от този който носят. ‘Защото просто трябва да са тези обувки’, казва Петър.

Първият съвместен проект на тримата е сесия, за чийто успех са убедени и тримата. Сесията действително бива купена, но така и не излиза във въпросното списание. Но, както историята учи, човек не бива да се предава.
Най-хубавата черта на екипа е, че няма разграничение на задълженията между тримата. Всеки дава идеи, съвети и мнения в името на това нещата да изглеждат добре.

Стилист в България? ‘Стайлинга няма нищо общо с цветово съчетаване на дрехи, той е много повече – една изцяло завършена визия с мисъл във всеки един детайл. В този смисъл за мен Сандра Клинчева и Наталия Парушева за Амика са най-добри. Бих работил с тях с удоволствие.’, каза ни Петър.

В момента той е студент ‘Мода’ в Нов Български университет и се наслаждава на знанията и талантливите си колеги. ‘Има много млади български дизайнери, пълни с идеи и криейтив, но е факт, че те не получават нито финансова, нито морална подкрепа.’

Петър признава тенденциите, но не им се доверява сляпо. ‘Добрата визия зависи много повече от личния усет, отколкото от наложените тенденции. Топлата вода няма да я открием, всичко отдавна е измислено. Вече е въпрос на интерпретация.’



Своята интерпретация Петър черпи от любимите си – Tom Ford, Hedi Slimane, Kriss Van Asche, Maison Martin Margiela, Yves Saint Laurent, Sofia Kokosalaki. Това обаче не му пречи да цени и секънд хенд магазините. Като всеки шоп-а-холик Петър обожава редките находки, които предлагат магазините втора употреба и често прекарва свободното си време в ровене за такива.

Петър харесва цветовете , но за най-красив категорино смята черното. ‘В черно винаги си стилен.’ За наскорошната загуба на Алекзандър МкКуин, Петър допълни, че трудно би преживял и ако Том Форд си отиде от света, или дори само от този на модата.

‘Не ме питай какво ме вдъхновява!’ засмя се Петър. Е, питахме го.. ‘Всичко. Аз, екипа ми, обстановката наоколо’.
Вдъхновяващ ден желаем и на теб.

Сесия от тримата, ексклузивно за ViewSofia, очаквай следващата седмица.

Нямаме търпение, а ти!?
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.