Следва

Бижутерийна къща SSG в лицето на Момчил Михайлов

Всичко българско и родно! Химн за МВР и героичните му подвизи ще свири тази вечер в НДК

Извадени от контекста на своето време и място тези два стиха по своята елементарност биха могли да послужат...

Лица преди 13 години

Ако някое продажно братство (А)
граби от народното богатство,(Б)
истината днес е само тази - (А)
родната полиция ме пази. (Б)

В литературознанието този тип римуване се нарича кръстосана рима (АБАБ). Това е най-разпространеният начин на римуване, като от една страна подчертава границите между отделните строфи, от друга - прави естествен прехода от една строфа към друга.

Текст Евтим Евтимов
Изпълнява не кой да е, а самият Веско Маринов


В гората гъста се намирам, (А)
тънки сухи съчки там събирам. (А)
Уморих се, легнах аз на сянка,(Б)
повали ме чудна сладка дрямка. (Б)
Засънувах чуруликащи пойни птички (В)
пъстри пеперуди, волни пчелички.(В)
С тях летях над цветните лехички,(...)
и обичахме се безкрайно всички....(..)

съседна рима - (ААББВВ...) и така до безкрай….

Текст: Деян Неделчев
Изпълнява: пак Деан Неделчев


Извадени от контекста на своето време и място тези два стиха по своята елементарност биха могли да послужат като лесен пример за усвояване на материала за видовете рими в основното училище.

Само че, вместо това, тези два стиха имат правото да бъдат наричани песни и се разпространяват като вирус по българските медии и сякаш имат за цел да убият и малкото ни останало национално самочувствие.

Първият стих носи посланието на цялата творческа идея на автора му. Химнът (да, така се нарича) цели да възпее Милата ни родна полиция. МВР-то. Министърът Цветан Цветанов – приятел на всички българи и прближен на Веско Маринов.

Малко история на химна:
Веселин Маринов, който е известен като любим изпълнител на БСП (особено на техните избиратели над 65-годишна възраст) и чест участник в предизборните им кампании, направил песента след разговор с Цветан Цветанов, който го порицал, че възпял Виното, Жените, Емигрантите, Армията дори, а пък, видиш ли, Полицията – НЕ!

Искрено се надяваме Министърът да се е пошегувал, но това така или иначе вече няма особено значение, защото не след дълго епопеята станала факт!

Веско Маринов бързо решил да поправи грешката си и заръчал на своя верен текстописец – поетът Евтим Евтимов, да възпее подвизите на МВР в няколко стиха.

Премиерата на "Нашата полиция" (така се казва новият роден химн), а такава ще има, ще бъде тази вечер в зала 1 на НДК.

Певческото недоразумение ще се случи в концерт, посветен на професионалния празник на българската полиция, а фенките на Веско вероятно ще размахват знаменца, тактувайки в ритъма на аранжимента.

Сред цялата картинка някак си представяме сълзата в очите на Цветанов, когато неговият приятел изпълни със страст и пот на челото песента за чудните му героични подвизи в Родината.

И като лика-прилика с възпятите съчки в гората, този ХИТ, ще има същия успех като Икебаната, Шампанското и сълзите и всички онези хитове, от които на българския слушател често му се плаче от мъка.

И ако още имаш сили, поспри и полсушай малко. Ако не друго, то поне ще ти докажем, че кризата и отчаянието съществува навсякъде!  
 

 

 

 

More from View Sofia

More Лица