Следва

Кристиян Лакроа и Александрина Пендачанска имат главна роля във филм на Найо Тицин

Всичко е спорт, дори и за Салвадор Дали

Колкото и да отбягваш тази тема - до 11 юли светът е футбол! И затова в тези последни дни от Световното

Events преди 13 години

Колкото и да отбягваш тази тема - до 11 юли светът е футбол!

И затова в тези последни дни от Световното първенство по Футбол Музейната Галерия за Модерно Изкуство ще представи изключителено рядка графика на испанския сюрреалист Салвадор Дали, изобразяваща футболист в момент на напрегнато движение по време на спортна среща.

Известна с името „Sports”, творбата е създадена от художника през 1973г. като част от т.нар. „Спортна серия”. Картината е изпълнена от Дали със средствата на литографията и е разработена в три цвята.

Графиката е отпечатана в тираж от само от 330 броя върху нискокиселинна хартия Arches.

Всяка една от тях е номерирана с римски или арабски цифри и е ръчно подписана с молив от художника.



Друга литография от серията, която представя тези дни Музейната Галерия за Модерно Изкуство, изобразява играч на голф.

Двете графики са изключително редки и любопитни представители на късния период от изкуството на Салвадор Дали. Днес литографските плочи са „задраскани” и се съхраняват в дома на издателя на Дали.

Същият притежава и видео запис, на който е заснет художника, подписващ на ръка всяка една от оригиналните графики от серията. За последното десетилетие нито една от тях практически не е попадала и участвала на търг по света.

В каталогa-резюне с графичното наследство на сюрреалиста творбите се намират под №: 73-2A и 73-2B.
Тези дни светът наистина е само Футбол.

На Оборище 10.
 

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?