Следва

Явора Петрова и още български творци като Сън в лятна нощ в юлския културен афиш

Тетралогия разказва за духа и бита на българина в периода 1850-19

Документалната тетралогия „Духът и битът на българина 1850-1950 г.” на режисьора Любомир Халачев с Фейсбук страница...

Movies & TV преди 13 години

Соециален проект на Проф. Любомир Халачев, режисьор и продуцент, се появи на DVD. Документалната филмова поредица „Духът и битът на българина 1850-1950 г.” вече има и своя страница в социалната мрежа Фейсбук с обновяващи се новини и илюстративен материал.

Образователният проект включва четири части: „Копнеж по нови неща”, „Как Европа влезе в България”, „Френската жена на българския подофицер” и „Биографията на една снимка”.

Тетралогията изобилства с исторически факти, които се редуват с възстановки на бита и всекидневието на българите в периода 1850-1950.

Стремежът е бил да бъдат поднесени увлекателни истории, озарени от деликатно чувство за хумор и чужди от всякакъв дидактизъм. Затова филмите ще допаднат както на учениците, така и на всеки любознателен зрител, който иска да чете между редовете на официалната история на България, без да робува на политически оценки и гръмки постулати.

Сценарист на мини-сериала е Влади Киров, а режисьор - Любомир Халачев. Тетралогията е издадена в обща опаковка на DVD в български вариант и в английски вариант (със субтитри). Поредицата е дело на Кадиак филм с подкрепата на ИА „Национален филмов център”.

Проф. Любомир Халачев завършва ВГИК-Москва през 1972 г. Има повече от 100 късометражни филма. Професор, д-р на изкуствознанието, декан на факултет "Екранни изкуства" в НАТФИЗ. Автор на 7 книги в областта на киното и телевизията.

Продуцентската компания Кодиак филм е специализирана в производството на документални и игрални филми и на телевизионни програми.

Творческата история на Кадиак филм обхваща над 30 документални филма и телевизионни драми, като някои от тях са носители на български и международни награди. Основател на компанията е проф. Любомир Халачев.

 

More from View Sofia

More Movies & TV