Следва

Сутрин, обед, вечер - Дневно меню на щастливата жена

Назаем взехме от блога на WhAT Association: Реставриран култов апартамент за партита в центъра на София

WhAT Association (или за по-кратко WhATA) са архитектурна група, създадена през октомври 2005 г. във влака...

All About Life преди 13 години

WhAT Association (или за по-кратко WhATA) са архитектурна група, създадена през октомври 2005 г. във влака Виена-Будапеща.

WhATA са всъщност:
• Анета Василева
• Жана Стоилова
• Николай Ангелов
• Христо Говедаров

WhATA са родени през 1978 г. в България
WhATA завършват архитектура в УАСГ през март 2003 г.
WhATA (преди да станат WhATA) печелят специална награда на Международния студентски конкурс в рамките на Световния конгрес на архитектурата, Берлин 2002, с проекта си Berlin — Make Your Own City
WhATA обичат пазаруването, Берлин, дълги разговори на чаша минерална вода, Apple, списание егоист от 90-те, Мальовица и
WhATA харесват архитектура с манифест, дизайн с чувство за хумор и самоиронията във всичките й проявления

Освен че пишат в този блог, WhATA леят кратки мисли в Twitter и поддържат страница във Facebook.


Това ще прочетеш в запазеното интернет местенце на тези млади по дух хора! Любопитните откриватели нямаше как да не ни направят впечатление с един особен пост, който разквзва стара софийска история.

Виж уникалните снимки по-долу, подкрепени с текст:

Преди доста време видяхме във Facebook снимки от новогодишно парти в стара софийска неремонтирана къща. Изглеждаше яко. Дори споменахме за къщата в един пост и обещахме подробности. Оказа се обаче, че собствениците не живеят в България и снимането е трудно.

Но преди месец един от тях си дойде за малко, отново направи парти, запознахме се с него и в един дъждовен следобед снимахме.

Излезе, че къщата въобще не е неремонтирана — преди няколко години фасадата й е била “подложена” на проект Красива България, а апартаментите вътре са като нови. С изключение на един — този, заради който сме там.

“Решихме да го оставим така, каза собственикът, и да го ползваме само за партита. Идваме си по 2 пъти в годината и винаги правим парти.”

Разказа ни, че къщата е принадлежала на неговия прадядо — ген. Стефан Паприков, един от първите министри на България след Освобождението.

Построена е през 1906 и е паметник на културата.

Има старинни мебели, древна дограма с райбери, кахлена печка. И носи един небрежен декадентски дух, в който дори диско топката и касите от бира стоят естествено.



Мебелите са наредени покрай стените като в дворец, за да отворят място за бал / дансинг. Висящите рибки са от новогодишното парти, а балоните и бутилките — от предишната вечер.



Столовете изглеждат реставрирани, а роялът си е автентичен



Вратата на терасата е точно срещу входната врата на апартамента. Влиза се във вестибюл с естествено осветление. Отляво на вестибюла е салонът за партита, отдясно — помещения, които не се ползват. Отворът в стената (и на двете снимки) между вестибюла и салона вероятно е късна намеса.



Печката е добър акцент в интериора. Паркетът е сложен върху оригиналното дюшеме вероятно по времето на социализма.



Навсякъде е запазена оригиналната дограма. Някои от прозорците са направени без брави, а се затварят само с райбери. Диско топката върху рояла стои естествено и леко иронично в цялата тази среда.



На горния етаж, в един от обитаемите апартаменти, се пазят мебели, подарък от руския император Николай II и това пиано, подарено от Фердинанд.


Още подобни материали чети на http://whata.org/blog.

More from View Sofia

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 19 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.