Следва

WhATA??? Кои всъщност са те? Архитектура в "секси" вариант?

От фитнес ставаме по-умни! Да, и то научно доказано!

Повечето модерни жени предпочитат силата на ума пред тази на тялото. В крайна сметка защо да губим цял час...

All About Life преди 13 години

Повечето модерни жени предпочитат силата на ума пред тази на тялото. В крайна сметка защо да губим цял час тичайки във фитнеса пред дузина изпотени непознати, когато можем да се отпуснем на креслото с хубава книга, нали!?

Някои дами нямат мотивация за редовни фитнес тренировки (дори и да се налага), но научихме нещо, което ще промени светогледа на мързеланките. Физическите упражнения, освен скучно занимание, могат да увеличат силата на ума. Сега стана ли ти интересно?!

Учените са открили, че изразходването на енергия стимулира растежа на нови мозъчни клетки при мишките, особено в хипокампуса, което е в зоната на паметта и способността за учене.

Също така става ясно, че тренировките във фитнеса засилват произвеждането на протеин, наречен мозъчно извлечен неутрофичен фактор. Той дава зелена светлина на темпото на свързване на нервните клетки, чрез което капацитета на мозъка се увеличава.

Когато тялото ти се движи, умът ти прави същото – повишавайки мисловната бързина за кратък срок, както и предпазва от забравяне.

Най-добрият резултат за мозъка дава тичането. В проучване на Американския институт по спортна медицина става ясно, че след 30 минутна тренировка с тичане и вдигане на тежести, способността ни за съсредоточаване и запомняне е по-голяма.

Доказано е, че йога упражненията могат да отпуснат стреса в теб, докато аеробиката е най-добрият спорт за мозъка.

За да ти стане по-ясно, ето няколко теории за това.



От една страна, аеробиката води до значително раздвижване на кръвта, което е добре за растежните фактори на мозъка. Вдигането на тежести пък не допуска много от тези фактори до главата, а ги задържа в мускулите. Второто преимущество на аеробиката е, че тя подобрява енергийния метаболозъм, осигуряващ повече глюкоза и „гориво” за мозъка.

И третото (любимото ни) – подскоците и танците буквално изчистват „мръсотията”, която ни кара да схващаме по-бавно.

Ясно е, че мозъкът, подобно на сърцето и зъбите, страда от струпване на „замърсители”. Такива биват нископлътни липопротенини, които залепват за стените на кръвоносните съдове, а това вреди на кислорода и хранителните вещества да достигат до мозъка. Ако не искаш това да се случи – тренирай повече. Упражненията засилват новото на високоплътните липопротеини, които карат кръвта да се движи по-бързо във вените ни. Просто биология!

Трябва ли да се притесняваме за ума си? Отговорът е - не! Като цяло, една 30-минутна тренировка 3-4 пъти седмично плюс подходяща диета може да подобри мозъчната ти функция с 30%.

Сега вече ще ходиш редовно на фитнес, предполагаме!?

Ако пък вече си почиваш на някой плаж, може и на планина, сме ти подготвили няколко добри упражнения на открито, които ще ти помагат да не губиш форма в концентрацията. За това чети утре!

А, сега научи как да правиш това у дома си:
 

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.