Следва

Това да си заситен означава повече, отколкото си мислиш

WhATA??? Кои всъщност са те? Архитектура в "секси" вариант?

Четирима архитекти, които пишат в блог и правят проекти заедно. За името: в началото, решихме да се измайтапим...

All About Life преди 13 години

Да, кои са те всъщност. Срещаме името им в селекция от добри четива за архитектура, публикуваме техни материали (виж вчерашния за уникалния апартамент за партита), взети коректно назаем..., но за голямата идея на четирима млади архитекти, никой не знае.

Затова се свързахме с тях и им зададохме няколко въпроса, за да разберем накъде отива българският дизайн и архитектура и имат ли почва подобни издания  у нас.

Кои са WhАТA и защо това име?
Четирима архитекти, които пишат в блог и правят проекти заедно. За името: в началото, решихме да се измайтапим с това, че никой не ни знае и си казахме "Що пък да не се наречем "Who Are They Association". После решихме, че е претенциозно, а и много дълго и остана с абревиатура: "WhAT Association". Разбира се, никой не знае, че това е абревиатура.

Името има и 3 степени на съкратеност: официалното е WhAT Association, съкратеното е WhATA, а най-съкратеното ?A. Колкото по-неформален е поводът, толкова по-кратка версия ползваме. В Twitter и Facebook например логото ни е ?A, докато в блога и в чертежите ползваме дългата версия. Съвсем обратното на правилото, че трябва да се налага една марка навсякъде.

Какви са целите на асоциацията?
Целите на асоциацията са, хм..., високо хуманни :) Решихме да правим блог преди 3 години, защото българската архитектурна преса беше на обидно ниско равнище, пишеше се с патетични клишета и си оставаше ведомствено и възрастово ограничена. Така да се каже, не беше "секси".

Смятаме, че проблемът на българската архитектура не е толкова в качеството на архитектите, колкото в липсата на развит масов вкус. Та направихме архитектурен блог за неархитекти с надеждата, че ще помогнем за развитието на някакъв масов вкус. Разбира се, един блог не може да влияе толкова върху масовия вкус, колкото влизането на бг пазара на качествени и евтини масови продукти като ИКЕА примерно, но не пречи да се вярва и да се опитва.

Какви са ви любимите теми за дискутиране?
Между четиримата ни ли? Винаги говорим за ядене. Политиканстваме редовно (поне половината от нас). Е, естествено, че и за архитектура си говорим. За дизайн и прочее снобски неща, вие какво си помислихте. За дрехи. За джаджи.

Каква архитектура харесвате и каква не? (+ защо)
Това блогът най-добре го показва. Поне ние си мислим така. Четете и архива. Понякога не можем да повярваме колко умни и прозорливи сме били преди 1 или 2 години (шегуваме се).

А каква архитектура правите?
Отдавна ни питат защо нямаме портфолио. Бяхме решили, че блогът може достатъчно добре да покаже не само каква архитектура харесваме, но и каква бихме правили/правим. При това в един идеален вид. Защото реализираната архитектура винаги е компромис - компромис между архитект и инвеститор, компромис с материали и технологични възможности и т.н.

Обаче се оказа, че блогът заблуждава. Изкушаваме се да заемаме обществени позиции, пишем за какво ли не. И в крайна сметка хората започнаха да ни възприемат повече като медия, отколкото като архитектурно студио. А пък сме и двете. Та най-вероятно скоро ще пуснем не само портфолио, а и ценоразпис. Като ще е - да е.

Защо Apple и защо Рем Кулхас?
Явно сте чели страницата "За нас" в блога.

Харесваме Apple, защото доказват, че хубавите продукти са не най-сложните и с най-много възможности, а простите, с по-малко функции, но с които се работи по-приятно и имат добре разработени хитри (и дори забавни) детайли. Това може да е и отговор на по-предишния въпрос каква архитектура харесваме. (А и такава архитектура се опитваме да правим.)

Рем Кулхас е задраскан, защото това е, да кажем, част от еволюцията ни. Навремето много го харесвахе. Сега гледаме на него малко по... весело.

От гледната точка на архитекти, накъде отива София?
А България?
Не знаем. Следващият въпрос.

Напоследък се говори за големи и значими проекти, въпреки кризата: нов център на София, български „Лувър”, и т.н. Какви са мненията ви за този тип проекти и осъществяването им?
Познато правило е, че в криза обществените проекти помагат. Но ако се правят както трябва - след прозрачен конкурс, с уважавано жури, ясни и логични правила и срокове и т.н. Това гилдията го дъвче от години. Засега конкурс, който да е "както трябва", няма.

Какво мислите за Sofia Architecture Week и Sofia Design Week?
Добри инициативи, макар и много тясно специализирани за супер малка аудитория. Tвърде елитарни и достигат до ограничен кръг хора, това им е лошото. Иначе трябва да има такива.
Не забравяйте, че и списание Abitare направи нелош дискусионен панел тази зима, може да се превърне в традиция.

Как се отразява кризата на българските архитектура и дизайн?
Надяваме се оздравително.



Каква е комуникацията на идейно ниво между българските и чуждестранните архитекти?
Еднопосочна засега. Българските архитектите копират чуждите, а чуждите изобщо не подозират, че български архитекти съществуват. За съжаление все още не успяваме да повторим другите балкански архитектурни сензации - словенското чудо, хърватските архитекти, сръбските отворковци.

Какво искате да е бъдещето на WhATA?
Боже, блестящо, разбира се. Искаме да сме куратори на следващото българско участие в Архитектурното биенале във Венеция. Да караме Aston Martin DBS Volante дотам. А междувременно нямаме против да построим поне една къща в България, за която да пишат в Wallpaper.

Е, успех с готиния проект, момичета и момчета!
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.