Следва

Топ 10 на най-блудкавите парчета в бг музиката

Кино в лятна нощ. Няколко добри филма, които трябва да гледаш това лято

Филм за Голямата музика и Големия творец. Двубоят между посредствен и велик композитор продължава до...

Movies & TV преди 13 години

И ето, като че ли по традиция, летните софийски дни започват да се изнизват все по-бавно и по-бавно.

Мислим кога да заминем и не пресмятаме кога ще се върнем. Най-препоръчително, обаче, е да си намерим причини да останем. Киното винаги е била една добра идея... в лятната вечер. Под звездите или в прохладния салон. По градски романтично, по отпоскарски небрежно.

Половин седмица вече отмина, ала желанието ни за среща със седмото изкуство е все още неудовлетворено. Реалността ни поставя пред свършения факт, че има повече молове, от колкото филми за гледане.

И точно когато си припомнихме епичното стихотворение на Вапцаров:

Един размазан Джон
целува страстно Грета.
По устните му –
сладострастна лига...
С т и г а !

Къде е тука нашата съдба?
Къде е драмата?
Къде съм аз? Кажете!
В гърдите ни опрян е за стрелба
на времето барутно пистолета.


... решихме да не вадим пистолета, а да проверим, на кои малки филмови съкровища можем да се насладим тази седмица.

В обедната почивка или в края на работния ден. С другарче или сами. Предлагаме ти най-добрите предложения на софийските кино салони. Да, наистина са от онези дълбоките, тежките, които те карат да се замислиш, но пък не те остaвят безразличен. Според нас обаче е полезно.

Отпусни се, наслади се, излез от киното с усмивка.



Амадеус
"Аз съм вулгарен, но моята музика не е..."
Моцарт


Филм за Голямата музика и Големия творец. Двубоят между посредствен и велик композитор продължава до самия край.

Моцарт и Салиери - историята на една дива завист, сломена от лъчезарното безгрижие на гения.
Това е историята на невероятния Волфганг Амадеус Моцарт, разказана в ретроспекция от Антонио Салиери.

Един безкрайно разтърсващ филм, който няма ще грабне вниманието ти и няма да го изпусне до последните надписи.

Не изпускай тази възможност да се насладиш на една истинска класика, която макар и на почти две десетилетия, служи като доказателство,че голямото кино не в мъртво. Носител на изключителна художествена стойност, за което свидетелстват 8-те награди Оскар.

Одеон Филмотечно Кино
17 юли (събота), 19:00
20 юли (вторник), 17:00





Агора

С чудесния Морето в мен, режисьорът с чилийски произход Алехандро Аменабар толкова вдигна летвата, че следващият му филм трябваше да е нещо изключително.

Агора е абсолютно нов курс в творчеството му, в което досега откривахме умели заигравки с трилъра. Едно от силните качества на филма е силно зареденият емоционален сюжет, който хваща на мушка живота на александрийската жена философ от 4 век Ипатия (суперправдива Рейчъл Уайз) и покрай нейното житие и научни търсения задълбава в сериозните въпроси за вярата и религията.

За да гледате подобен исторически епос, ви трябва малко предварителна подготовка, но и без нея филмът въздейства с космичните планове на древен Египет и сценографията. Действието ни запраща в далечната 391 г. сл. Хр. в Александрия, където Ипатия и нейните ученици се опитват да запазят мъдростта на древния свят, приютени зад стените на прословутата Александрийска библиотека, която новопокръстените християни в крайна сметка грозно разрушават, както всичко неразбираемо по пътя си. Участват Рейчъл Уайз, Макс Мингея и Рупърт Еванс.

Euro Cinema
17 юли (събота), 14:30, 6лв
18 юли (неделя), 13:00, 6лв





Топло

Филм, който не се нуждае от представяне. За всеки случай, обаче...

Сграда без централно отопление е пълна лудост. Още по-голяма лудост е да се опитваш кротко да живееш в нея. Ако не си много сръчен, викаш майстори нещо да измайсторят. Обаче ако и те не са много сръчни, току виж ти пробили някакви ужасни дупки в стената, на които с години не може да им се намери смислена употреба.

И ако не си успял да замръзнеш, не ти остава друго, освен и света да обърнеш, но да накараш същите гении на чука и теслата да закърпят някак положението.

Прекарай една вечер в компанията на легенди като Григор Вачков, Наум Шопов, Георги Черкезов и много други.
Припомни си онези години или просто първия път, когато си го гледал. На открито. Напълно безплатно. Защото е безценно.

Арт киноклуб НДК
15 юли (четвъртък), 21:15





Момичето на моста

Гледаш ли този филм, Ванеса Паради никога повече няма да бъде за теб просто жената, която открадна Джони Деп.

Това е една изтънчена любовна история, заснета виртуозно в черно-бяло и изиграна вдъхновено от Отьой и Паради.

През една тъмна нощ в Париж, момиче е вперило поглед в черните води на Сена. Към нея се приближа Габор, првлечен от безнадежността, но и от блясъка в очите й. Той е артист - хвърля ножове. Адел няма къде да се върне, нито къде да отиде. Затова тръгва след Габор, без да знае какво ги очаква.

Филм за обрати и страст, изпълнен с изключителна хуманност и естетика.
Поглези сетивата си и изостри ума си с тази истински разтърсваща история.

Euro Cinema
17 юли (събота), 19:00
20 юли (вторник), 15:30






Не ме забравяй

След като разби сърцата на половината тийнейджърки по света като секси вампир в сагата "Здрач", Робърт Патинсън прибира острите зъби зад романтична усмивка. В Не ме забравяй той играе буйния младеж Тейлър, който има лична драма и проблемни семейни отношения.

Точно когато Тейлър е загубил всякаква надежда, среща русата хубавица Али (Емили де Равин от Изгубени), която му напомня, че животът трябва да са живее заради или напук на всичко.

Тя също е преживяла разни неща, сред които доста гадното да бъде очевидец на убийството на собствената си майка.

Не ме забравяй си е класическа романтична драма, която все пак ни светва по някоя червена лампичка, напомняйки, че е далеч по-здравословно да се впускаме в приключението живот, отколкото да караме само на планове.

Разчувствай се и си поплачи. Може и сам. В Euro Cinema.

Euro Cinema
18 юли (неделя), 15:00, 6лв, 15:00, 6лв
19 юли (понеделник), 18:00, 6лв





Открадната красота

Бертолучи - човекът, който накара хиляди хора по света да вперят поглед в говлемия екран, да приемат голата истина за сластна, тъмна и обсебваща човешката природа и така да видят себе си.

Красивата Тоскана и странните й обитатели, по италиански ексцентрична и опияняваща. Луси е 19-годишна и “малко” влюбена в местен младеж. Преди четири години го целуна. Сега се връща, за да открие любовта и да разбере, че тя е нещо повече от пърхането на пеперуди в стомаха.

Филм - класика. Това е история, която може би ще трябва да минат около десет години преди да поискаш да гледаш отново, но която никога няма да забравиш.

Euro Cinema
15 юли (четвъртък), 13:15, 6лв
18 юли (неделя), 12:30





Прекършени прегръдки


С творенията си, Алмодовар винаги ни е карал да бъдем смели. В любовта, в болката, а и колкото и странно да звучи, в страха. Прекършени прегръдки е драматичен и дълбоко романтичен разказ за живота на мъж, който в катастрофа губи едновременно зрението и любовта на живота си.

Както сме свикнали и тук картината, а не сюжетът са водещи – улавяме много силно култа на Педро към киното като изкуство още от първия кадър, а с развитието на действието пред очите ни преминават добре познати класически образи – главната героиня Лена е ту като Одри Хепбърн, ту като сластната прелъстителка от Дневна красавица.

Съзнателно или не, Прекършени прегръдки оставя усещането за лека обърканост – прескачането от случка на случка, лица и събития едновременно между 1994 и 2008 леко замайва, но нито за миг не изпускаме основната линия.

Впусни се в този емоционален експеримен и не се страхувай от резултата.

Дом на киното
14 юли (сряда), 20:45
15 юли (четвъртък), 16:45
16 юли (петък), 16:30
17 юли (събота), 18:45
18 юли (неделя), 14:00





Четецът

Филм, който всеки трябва да гледа. Поне веднъж.

После ще го препоръча на някого и ще предаде нататък истинската енергия на емоционално разтърсващия разказ за следвоенните години на миналия век.

Стилна психодрама за катарзис, страст, любов и прошка, с впечатляващото актьорско присъствие на Кейт Уинслет, Рейф Файнс и наистина младия Давид Крос.

Необичайният разказ за любов и изкупление започва през лятото на 1958 г., когато 35-годишната ватманка Хана (Уинслет) среща Михаел (Дейвид Крос) – добродушен 15-годишен ученик.

Необяснимо привличане ги събира за няколко страстни седмици, в които младежът тича до квартирата й след училище, а след любовната игра й чете на глас.

Хана жадува книгите, той – женствеността й. Внезапно любимата му изчезва, но вместо да проследи депресията, в която изпада изоставеният младеж, филмът сякаш започва за втори път. Интимната драма се превръща в морална дилема, а вътрешният конфликт – в социален и исторически.

Оказва се, че през Втората световна война Хана е била член на СС и порасналият Михаел я вижда като обвиняема в немски съд.

Всъщност онова, от което Хана се страхува истински и цял живот бяга, не е войната, нито присъдата. Тя е човечна, рязка и ранима, пряма, потайна, омагьосана от литературата, но напълно неграмотна.

Михаел не може да я забрави – години след като тя попада зад решетките, той започва да й праща десетки касети със записи на прочетени книги. Но способен ли е някой да съжали и да обича жена, обрекла 300 евреи на изпепеляване?

Euro Cinema
14 юли (сряда), 18:15, 6лв
16 юли (петък), 15:00, 6лв
19 юли (понеделник), 16:15, 6лв


Това е то.
Това е драмата.
Станалото –
е измама.

More from View Sofia

More Movies & TV