Следва

Най-добрите филми за 2009 - "Източни пиеси" в категория Игрален филм

Пет заглавия, които ще поискаш после да подариш

Трепетното очакване приключи. Лятото е вече тук, а ние се чудим какво да правим със себе си през горещите делнични дни и дългите безсънни нощи...

Books преди 13 години

Трепетното очакване приключи. Лятото е вече тук, а ние се чудим какво да правим със себе си през горещите делнични дни и дългите безсънни нощи.

Обикновено през лятото посягаме към по-леки четива, които отпускат съзнанието и глезят сетивата ни. Много често, обаче, прелистването на страниците се превръща в отегчение, а изминалото време ни се струва изгубено.
Лятото е сезонът на разтърсващите емоции и незабравими преживявания и книгите, които го съпътстват, не трябва да са нищо по-малко от завладяващи.

Тази седмица ти предлагаме 5 книги, които няма да те оставят равнодушен. Това са 5 книги за малките истини в човешкия живот, представени с голяма доза брутализъм, страст и дълбока чувственост.


1. Слугинята, Катрин Стокет (Enthusiast)

 

Тази година най-коментираната и продавана книга в световен мащаб идва у нас и безспорно ще превърне в най-вълнуващото литературно събитие на 2010 г. „Слугинята“ е вълнуваща история за три обикновени жени, които са на път да направят една необикновена стъпка… Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка? вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.
Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят.
Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.
Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани…

Катрин Стокет пише книгата си в Ню Йорк, въпреки че действието в нея се развива в Мисисипи. „Разстоянието помага да видиш събитията по-ясно. В центъра на шумния и забързан град за мен беше истинско облекчение да се потопя бавно в спомените си“, разкрива Стокет.
 

2. Яж, моли се и обичай, Елизабет Гилбърт (Прозорец)





Истинският фаворит на нашата редакция това лято се казва Яж, моли се и обичай.
Няма да скрием, че посегнахме към това литерно изкушение след като разбрахме, че дългоочакваният нов филм на Джулия Робъртс е точно по него. Лентата излиза през август, а трейлъра можеш да гледаш тук.

Елизабет Гилбърт e млада омъжена жена, която не е щастлива от семейния си живот. След мъчителен развод и бурна любовна връзка тя е съсипана и объркана, но и свободна както никога преди. Лиз се отправя на едногодишно пътешествие в търсене на щастието и равновесието в живота си. Най-напред прекарва четири месеца в Рим, където учи италиански с помощта на красиви братя близнаци, въздържа се от романтична обвързаност (въпреки близнаците) и напълнява с десет килограма. След това прекарва четири месеца в ашрам в Индия, където установява, че за да постигнеш просветление, трябва да си готов дори да ставаш посред нощ и да търкаш пода на храма. Там успява да обуздае част от демоните в себе си. Накрая се озовава на Бали, където беззъб шаман на неизвестна възраст й показва нов път към покоя - просто седи и се усмихвай. И ето че щастието бавно пропълзява в нея и я завладява.

"Успокояваща и вдъхновяваща, написана с невероятно остроумие, тази книга е за всеки, който някога е губил нещо или си е казвал, че би трябвало да има и друг, по-добър път."
Ню Йорк Таймс


3. Крадецът на книги, Маркъс Зюсак (Пергамент)




Нямаме търпение да я прочетем не само защото, но главно заради това, което прочетохна на корицата. А то бе:

ЕТО ЕДИН МАЛЪК ФАКТ - ТИ ЩЕ УМРЕШ.
Разказвачът на тази история е не друг, а Смъртта.
Действието се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх, а главният герой е малката Лизел, крадецът на книги. Това е нейната история и историята на обитателите на нейната улица, когато бомбите започнат да падат.
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
ТОВА Е РАЗКАЗ ЗА:

едно момиче
*
известен брой думи
*
един акордеонист
*
няколко фанатични германци
*
един еврейски юмручен боец
*
и много кражби

И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО!
СМЪРТТА ЩЕ ПОСЕТИ КРАДЕЦА НА КНИГИ НА ТРИ ПЪТИ!

"Възхитителен и бляскав роман, от онези, които могат да променят живота ти завинаги. Той ще спечели сърцата на милиони читатели, защото в него се разказва за това как книгите стават съкровища. И защото по този въпрос не може да има спор."
Ню Йорк Таймс



4. Почивка в кома, Фредерик Бегбеде (Colibri)


На море, няма как без Бегбеде.

В „Почивка в кома“ читателят вижда Марк на откриването на дискотеката с поетичното име „Кенефа“, в психеделичната обстановка и сред безумния декор на огромна тоалетна чиния и изливаща се от „казанчето“ вода върху специално поканените представители на френския и световния елит, сред които принцеси, баронеси и Борис Елцин. Марк е на двайсет и седем години, има хубав апартамент, готино бачкане и въпреки това не се самоубива, казва ни авторът. Марк се е запасил с 6 (шест) презерватива, преди да отиде на откриването на „Кенефа“, за да си легне с хора, които не познава. Ала дълбоко в душата си знае, че и той като всички свои приятели иска само едно – любов и нормалност.
Заедно със своя автор Марк ни описва с известна снизходителност, но и с хаплива ирония, един специфичен вид парижка фауна, който се захранва с екзотични наркотици, неправдоподобни коктейли, диджейски миксове и безплодни светски разговори – фауна, която и автор, и герой отлично познават.

5. Виктория, Сами Михаел (Ciela)



Виктория не е просто поредният чудесен израелски роман. Литературните критици го определят като най-добрия, писан на иврит, от създаването на еврейската държава.

Една драматична и завладяваща история, чието действие се развива на фона на грандиозните исторически събития от последните дни на отоманското владичество в Ирак до времето, когато красивата Виктория емигрира в Израел. Сами Михаел разгръща неповторими, дълбоки образи, увлечени в ежедневие, белязано от бедност, сред роднини, завладени от желания, борба за надмощие и плътска страст.

Наситен с неподозирана символика, животът на една жена от младостта до старостта й в Израел е постижение, ненадминато от нито един друг израелски писател.

С усета на неповторим художник, Михаел рисува действителността в едно патриархално общество и с типичния за него замах разрушава дълбоко вкоренените стереотипи.


 

More from View Sofia

More Books