Следва

Мисия Сухи жени. От глава до пети

3 мита за хидратация, които трябва да имаш предвид в жеги като днешната

Забрави стереотипа за 8 чаши вода на ден. Ако искаш да си по-здрава, по-млада и по-слаба, хапвай повече.. вода...

Body преди 13 години

Градусите не лъжат. Твърде горещо е, за да пренебрегнеш най-важната за тялото ти нужда - хидратацията.
Но ако досега си чувал, че литър и половина-два вода на ден са ти достатъчни, за да хидратираш всяка твоя малка клетка, ще ти кажем, че това е мит.

Защото освен от бутилката, водата трябва да се консумира и от храните всекидневно.

В топлите летни дни, единственото нещо, което ни разхлажда пълноценно и евтино е водата.

Ето няколко общоприети мита за естествената напитка, с които решихме да те запознаем:

Мит 1 Спортуването води до дехидратация


Когато тичаш дълго време, е нормално да приемаш повече вода. Преди тренировка трябва да „напоим” клетките си с течности, за да запазим добра кондиция и издръжливост.

Преимуществата на добрата форма са много, но едно от тях остава в сянка. Това е именно хидратацията. Хората, които следват обикновена тренировъчна програма всъщност са по-хидратирани от тези, чието ежедневие изключва движението.

Как става това ли? Ами всъщност истината е, че мускулите задържат повече вода от мазнините. Колкото повече мускулна маса имаш, толкова по-малко вода ще ти бъде нужна.

Мит 2 Имаш нужда от 1.5 л вода на ден, за да хидратираш достатъчно добре организма си

Когато клетките в тялото ти не са добре хидратирани, те се влошават и не могат да функционират тогава, когато са най-нужни.

Това води до увреждането им, а оттам и до стареене. Това от своя страна води до по-лесно развитие на различни бактерии в тях. Най-важното е, че течността поставя ефектите от хормоналния дисбаланс в ред. Ето я и уловката – пиенето на 8 чаши вода дневно няма да снабди тялото ти с лечебните течности.

Трикът е да натрупаш вода в клетките и свързващите тъкани, и да я задържиш там. За да ги напълниш обаче трябва повече да „ядеш вода”, отколкото да я пиеш.

Знаеш, че плодовете и зеленчуците съдържат повече течности, а те са заобиколени от молекули, които влизат по-лесно и по-бързо в клетките на тялото.

Подобни храни, богати на вода са краставици (97%) и домати (95%). Опитай се да хапваш повече подобни зеленчуци и ще забележиш прилив на енергия до 10 дни.

Мит 3 Всички мазнини се трупат по равно в тялото ти

Всяка година, след като сме навършили 25, трупаме 0.5 кг телесна маса и губим 0.25 кг мускули. Като резултат от това, почиващият ни метаболизъм намалява с около 0.5% годишно.

Нездравословната мазнина, събирана около талията, е позната като висцеларна (вътрешна) мазнина. Вместо да изгаря калории, както мускулите например, тази мазнина изпуска химикали, които вредят на метаболизма. Тя събира хормони, които водят до напълняване и спират произвеждането на здравословни съставки, които карат тялото да отслабне.

Висцеларната мазнина е пръв приятел на стареенето. Тя води до увреждане на дробовете, свързана е със сърдечни болести, диабет и какви ли още не болести.

За щастие обаче тази мазнина се топи, когато контролираме калориите и спортуваме. Ако искаш да изгориш калории, те трябва да се използват за енергия.

И не забравяй - за една седмица човек може да изгуби най-много 2 кг мазнини. Загубата на повече килограми, най-вероятно означава липса на вода в тялото.

Хората, които често и бързо се опитват да свалят килограми увреждат метаболизма си, което подлага тялото на гладуване. Когато това се случи, мазнините се стопяват за сметка на енергията.

Пуешкото месо, плодовете и зеленчуците зареждат тялото със здравословни протеини и мазнини. Сандвичът с пуешко ще запази енергийния ти баланс и ще те хидратира.

С други думи казано, „яж” и пий вода – колкото повече, толкова повече!
 

More Body